Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Háztartási melegvizet hőszivattyúval?

Mivel szinte minden esetben felmerül ez a kérdés, érdemes alaposabban körüljárni a témát.

A “hagyományos”-nak mondott hőszivattyúk a fűtés és hűtés mellett elláthatják a melegvíz készítés feladatát is, ebben nincs semmi újdonság. Emellett már létezik az a hőszivattyú típus, amelyik kifejezetten és csak a HMV előállítására lett megalkotva. Erről a megoldásról itt lehet informálódni

A havi energiaszámla rendkívül kedvező hőszivattyúval előállított melegvíz esetében, a beruházás összege az, ami miatt érdemes elővenni a számológépet, és kiszámítani, hogy hőszivattyúval, vagy villanybojlerral készíttessük a melegvizet.
Néhány szempontnak ezen kívül azért meg kell felelni a HMV tartálynak és a melegvíz előállításának. Ezek az alábbiak:

HMV hőszivattyúva

Hatékonyság

Mivel a hőszivattyú gyárilag 55 C fokos vizet állít elő még energiatakarékosan, cél a minél alacsonyabb kimenő hőmérséklet tartása. Ez a sugárzó fűtésnél nem probléma, de a HMV-t szeretjük 55 C fok fölé vinni (megjegyzem feleslegesen, mert ilyen hőmérsékletű víz alatt leforrázzuk a testünket). Ekkor azonban a gazdaságosság már több szempont miatt is romlik.

Hűtőközeg

A hőszivattyúba töltött hűtöközeg fajtájától függ (R407C, R410C, stb), hogy milyen kompressziót tűr a klímagáz. Minél jobban sűríthető, annál magasabb a kinyerhető melegvíz hőmérséklete, de ezzel összefüggésben jelentősen drágul a hőszivattyú (erősebb alkatrészek, stb).

Puffertartály, hőcserélő

Melegvíz tartálynak az indirekt tárolók felelnek meg, rozsdamentes, vagy rilzánozott belsővel, amelynek a fala nem rozsdásodik a víztől. A hőcserélő mérete pedig megfelel a hőszivattyú méretéhez, mert a kicsi hőcserélő mellett soha nem lesz melegvizünk.
Az egyik legjobb megoldás a kombi puffertartály, de ha nyáron hűtésre Is akarjuk használni a hőszivattyút, akkor csak a két külön tartály jöhet szóba. Hőszivattyú tartályok

Legionella

Alkalmasnak kell lennie a HMV tartálynak, hogy hetente legalább egyszer 60 C fok fölé emeljük benne a hőmérsékletet, ezzel is védekezve a legionárius betegséggel szemben. (A legionella a vízpermetet belélegezve veszélyes.) A beépített fűtőpatronnal megoldható, hogy a hőszivattyúval 50-55 C fokra melegített vizet tovább melegítsük, így védekezve a legionárius baktérium ellen.

Általánosan elmondható, hogy a HMV előállítására a hőszivattyú kiválóan alkalmas, a fenti 4 pontot azonban érdemes figyelembe venni. Napkollektorral kombinálva a tavasz-nyár-ősz hónapokban rendkívül olcsón és minden napszakban van melegvizünk. A melegvíz előállítására képes hőszivattyú a lakás klimatizálásából is kiveszi a részét. Beszívja a lakás párásabb levegőjét, majd a másik kivezetésnél már a szárazabb levegő távozik.


Rövidesen konkrét példán keresztül mutatjuk be, hogy a hőszivattyú, vagy a villanybojler “tudja” gazdaságosan előállítani a háztartási melegvizet (HMV).

Ezt is olvassa el, és mondja el véleményét. Köszönjük!

Top 5 hiba hőszivattyús beruházásnál

Tóba süllyesztett csövek adják a meleget, hideget

Nem minden esetben jó döntés, hőszivattyúval melegvizet készíteni. Napi 200 liter alatt biztosan nem éri meg.