Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú, vagy elektromos kazán?

Melyiket válasszam? Melyik lesz a gazdaságosabb beruházás?

Ez a bejegyzés a 2017-es híreink „aktualizálása.
Meghagyva az eredeti bejegyzés „vázát”, hogy lehessen látni, miből indultunk ki.
A hőszivattyú típusa változott (ma már csak inverteres hőszivattyúkat forgalmazunk, pl a Power World gépeit). Az elektromos kazán maradt az eredetileg is favorizált Bosch Tronic Heat.

Érdekes felvetést hozott a 2017-es esztendőben a családi lakóházak felújítására szolgáló kamatmentes hitel. Mvel a szükséges átalakításokra nem mindenhol elegendő a 10 millió Ft, elkezdődött a számolgatás, milyen fűtési rendszerből lehet kigazdálkodni a felkínált összeget.

Hőszivattyú vagy elektromos kazán?

Hőszivattyú vs Elektromos kazán

Rengeteg pénz 10.000.000,- (tíz millió) forint!

Ennyi kamatmentes hitelt lehet maximum felvenni családi lakóház energetikai felújítására a jelenleg futó támogatási formában. Hosszú évek alatt lehet csak visszafizetni (maximum 20 év a futamidő).
A jó mégis ebben a támogatásban az, hogy csak akkor lehet hozzáférni, ha a felújítás utáni havi energiaszámla lényegesen kevesebb a hiteltörlesztéssel együtt, mint az azt megelőző időben.

Az energetikai korszerűsítés minden eleme (hőszigetelés, nyílászázó csere, napelem, napkollektor, fűtéskorszerűsítés, hőszivattyú) jelentős költség lehet a családi házak többségénél, és nem biztos, hogy mindegyikre szükség is van. Ennek ellenére hamar fogy a felvenni kívánt összeg, és érdemes alapos számolást végezni, hogy melyik munka fér bele a felvett hitel összegébe, és melyik munkák elvégzése után lehet a rezsi megközelítőleg nulla.

Természetesen csak akkor érhető el ez a vágyott állapot (ne fizessünk az energia szolgáltatóknak), ha a napelem minden hitelfelvevő házának tetejére felkerül!

A tapasztalatunk az, hogy a most korszerűsítésre vágyók háza nyílászáró cseréje évekkel ezelőtt megtörtént, és általában ezzel egyidőben a hőszigetelés is felkerült a falakra, födémekre.
Így most a fűtéskorszerűsítés a fő beruházói terület.

Ahhoz, hogy a rezsink közelítse a nullát, korszerű – lehetőleg sugárzó hőt leadó – épületen belüli fűtőelemek kerülnek a házakba. Ezek fűtéséről már nem gázkazán az elsődleges megoldás (azzal ugyanis nem lehet hűteni, az új kémény kialakítás sokba kerül, drága a tervező, stb…). Helyette a hőszivattyú kerül beépítésre legtöbbször.

Felmerül viszont a kérdés (az elmúlt időszakban számtalan esetben), bele fér-e a hőszivattyús rendszer ára a hitelkeretbe.

Pályázatíró cégen  keresztül jött a megkeresés, hogy egy 11 kW-os hőigényű házra (energetikai tanusítás alapján jött ki az energia szükséglet) szállítsunk elektromos kazánt, vagy hőszivattyút. A napelem biztosan felkerül a házra (hogy mennyi, az most még kérdéses).
A pályázat író kérése: számoljuk ki, hogy mit ajánlhatnak a hitelfelvevőnek. Elektromos kazánt, vagy hőszivattyút. Ez a kérdés egyébként többekben felmerül:

Melyik fűtő berendezést válasszam?

Előre bocsájtom, a hőszivattyú a kedvenc! Azért, mert több ezer beépítése után már tudjuk, hogy rendkívül hasznos és megbízható szerkezet.

De a számok nem hazudnak, számoljuk hát ki, mi szól az egyik, mi a másik fűtőberendezés mellett, illetve mi ellenük:

Hőszivattyú PW050 18 kW vagy Bosch Tronic Heat 12 kW?

