Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Hőszivattyú beépítési lehetőségek

Az már az elején bizonyossá vált, hogy az ilyen találkozókra szükség van. Tanulni a szakmát senkinek sincs későn, és a megosztott tapasztalatok nagyon sokat érnek.
A találkozó első felében az általános gépészeti megoldásokról és a hozzájuk tartozó anyagokról, eszközökről esett szó.

Előtérben az energetikai megoldások

és azok árai. Abban egyetértett minden megjelent szakember az előadókkal, hogy az energiahordozók árára nincs semmi befolyásunk. Azokhoz legfeljebb igazodhatunk: melyikből mennyit, és milyen hatásfokkal használunk, használhatunk fel.
(Könnyebb úgy tanácsot adni, ha konkrét példát mutatunk be, ezek alapján vezetjük le az ajánlott megoldásainkat. Mi a hőszivattyús rendszereket preferáljuk, de ahhoz, hogy megfelelő javaslatunk legyen, és azt alá is tudjuk támasztani számokkal, szükséges az energia díjak ismerete (2024. március).

Elektromos áramFöldgáz
Kedvezményes ár hőszivattyúval, H tarifával, fűtési idényben (átlag 3,3 COP) 6,97 Ft/kWhKedvezményes ár kondenzációs gázkazánnal (93% szezonális helyiségfűtési hatásfok) 11,6 Ft/kWh
Kedvezményes ár hőszivattyúval, H tarifával, fűtési idényen kívül (átlag 3,3 COP) 10,91 Ft/kWhKedvezményes ár hagyományos gázkazánnal (75% átlagos hatásfok) 14,4 Ft/kWh
Kedvezményes ár hőszivattyúval, nappali árammal (átlag 3,3 COP) 10,9 Ft/kWhKedvezményes ár parapetes gázkonvektorral (60% átlagos hatásfok) 18 Ft/kWh
Kedvezményes ár elektromos kazánnal, nappali árammal 36 Ft/kWhVersenypiaci ár kondenzációs gázkazánnal (93% szezonális helyiségfűtési hatásfok) 85,2 Ft/kWh
Versenypiaci ár hőszivattyúval, nappali árammal (átlag 3,3 COP) 21,24 Ft/kWhVersenypiaci ár hagyományos gázkazánnal (75% átlagos hatásfok) 105,6 Ft/kWh
Versenypiaci ár elektromos kazánnal, nappali árammal 70,1 Ft/kWhVersenypiaci ár parapetes gázkonvektorral (60% átlagos hatásfok) 132 Ft/kWh

A táblázatból látható – kizárólag a rezsi költséget figyelembe véve – hogy a hőszivattyú a jó választás!

A háztartásunk legnagyobb energia felhasználója a fűtés – hűtés – melegvíz ellátás.

Mit kell tenni, ha az energia hordozók árának ki vagyunk szolgáltatva? Alkalmazkodni a mindenkori helyzethez, és kiválasztani a hosszú távon is előnyös megoldásokat.

A meglévő épület energetikai korszerűsítése

Milyen lehetőségek vannak egy kb 100 m2-es “Kádár-kocka” felújítás utáni (10 cm hőszigetelés, 2 rtg. műanyag ajtók-ablakok, tetőszigetelés) energetikai korszerűsítésére, ahol gázkazános – 80-90% hatásfokú fűtés van jelenleg?
Első lépésként szükség lesz egy hőszükséglet számításra valamint a nyári hűtési igényre.

Kádár-kocka épületgépészeti felújítás
Kádár kocka

Tapasztalati számokból kiindulva a hőszükséglet:
alapterület 100 m2 x belmagasság 2,6 m x radiátoros fűtésnél 35 watt/m3 = hőszükséglet 9,1 kW.
A fenti épület becsült hőterhelése (hűtési igénye) kb. 7,5 kW.

Amennyiben gázkazánban gondolkodunk továbbra is, a korszerűsítés lehetséges módja a gázkazán csere, valamint a radiátor felület növelése.
kazáncsere lehetséges megoldásai:
– kondenzációs gázkazán
– elektromos kazán (rettentő drága üzemeltetés!)
– hőszivattyú beépítés (vizsgálni kell a radiátoros hőleadók teljesítményét a hőszivattyú működési tartományában. (A radiátorok kiválasztása kondenzációs gázkazán esetében 50/40°C, hőszivattyúnál 45/40°C történjen.)
hibrid fűtési rendszer kialakítása hőszivattyú és gázkazán beépítésével (kihasználva mindkét hőtermelő előnyös tulajdonságait).

A hőleadó oldal korszerűsítési lehetőségei:

 • Radiátor felület növelésével, esetenként szintenkénti, vagy helyiségenkénti szabályozással jelentős energia megtakarítást lehet elérni.
 • Padlófűtés kiépítése (drága, és nagyon sok munka, de hőszivattyúval, esetleg kondenzációs kazánnal rendkívül takarékos megoldás).
 • Fan-coilok telepítése (hőszivattyús megoldásnál a hűtés is meg van oldva).
 • Klímák telepítése (kis alapterületnél valós alternatíva, nagyobb épületnél a sok kültéri esztétikailag sem a jó megoldás).

