Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Energiamegtakarítás

az életünk minden területén fontos, de most mi csak a lakóházak fűtéséről, hűtéséről írunk.
Az elmúlt napok (2022. augusztus) magyarországi törvényi változásai mindenkit érintenek, és csak rendkívül szűk rétegnek hoz örömöt, dagadó pénztárcát.

Tanácsainkat a  hőszivattyúk forgalmazása, beépítése és üzemeltetési tapasztalatai alapján jó szívvel ajánljuk!

Hogy hol szökik a hő, és milyen százalékos megoszlásban, azt ez rajz tökéletesen megmutatja →

Energiamegtakarítás

Energiamegtakarítás hőszigeteléssel

Energiamegtakarítás – és így a rezsi jelentős csökkentése – nem képzelhető el rosszul szigetelt, vagy szigetelés nélküli házban. Mindegy, hogy mivel állítjuk elő a fűtési vagy hűtési energiát, hőszigetelés nélküli házból két kézzel lapátoljuk ki a forintot! A legfontosabb tehát, hogy a házunk jól szigetelt és jó hőtartó képességekkel rendelkezzen.

Amint látható, a legtöbb hő (35%) a falakon keresztül távozik. A következő legnagyobb mennyiség (25%) – amennyiben nincs szigetelve – a tetőn.
15%-ot veszíthetünk a rossz padlószigetelés miatt, és ugyan ennyi energia “távozik” az ajtón keresztül, a nyitogatással, szellőztetéssel. 
Fontos még a korszerű ablakok beépítése, de azért az látszik, hogy nem az ablakcsere az energiamegtakarítás legfontosabb eleme.

Tanácsunk: ha nincs hőszigetelés, ne is gondoljunk hőszivattyús rendszer telepítésére!

Energiamegtakarítás hőszivattyúval

Mivel az energia árak – ne keressük az okokat – elszabadultak, és a törvényi szabályozás kacskaringói csak részben teszik követhetővé a rezsi alakulását, el kell gondolkodni azon, mi az a módszer, ami elviselhetővé teszi a havi energia számlákat.

Kivonat a világgazdaság online oldaláról:
Augusztus elsejétől a földgáz kedvezményes tarifája évi 1729 köbméter – azaz havi 144 köbméter – fogyasztás alatt rezsicsökkentett áron mindenkinek 102 forint, afölött 747. A villany esetében évi 2523 kilowattóra – vagyis havi 210 kilowattóra – fogyasztásig 36 forint, fölötte 70,1 forint lesz a díj. Bővebb információ itt.

Mi következik a fentiekből?
Aki túl lépi a gáz kvótát, lényegesen többet fog fizetni, mint aki a villanyárammal nem tud – vagy akar – takarékoskodni.

És ekkor kerül előtérbe a hőszivattyú, mert a megtermelt hőmennyiséget negyed annyi villamosenergia felhasználásából képes előállítani, mint pl. a villanykazán. 75%-kal olcsóbban!

Igen ám, de a hőszivattyút nem szabad minden esetben beépíteni. Az oldal elején láttuk, hogy pl. hőszigetelés nélküli házba – szerintünk – TILOS!

Táblázatba foglalva megmutatjuk, hogy hova ajánljuk, és hova nem a hőszivattyús fűtést, hűtést.

A hőszigetelés mellett kiemelten fontos, hogy a fűteni kívánt helyiségbe mi a hőleadó: padlófűtés, fal- és mennyezet fűtés-hűtés, fan coil-os fűtés-hűtés, esetleg radiátoros fűtés?

Fűtővíz hőmérséklete

Az energiamegtakarítás hatásos eszköze a hőszivattyú.

Amennyiben a hőleadók a “zöld mezőbe” esnek, akkor lecserélhetjük a gázkazánt hőszivattyúra, és bátran kérjen árajánlatot.

Energiamegtakarítás radiátor felület növelésével

Amennyiben a gázkazán 45 és 60°C fok közötti vízzel fűtötte a radiátorokat, (és a rezsicsökkentésre valóban szükség van), akkor a radiátorok felületét meg kell növelni. Nagyobb méretű, vagy dupla-tripla lemezfelülettel elérhetjük, hogy minél közelebb kerüljünk az ideális 45 fok alatti fűtővíz hőmérséklethez. (Közelítőleg a 60 fokos radiátor felületét 50%-kal növelve, már tökéletes hőszivattyús rendszert lehet kialakítani.) És ha ez lehetséges, akkor nem kell habozni, kérjen tőlünk árajánlatot.

A régi, öntöttvas radiátorok esetében a hőszivattyú biztosan felesleges beruházás. Szinte egész nap működésre lesz kényszerítve, és az áramfogyasztás…

Ebben az esetben jó szívvel nem tudunk árajánlatot készíteni, ne is küldjenek erre irányuló kérést!

Energiamegtakarítás radiátor felület növelésével

A radiátoros rendszerekről további információ itt

Az energiamegtakarítás további lehetőségei:

A viszonylag alacsony havi elhasználható energiamennyiség – akár a gázt, akár a villamos energiát nézzük – a fűtési rendszerek optimális összehangolását követeli meg. 

A lehetőségek sora szűkös, ha vannak az olvasóinknak legális trükkjei, örömmel osztjuk meg a sorstársak között!

  • A legkedvezőbb lehetőség az energia számla csökkentésére, ha a hőszivattyút Hőszivattyús tarifáról működtetjük. Ennek összege szolgáltatónként változó lehet (kb. 36 Ft/kWh) és kizárólag fűtési időszakban használható: október 15-től április 15-ig.
  • Ahol van gázkazán és hőszivattyú is, a bivalens módon használt rendszerek ügyes optimalizálása hozhat elviselhető energiaszámlát.
  • Beruházásként a legmagasabb költségű, de hosszútávon a legkifizetőbb lehet, ha a házunkat napelemek beépítésével függetlenítjük – részben – a szolgáltatóktól.
Hőszivattyús energiamegtakarítás