Az egyik a BOSCH 12 kW-os elektromos kazánja, a másik a Power World 050 18 kW-os inverteres levegő-víz hőszivattyúja:

Bosch Tronic Heat 3500 12 kW elektromos kazán

Mérete: 720 x 330 x 280 mm; 17 kg
Előnye: kompakt; kis súly; gyors beszerelési lehetőség; kedvező beruházási összeg; csendes.
Hátránya: drága üzembentartási költség; nincs hozzá kedvezményes áram; nem lehet vele hűteni. 3 fázis esetén: 3 x 20A szükséges

A Bosh 12 kW-os elektromos kazán ára beszereléssel, beüzemeléssel együtt: cca bruttó 650.000,- Ft
(Tartalmazza: készülék ár; beszerelés a meglevő készülék helyére; beüzemelés)
Amennyiben „hagyományos” módon csatlakozik a hálózatra, úgy kb 300.000 Ft/év a villanyszámla összege. Ezt kiválthatjuk egy jól méretezett napelem rendszerrel.

A szükséges napelem teljesítmény és mennyiség, ami az elektromos kazánhoz szükséges:
6 KWP és 16 db Canadian Solar CS3L-375MS 375Wp monokristályos napelem  kerül a tetőre. 
A napelem rendszer Kulcsrakész ára kb 2.600.000,- Ft. 

Amennyiben az elektromos kazán mellett döntünk, és napelemekkel kívánjuk az energiát biztosítani hozzá, akkor a rendszer ára hozzávetőlegesen 3.250.000 forint!

Bosch 12 kW elektromos kazán

Hőszivattyú, vagy elektromos kazán? Hőszivattyú!

Power World hőszivattyú vagy Bosch elektromos kazán

A másik általunk favorizált megoldás esetén hőszivattyút építünk a „napelemes rendszerünk alá”.

A PW050 18 kW-os levegő-víz hőszivattyú ára, hőcserélővel, puffertárolóval, stb… bruttó 3.900.000,- Ft.
(Tartalmazza: hőszivattyú – puffertartály – hidroblokk anyagárat és a beszerelését a meglevő fűtőkészülék helyére; beüzemelés).

Előnyei: kiforrott, megbízható technika; gyors telepítés, gazdaságos üzemeltetés, az épületen kívül helyezkedik el; kedvezményes áramtarifa kapható hozzá.
Hátránya: viszonylag magas beruházói költség, hangosabb az elektromos kazánnál (a kompresszor, valamint a ventillátor keltette szélzaj miatt).

Amennyiben hőszivattyús tarifával csatlakozik a hálózatra, úgy kb 65.000,- Ft/év a villanyszámla összege.
Ezt kiválthatjuk kb 2 kWp napelem rendszerrel, de „csak a hőszivattyú miatt” szerintünk nem érdemes.
Amennyiben mégis megtámogatnák a hőszivattyút napelemekkel, úgy a rendszer kulcsrakész ára kb 800 ezer forint.

Hőszivattyú vagy elektromos kazán. Melyik az olcsóbb?

A táblázatból kiolvasható, hogy a legolcsóbb beruházás az elektromos kazán. És bár az üzemeltetési költsége 300.000 Ft/év, a példának hozott PW050 18 kW-os hőszivattyú többlet beruházási költsége 10,6 év alatt „olvad” nullára.

A második oszlopban az elektromos kazánt napelemekkel „tápláljuk”, tehát az üzemeltetési költsége nulla, viszont a beruházási költség 3,25 millió forintra emelkedik. (Itt a helyzetet durván árnyalja a havi elszámolás réme. Hiszen a fűtési idényben termeli a legkevesebb energiát a napelem!)

Az utolsó két oszlopban egy 18 kW-os (ez a teljes fűtési igényt lefedi), és egy 13 kW-os hőszivattyú + 5 kW hőpatron költségeit hasonlítjuk össze. Véleményünk szerint ez utóbbi a jobb megoldás!

Látszólag az elektromos kazán az olcsóbb megoldás, de ne feledjük el, vele hűteni például nem lehet, a hőszivattyúval viszont igen. Emiatt szeretjük jobban a hőszivattyús technológiát.

Észrevétele van? Kérjük ossza meg velünk. Írjon E-mailt és engedélyével közzétesszük tapasztalatait, kérdéseit.