Felújításnál használt eszközök

 • Fixtrend termékek: fűtéstechnika, csövek és idomok, csőszigetelés, szereléstechnika, stb…
 • Keringető szivattyúk: DAB (általunk preferált, mert kedvező árú és kiváló minőségű), Grundfos,  Wilo, stb…
 • Szigetelt puffer- és HMV tárolók: hőcserélő nélkül, és/vagy emelt hőcserélővel.
 • Mágneses iszapleválasztó szűrő, tágulási tartály, elzáró szerelvények (hőszivattyú alkatrészek).
Fixtrend alkatrészek
Fixtrend alkatrészek
 • Térfogatnövelő tartály (leadott teljesítménytől függő térfogattal. 10 kW-os hőszivattyús rendszernél min.: 35 liter, a leolvasztáshoz.)
 • Delta vezérlők, és rádiós termosztátok, stb…
 • Hőszivattyúhoz méretezett lemezes hőcserélők (Figyelem! Ezekre a hőcserélőkre van szükség hőszivattyús rendszer esetében.)

Mennyibe kerül a fűtés, 2024-es árakkal számolva?

2024-es energiaárakkal számolt fűtési költség

A fenti táblázatból az látszik, hogy ha kondenzációs kazán helyett más alternatívát keresünk, akkor a leggazdaságosabb rezsi szempontjából a H tarifás hőszivattyú. A megtakarítás -37% lehet. (A villanykazán brutális áramhasználati díja egyenesen ijesztő!)

Azt azonban látni kell, hogy a korszerűsítés során beépített hőszivattyú megtérülési ideje 8-10 év a gázkazános fűtéshez képest. Két érv van mégis a hőszivattyú mellett:
1.) ha hűteni is szeretnénk, akkor a gázkazán mellé klímákat kell szerelni. Ezek beruházási értéke kb 5-6 évre csökkenti a megtérülési időt.
2.) Napelemekkel megtámogatott hőszivattyús rendszer lehetőséget biztosít, hogy az energiaszolgáltatóktól egyre kisebb mértékben függjünk!

Gépészeti megoldások új építésű családi háznál

Az előadó egy – a gyakorlati életből hozott – példa lakóházat mutatott be. Az alapterülete 158 m2, belmagassága 2,7 méter. Külső falazat 30 cm vastag Porotherm tégla, 20 cm vastag szigeteléssel. Egyéb tekintetben is a mai előírások szerint kitűnő hőszigetelésű és hőtartó képességű ez az ingatlan.

Kérdések:
 • mekkora hőszivattyúra van szükség?
 • mire használják a hőszivattyút (fűt – hűt – HMV)?
 • milyen működésű a tervezett gép (monoblokk, split …)?
 • a hőszivattyú mellé milyen alternatív fűtés lesz kialakítva?
 • mi lesz a szekunder oldal hőleadója?
 • milyen szabályzó lesz kiépítve a szekunder oldalon?

Hőszükséglet számítás alapján kapjuk meg a hőszivattyú szükséges teljesítményét:
Q = U x A x (tbelső – t külső)
ahol a – Q a hőveszteség mértékbe (W)
            – U fajlagos hőátbocsátási tényező (W/m2K)
            – A a felület mérete (m2)
            – t – hőmérséklet (°C)

Például egy 3×5 m-es, 30-as Porotherm fal hővesztesége -15°C -os külső hőmérsékleténél: Q = 0,59 x 15 x (20 – -15 = 309,75 W.

Új építésű lakóház 158 m2
Új építésű lakóház 158 m2

Mire lehet használni, és mi lesz a hőszivattyú feladata?

A hőszivattyú fűt a gázkazán helyett, hűt a klímaberendezések helyett, és melegvizet (HMV) készít a bojlerek helyett. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a HMV-t csak akkor javasoljuk hőszivattyúval készíteni, ha annak napi szükséglete több mint 250 liter. Erre vonatkozó információ és javaslat itt.
Kijelenthetjük, hogy egymagában képes a hőszivattyú a teljes épület klimatizálására és használati melegvíz készítésére! 

A mintaház hőszükséglet számításakor kapott eredmény (alapterület (m2) x belmagasság (m) x 15 (w/m3): 
– téli hőszükséglet =    6.4 kW
– nyári hőszükséglet = 5,6 kW

Folytatjuk rövidesen, és megmutatjuk, miért a legjobb választás a hőszivattyú, új építésű ingatlan esetén…

Ép-Gépész Holding

a figyelmes kereskedő.

A mai napon (2024.04.25.) ajándékkal kedveskedett a Gépész Holding Hunyadi János utcai üzletében Dobos András Úr: egy iPhone 14 pro telefonnal köszönték meg, hogy évek óta náluk vásároljuk meg a hőszivattyús rendszereinkhez a kiegészítő alkatrészeket. 
Segítő kezet nyújtanak a keringető szivattyúk méretezésében, a tágulási tartályok kiválasztásához. 
Tőlük vásároljuk a fűtési puffer és HMV tárolókat, az ESBE 3 járatú motoros szelepeket, a DAB keringető szivattyúkat, a Delta rádiós termosztátokat.
A FixTrend hidraulikus váltók, hidroboxok, biztonsági szelepek, és nyomásmérő órák, mind-mind a hőszivattyús rendszerek fontos alkatrészei. A réz, vagy szénacél csövek és idomok is a vásárlói listánk része, valamint az ezekre húzott csőhely szigetelések.

Természetesen a hőszivattyús rendszerekhez tartozó – és számunkra szükséges – alkatrészek számánál több, további ezerféle alkatrészt is kínálnak a Gépész Holding üzletei.

Ajándék a hűséges vásárlóknak
Ajándék a hűséges vásárlóknak: Dobos Andras Sulyok Tibor
Gépész Holdingtól ajándék, ismét.
Gépész Holdingtól ajándék, ismét.