Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Mennyit ér a hőszigetelés?

Tisztelt Érdeklődőnk!

Hőszivattyú fűtéshez árajánlat kérés:

Megszokott és teljesen természetes, ha valaki egy nagy értékű berendezést vásárol, több helyről kér be árajánlatot. Magyarországon ma 8-10 olyan (referenciával rendelkező) cég van, aki tudja is hogy hova szabad hőszivattyút ajánlani, hogyan kell azt megtervezni, beépíteni, üzemeltetni. Ezek a cégek különféle helyről szerzik be a (technológiájuk szerint rendkívüli hasonlósággal bíró) hőszivattyúkat, gyakorlatilag azonos áron! Az, hogy miért lesz az egyik helyen 2-3-szoros az ár, általában a cég méretétől függ (mekkora dolgozói létszámot, mekkora irodaházat, és mekkora raktárkészletet tart fenn). Az ESTÉ-Credit Side Kft. árlistája itt.

Mennyit ér a hőszigetelés?

Az általunk kínált Power World és Chofu Meeting  valamint a Hiseer hőszivattyúk rendkívül megbízhatóak, és az árakat a magyarországi piacra pozícionáltuk úgy, hogy a három éves garancia minden vásárlónak biztonságot jelentsen. Akár fűtésre, akár hűtésre használják a megújuló energiát használó berendezéseket. Alább pedig megmutatjuk, hogy …

miért számoltunk ekkora hőszivattyút:

Beérkezett adatok

Az Ön által küldött adatokból kiindulva adtuk meg az árajánlatunkat, de most látjuk, hogy érdemes lett volna bővebben kifejtenünk, miért lett egy 150 m2 alapterületű lakáshoz 24,5 kW-os levegő-víz hőszivattyú ajánlva:

Amikor ajánlatot adunk, az alapterület és belmagasság utáni legfontosabb adat a ház falazatának anyaga, vastagsága, valamint a rá tett hőszigetelés típusa, vastagsága. Fontos még a nyílászárók, és a fűtésrendszer típusa.

A fűtött alapterületük 150 m2, a belmagasság 2,7 m, és a család 22-23 C fokon éli az életét. A falazat 30 cm-es Porotherm téglából készült és nem írtak a hőszigetelés anyagáról, vastagságáról semmit. Ilyenkor azt kell feltételeznünk, hogy a házon (még) nem készült el a hőszigetelés.
Az árajánlatunkban mindig úgy számoljuk ki a szükséges hőszivattyú teljesítményt, hogy az monovalens módban (önállóan, más kisegítő fűtés kialakítása nélkül) tudja a házat kifűteni, mínusz 15 C fokban is.

Hogy mekkora hőszivattyú kell? Ebben az estben ez a következők szerint alakult:

150 m2 x 2,7 m = 405 légköbméter.
405 m3 x 35 wattal (ezzel szorzunk alacsony hőmérsékletű sugárzó fűtésnél) = 14,2 kW.

Mennyit ér a hőszigetelés?

Ekkora teljesítményre lenne szükség egy jól hőszigetelt házban. 

Ezt kb az MD50D (18 kW) levegő-víz hőszivattyúnk tudja -10 ºC fokig. (-15 C fok ritka, néhány nap fordul csak elő egy évben, az is inkább este, amikor is kevesebb energiára van szüksége a háznak. A lakók pihennek, az ajtót nem nyitogatják, és a napközbeni lakás hőmérsékletet is lejjebb veszik általában 2-3 fokkal.) Azokban az órákban, mikor mégis alacsonyabb a hőmérséklet mint -10 ºC fok, inkább a puffertartályba épített hőpatront kell rásegítésként bekapcsolni, mint hogy egy mérettel nagyobb hőszivattyút kelljen használni az év 95%-ában.

Mivel azonban az Önök házán nincs hőszigetelés, szükségesnek találtuk a még nagyobb teljesítményű MD60D 21 kW-os hőszivattyút ajánlani. (Úgy gondoljuk, hogy inkább legyen “riasztó” a hőszivattyú ára, minthogy fázzanak a téli napokon.)

Most pedig megmutatjuk az energiakalkulátor segítségével, hogy mennyi lenne az éves fűtéisi költség egy 150 m2-es jól szigetelt házban, és mennyi, ha nincs rajta szigetelés:

Mennyit ér a hőszigetelés

150 m2 kitűnően szigetelt ház éves fűtési költsége levegő-víz hőszivattyúval, 23 ºC átlaghőmérsékleten Geo-tarifával: 85.190,- Ft

Mennyit ér a hőszigetelés? Sokat.

150 m2 szigetelés nélküli ház éves fűtési költsége levegő-víz hőszivattyúval, 23 ºC átlaghőmérsékleten Geo-tarifával: 227.632,- Ft

Mennyit ér a hőszigetelés?

A különbség 142.442 Ft minden évben!!!. Óriási az energia számlában is a különbség, de már az “induló árban is nagy a diferencia. Ugyanis  a kisebb hőszivattyú olcsóbb, a járulékos eszközökből is kisebb méretű, teljesítményű kell, és még folytathatnánk, hogy miért…

rendkívül fontos a hőszigetelés!

Ebben az esetben is az volt a tanácsunk, hogy mielőtt a hőszivattyús fűtés kialakításában gondolkodnak, fontolják meg, hogy a hőszigetelés mekkora megtakarítást jelent Önöknek, és folyamatosan. Minden évben, hosszú-hosszú ideig!

Ennél a háznál, és ennél a falazóelemnél (Phorotherm 30) minimum a 10 cm vastag Nikecell hőszigetelést javasoljuk a falakra feltenni (a mennyezet és a padlástér se maradjon ki a hőszigetelésből), de még inkább ajánlanánk a 15 cm vastag Nikecellt. Nem szabad elfelejteni, hogy nem sokkal lesz drágább a hőszigetelés, ha a vastagabb lemezeket használják, ugyanis a ragasztó és a szinezés alatti rétegek ugyan azon az áron kerülnek fel a falra, és mindössze kb 30 ezer forint többletet jelent pluszban centiméterenként az eltérő vastagságú Nikecell tábla ára.

Ne az utcát fűtsük, hőszigeteljünk!

Vannak az ajánlott Nikecellnél tartósabb, jobb hőszigeteléssel rendelkező hőszigetelő rendszerek, de a legelterjedtebb ez, és némi utána olvasással és kézügyességgel házilag is megoldható a hőszigetelési feladat (nagy része).

Ablak hőszigetelése

Ebben a táblázatban pedig különféle falazó elemek hőszigetelési képességét (U érték) lehet látni. A különböző hőszigetelő táblák vastagságával jól érezhetően javul a falak hőszigetelő képessége.

Ne feledjék, cél a passzívházhoz közeli érték elérése, mert akkor egy nagyon kis teljesítményű hőszivattyú már tökéletesen befűti a házat. Önöknél elégséges lenne az MD20D (7 kW) levegő-víz hőszivattyú is!

Mennyit és a hőszigetelés? A fenti leírásból reméljük jól láthat!

Falazat U értéke