Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

VÍZ-VÍZ RENDSZERŰ – GEOTERMIKUS – HŐSZIVATTYÚ
Meeting MDS40D, MDS50D, MDS60D és MDS100D víz-víz hőszivattyú a nagyobb családiházak, üzletek, kisebb társasházak ideális és rendkívül spórolós fűtési – hűtési berendezése.

Geotermikus hőszivattyú

talajkollektor, talajszonda, víz-víz és sós víz hőszivattyú

MDS40D… Ezt a típust a hétköznapi szóhasználatban egyszerűen csak víz – víz hőszivattyúnak hívják. A geotermikus víz-víz hőszivattyú a talajból és vízből nyeri a hőenergiát. Felmerülhet a kérdés, mekkora területen kell felásni a ház körül kertet, vagy hány szondát kell lefúrni, hogy elegendő energiát kapjunk a föld mélyéből, vagy milyen hozama legyen a kútnak, hogy mindig legyen elegendő víz a hőszivattyú működéséhez.
Ennek kiszámítása komoly mérnöki feladat, vagy gyakorlott kivitelezői tapasztalat kell hozzá. Ugyanis ha kevés csövet fektetünk vagy fúrunk a talajba, akkor nem lesz elég felhasználható energiánk a lakás fűtéséhez, túlhűtjük a talajt, és nem jutunk használható meleghez a házunkban. Ha meg túlzásba esünk, akkor az amúgy sem olcsó beruházási költségünket növeljük, feleslegesen.  Itt azért találunk közelítő leírást, tanácsokat

MDS40D MDS50D MDS60D MDS100D

Az MDS40D 16 kW-os fűtési teljesítménye elégséges egy 160 m2-es jó hőtartó képességű családi lakóház padló fűtéséhez.

Az MDS50D 19 kW-os fűtési teljesítménye elégséges egy 160-190 m2-es jó hőtartó képességű családi lakóház felület fűtéséhez.

Az MDS60D már 25 kW teljesítményt ad le, ezzel már akár 200-250 m2 össz alapterületű kisebb társasházi lakások is kifűthetőek.

Az MDS100D a maga 38 kW teljesítményével már ipari méretű helyiséget is elláthat fűtéssel és melegvízzel (az összes többi hőszivattyú is), meg sem érzi, hogy kint -15 C fok alá esett a hőmérséklet, az épületet – lehet akár 380 m2 alapterületű  is – használók kellemes melegben élhetnek, dolgozhatnak, szórakozhatnak, rendkívül alacsony rezsi mellett. (A tervezői munka azonban nem hagyható el!)

MDS40D hőszivattyú alkatrészek, amelyeket a víz-víz rendszerhez (is) ajánlunk:

Keringető szivattyú:

Keringető szivattyú: megfelelő vízszállítás és emelőmagasság megállapítása tervezői feladat.

A hőszivattyúk adatlapján meg van határozva a működéshez szükséges víz mennyisége, és a szükséges víznyomás, de számolni kell a szűrők, csövek, idomok miatti áramlásveszteségekkel. Ajánlott típus: Grundfos, Wilo, DAB, Gondzik, stb…
Az MDS40D és a többi víz-víz hőszivattyú egyszerű vezérléssel irányítja a legismertebb keringető szivattyú márkákat is.

Jó tanács! A hőszivattyú visszatérő ágába a szűrő elhelyezése kötelező. Azt tanácsolja, hogy a szűrőt még a keringető szivattyú elé építsék be, így védve azt az esetleges szennyeződésektől.

Grundfos

Hőcserélő:

Az MDS40D, az MDS 50 – 60 – 100D víz-víz rendszerű hőszivattyúk védelmére (kemény, vagy szennyezett talaj- vagy élővíz miatt) leválasztó hőcserélőt ajánlunk.

Természetesen szigorúan meghatározva a hőcserélő teljesítményéhez szükséges lemezes hőcserélő típusát, méretét, teljesítményét.

Az általunk ajánlott hőcserélő: a Swep lemezes forrasztott, vagy szerelt hőcserélő.
Itt sem lehet elfelejteni az ökölszámot: külső lemezes hőcserélő kötelező felületét megadja a hőszivattyú felvett teljesítménye, és azt szorozzuk 0,5-tel!

Ezen kívül figyelni kell a szükséges tömegáramra, ezért a csatlakozási méretek átmérőjén nem szabad spórolni

Figyelem! A hőszivattyúknál alkalmazott hőcserélő mérete lényegesen nagyobb, mint a gázkazánoknál alkalmazottak. Lényegesen!

