Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Chofu a XXII. kerületben

A meglevő gázkazán cseréje időszerűvé vált, így a fűtéskorszerűsítéskor felmerüt az alternatívák között a hőszivattyú is.

A tulajdonos kérése, hogy a fűtés és melegvíz ellátás közben továbbra is felhőtlen maradjon a kapcsolata a szomszédaival. Emiatt esett a választása a japán Chofu AEYC-1639U inverteres levegő-víz hőszivattyúra.

Kettő az egyben kombi puffertárolók közül a WPDS-200/80 1 „kettő az egyben” típus lett kiválasztva, és így nem csak a fűtés (igény szerint később a hűtés), de a HMV is egy helyen készül.

Budapest XXII. kerületében továbbra is csend honol.

Budapest XXII. kerületében továbbra is csend honol

A Chofu hőszivattyú beépítését és a meglevő gépészetre való csatlakozást – kiváló minőségben – Dorka Árpád és Máté készítették. Néhány kép a galériában.

A téli fotón azért látszik, hogy nem ártott volna kicsi magasabb állványra tenni a hőszivattyút.
A hóhatár amiatt fontos, hogy a leolvasztásnál lecsepegő kondenzvíz ne fagyjon össze a talajjal.
Ekkor ugyanis nagy valószínűséggel el fog törni a ventillátor lapát. Annak törött darabjai pedig szinte biztosan kilyukasztják az elpárologtatót.

Mindenesetre a tulajdonos itt beépített egy – a leolvasztást biztosító – fűtőbetétet. Ez 0°C alatt automatikusan bekapcsol, és a jegesedést megakadályozza a hőszivattyú alatt. (A Chofu-ban természetesen van „saját” leolvasztás is.)
A téli karbantartásról további információ itt.

Budapest XXII. kerületében továbbra is csend honol télen is

WPDS-200/80 és WPDS-300/100 kombi puffer

Hőszivattyúhoz dupla tárolótartály WPDS-200/80 és WPDS-300/100 hőcserélővel
– Melegvíz tartály, alatta puffertartály

– Anyaga:
– Melegvíz tartály: acél (S235 JR) zománcozott a DIN 4753 szerint (TÜV által tesztelt)
– Puffertartály: S235 JR acél, belül nyers
– EV-WPDS 75 mm-es PU keményhab kompozit szigeteléssel és 5 mm-es fóliaköpeny RAL 9010 fehér színben, előszerelt, energiahatékonysági osztály: A
– Üzemi nyomás:
– Melegvíz tartály: max. 10 bar
– Puffertartály: max. 3 bar

– Hőmérséklet: max. 95°C
– Ajánlott SV melegvíztartály: 6 bar
Hőcserélő:

– Üzemi nyomás: max. 16 bar
– Hőmérséklet: max. 130 °C
Felszerelés:
– 1 nagy teljesítményű hőcserélő a melegvíz tartályban
– Magnézium anód a további korrózióvédelem érdekében
– Állítható magasságú lábak
– Analóg hőmérő
– Kiegészítő aljzat DN 40 (11/2″) elektromos fűtőrúd befogadására
– Ellenőrző karima

A Kombi puffert a német Thermic Energy cég gyártja, kifejezetten inverteres levegő-víz hőszivattyúkhoz. Általánosságban elmondható, hogy a használati melegvíz készítésére szolgáló zománcozott kazán és a fűtésre szolgáló puffer rész kombinációja egy henger testben van. (Ez olyan termék, amelyet meglehetősen nehéz megtalálni a magyar piacon.)

Aki ért a telepítéshez, az tudja, hogy az ilyen kazán/puffer kombináció minden szempontból nagyon előnyös kombináció. A zománcozott kazánok űrtartalma 200-300 liter között van, és csak növelt hőcserélő felülettel szerelik fel.
A beépített pufferes kazánt sikeresen használják hőszivattyús fűtésre és hűtésre is.
Ezt a dupla tárolótartályt használati melegvíz készítésére és fűtésre használhatja különféle kombinációkban: Mint például: napkollektoros rendszerek és hőszivattyúk kombinációja.

A hőtárolás képessége a hatékony felhasználás kulcsa, ha többféle alternatív energiaforrást használunk. Ezek a tárolótartályok a legjobb tárolási tulajdonságokkal, kiváló minőséggel és tartóssággal rendelkeznek.

Megjegyzés!
Létrehoztunk egy oldalt, ahol a hőszivattyú tulajdonosai egy leegyszerűsített beállítási útmutatót kapnak. Így nem kell fellapozni a 154 oldalas Chofu kezelési kézikönyvet, ha pl. a fűtési hőmérsékletet szeretnének változtatni.