Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Japán hőszivattyú Ménfőcsanakon

Népszerű lett a japán Chofu levegő-víz hőszivattyú!
Győr melletti Ménfőcsanakon, egy családi lakóház felújításánál választotta a tulajdonos a rendkívül csendes, és kiváló hőleadással rendelkező 16 kW-os Chofu hőerőgépet.

A hőszivattyú itt egy lapostetőre került, így a kondenzvíz elvezetésével nem kellett foglalkozni. A fűtő-hűtű hőszivattyú szerelési munkáit Szendi Tibor vezette épületgépész csapat végezte.

A 100%-ban japán Chofu AEYC-1639U-CH 16kW inverteres levegő-víz hőszivattyú elektronikája rendkívül fejlett, több szintet, és több fűtési rendszer fűtését hűtését képes irányítani.
Néhány kép a Galériában, még a szerelés közbeni állapotot mutatja.

Hőszivattyú Ménfőcsanakon

Hőszivattyú Ménfőcsanakon.

Hasznos tipp: válasszon megfelelő teljesítményű hőszivattyút

A levegős hőszivattyúnak megfelelő méretűnek kell lennie az otthon számára, hogy teljesítményét hatékonyan használhassa fel a rendeltetésére: fűtsön, hűtsön, esetleg melegvizet készítsen a fürdéshez.

Mi a helyzet, ha „alá méretezett” a hőszivattyú?
Ha egy kültéri hőszivattyú egység túl kicsi és/vagy alacsony teljesítményű, nem tudja hatékonyan fűteni vagy hűteni otthonát. Emiatt a hőszivattyú „túlórázni fog” így az elektromos áram számla az egekbe szökhet! 
Mi történik, ha túl nagy hőszivattyút vásárolnak?
Amennyiben túl nagy a hőszivattyú teljesítménye, túl sokszor fog be- és kikapcsolni, ez szintén csökkenti a hatékonyságát, ráadásul indokolatlanul drágább a beruházás.

Chofu hőszivattyú Ménfőcsanakon

A hőszivattyú teljesítményének meghatározása

A több száz értékesített és beépített hőszivattyú elegendő tapasztalatot adott, hogy a legtöbb lakóházba gond nélkül tudjuk kiszámolni, mekkora fűtőberendezésre van szükség. Figyelembe vesszük az otthon alapterületét, belmagasságát és egyéb tényezőket, például az ablakok számát a szigetelés típusát, de legfőképpen a hőleadók típusa, ami meghatározza a hőszivattyú szükséges teljesítményét.

Figyelem!

A lakás hőszükséglete nem egyenlő a hőszivattyú névleges teljesítményével!

Tehát ha egy 100 m2-es, 2,7 m belmagasságú épületbe, ahol padlófűtéses rendszer van, és a hőszigetelése jó (a jelenlegi előírásoknak megfelel), nincsenek nagy üvegfelületek, stb… akkor a lakás hőszükséglete cca.: 5,4 kW -15°C-on.
A gyári adatok alapján, de tapasztalatból is. tudjuk, hogy a monoblokkos, inverteres levegő-víz hőszivattyúk kemény téli napokon (mínusz tizenöt fok) a névleges teljesítményük (7/35) 60-65%-át adják le.
Ezt a teljesítményt 8-9 kW-os levegő víz hőszivattyú tudja biztosítani.

Itt kicsit bővebben a témáról

Megjegyzés!
Létrehoztunk egy oldalt, ahol a hőszivattyú tulajdonosai egy leegyszerűsített beállítási útmutatót kapnak. Így nem kell fellapozni a 154 oldalas Chofu kezelési kézikönyvet, ha pl. a fűtési hőmérsékletet szeretnének változtatni.