MDS40D, MDS50D, MDS60D és MDS100D hőcserélő

Tágulási tartály:

A megfelelően méretezett tágulási tartályok védelmi feladatot látnak el.

Biztosítják, hogy a felmelegedett csövekben, puffer tartályokban ne keletkezzen túlfeszültség. A túlnyomás, amely az esetleges személyi sérülések mellett a drága hőszivattyús eszközök meghibásodását is okozhatják. Ráadásul a túlnyomás esetén a hőszivattyú védelmi rendszere hibakóddal letiltja a működését.

Figyelem! Fagyállós körbe mindig szolár tágulási tartályt kell beépíteni, hogy a fagyálló folyadék ne tegyen kárt a „sima” tágulási tartály gumi membránjában!

A primer rendszerbe ajánlott Westech fagyálló folyadék.

tágulási tartály

Áramláskapcsoló:

Az áramlás kapcsoló, amilyen kicsi, olyan fontos alkatrésze a hőszivattyús rendszereknek.

Vannak hőszivattyúk, amelyben „gyárilag” beépítették az áramláskapcsolót (pl: Chofu, Power World inverteres hőszivattyúk ), a Meeting hőszivattyúk ON/OFF változatába viszont nem, így utólag kell azt beépíteni.
Feladata, hogy folyadékhiányos csövekben letiltsa a keringetőszivattyú és a kompresszor működését, így elkerülve azok tönkremenetelét.

Az áramláskapcsoló elhelyezésénél figyelembe kell venni a csőátmérőt, és azt is, hogy ne kerüljön a keringető szivattyúval egy ágba.

Figyelem: A kanalas áramláskapcsolót vízszintes csőágba lehet beépíteni! Az áramláskapcsoló előtt és után a csőátmérő 10-szeresét kell hagyni.

áramlás kapcsoló

Iszapleválasztó szűrő:

A szűrő a nyíltvizes hőszivattyú rendszerek kihagyhatatlan alkatrésze.

Hiányában az apró, vízben levegő szennyeződések lerakódnak a hőcserélőben, eltömítve a szabad vízáramlást a hőcserélő lemezei között!
Ezzel a hőszivattyú elvárt hőleadását akadályozza, rosszabb esetben – teljesen eltömődve – hibakóddal leállítja a hőszivattyú hőtermelését.

Figyelem!í
Ne higgyen a szemének, és ne fogadja el a szomszéd információját, hogy „az itteni vízben nincs szemét”. Az apró iszapszemcsék nagyobb problémát okoznak, mint a borsónál is nagyobb kavicsok!

Az MDS40D és a többi víz-víz hőszivattyú beüzemelését nem végezzük el szűrő nélkül (a levegő-víz hőszivattyúkét sem) !

szűrő

Golyóscsapba integrált szűrő:

Kínálatunkban viszonylag új, de rendkívül praktikus alkatrész…

mert egyben tartalmazza a rozsdamentes fémszűrőt, valamint helyettesít 2 db golyóscsapot.  Tehát lényegesen olcsóbb.

Tisztítása egyszerű.
A csapot hagyományos módon elzárni, majd az alján található menetes dugót kicsavarva kijön a szűrő, amelyet – szennyeződés típusának megfelelő módszerrel – ki kell tisztítani.

integrált szűrős golyóscsap

Meeting geotermikus hőszivattyúk adatlapja:

MDS40D – MDS50D – MDS60D – MDS100D víz-víz hőszivattyú adatlapok.

Figyelem! A Meeting gyár fenntartja magának a jogot a hőszivattyú paramétereinek megváltoztatására.
Megrendelés előtt kérjen tájékoztatást.

Figyelem!
Tájékoztatjuk Tisztelt Látogatóinkat, hogy a víz-víz rendszerű hőszivattyúk forgalmazását 2021. január 1-től befejeztük.
Természetesen a hőszivattyú alkatrész szükség esetén rendelkezésre áll.
Megértésüket köszönjük!

MDS40D, MDS50D, MDS60D és MDS100D adatlap
Vázlatrajzok, ajánlások:

Passzív hűtés hőcserélő közbeiktatásával (jó ideig a hőszivattyú bekapcsolása nélkül lehetséges a lakás hűtése) →


MDS30D – kisebb geotermikus és még nagyobb teljesítményű víz-víz hőszivattyú – MDS200D

passzív hűtés hőcserélő

Tájékoztatjuk a Tisztelt Érdeklődőket, hogy a víz-víz rendszerű hőszivattyúk forgalmazását befejeztük. Szerintünk túl drága a beruházás a minimális működtetési nyereséghez képest. Jobb megtérülési mutatói vannak a levegő-víz hőszivattyúknak.