Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Tóvízbe süllyeszteni kollektor csöveket?

Amennyiben a közelünkben van egy olyan mélységű tó, amelyik télen sem fagy át teljesen, akkor találtunk egy olyan hőforrást, amelyik igazán gazdaságossá teszi a víz-víz rendszerű hőszivattyú működését az épületünk fűtésére, vagy akár hűtésére, így kézenfekvő, hogy

tóba süllyesztett műanyag csövek

biztosítsák az épület fűtését, hűtését.

Fűtés hőszivattyúval és tóba helyezett kollektor csövekkel:
A tó adta lehetőséget kihasználva egy zárt rendszerű hőkivételt valósítottunk meg ennél a projektnél. A tóba hobbi horgászoknak telepített több féle hal él, emiatt lett egyértelmű a zárt csőrendszer használata. Ennél még jobb hatásfokú hőforrás a nyílt vizes rendszer, de ott meg más problémával kell szembenézni, például a víz szűrésével.

Tóba süllyesztett műanyag csövek adják a meleget
Tóvízbe süllyesztett kollektor csövek

A víz-víz rendszerű hőszivattyús megoldások közül a vízbe helyezett csöves rendszer a legolcsóbb beruházás lehet, mert:

  • nem kell nagy területen felásni a kertet (1,5 – 2 m mélységben),
  • nem kell szondákat fúrni (30 m alatt bányajogi engedélyek kellenek)
  • állandónak tekinthető vízhőmérséklet
  • nem kell a tóból a vizet kiemelni és visszajuttatni
  • egyszerűbb javíthatóság
  • a zárt rendszerben keringő fagyálló folyadék nem fagy meg
  • nincs korrózió veszély

Amire figyelni kell:

Tóba süllyesztett műanyag csövek
  • lehetőleg 2 m mélyre kell süllyeszteni a kollektor csöveket, hogy ne veszélyeztesse a kishajók, vagy csónakok mozgását.
  • télen ne fagyjon át a tó, hogy mindig legalább +5-8 C fokos vízben legyenek a kollektor csövek
  • olyan tóba kell tenni a csöveket, amely lehetőleg nem szárad ki, mert víz nélkül nincs hőforrás, (Bár ebben az esetben is van megoldás: homok feltöltéssel földkollektoros rendszert alakíthatunk ki.)

 

Megrendelőnknek saját, nagy kiterjedésű horgásztava van az osztrák határ mellett (több száz alkalmi pecás jár a bányatóhoz kikapcsolódni).

A tóba süllyesztett műanyag csövek adta lehetőséget külföldi ismerősei javaslatára telepíttette, és ma már elmondhatja, rendkívül alacsony fűtési hűtési költség a jutalom.

A kivitelezőnek ebbéli tapasztalata nem volt, szakmai cikkek és kollégák adták a megvalósítás során használt “fogásokat”.

Tóba süllyesztett műanyag kollektor csövek

Tóba süllyesztett műanyag csövek

A földkollektoros rendszernél lényegesen olcsóbb és gyorsabb volt a kivitelezés. Az elején még megtréfálta Őket a vízfelszínre felúszó csőköteg, de a végeredmény magáért beszél. A 3 éve a tó alján pihenő csövek télen fűtik, nyáron passzívan hűtik a vendégházat, éttermet és saját lakást magába foglaló épületegyüttest (közel 900 m2 alapterületről van szó). A fűtést és hűtést egy Meeting MDS300D víz-víz hőszivattyú látja el, a használati melegviz készítésében napkollektor is segít.

A tóra járó horgászok már tudják, hogy fenekező készséggel és blinkerrel a csöveket rejtő területen nem lehet pecázni.

Amennyiben saját tapasztalata van az olvasónak a tóvízbe, folyóba, patakba süllyesztett kollektorcsöves hőszivattyús rendszerről, írja meg és közkinccsé tesszük. 


Tisztelt Vállalkozás!
Nagyon tetszik az ötlet, a házunk mellett folyik egy bővízű csatorna, tudomásom szerint télen sem fagy át teljesen. A cikket olvasva jutottam el oda, hogy az Önöktől kb egy éve kapott levegő-víz hőszivattyú helyett egy ilyen vizes hőszivattyú rendszert építsek meg. Azt látom, hogy itt tó vízbe süllyesztették a csöveket. Gondolják, hogy ez működik folyó víz mellett is? Érdemes ezt egy jóval kisebb háznál is megvalósítani? Vagy maradja a levegő vízes hőszivattyúnál? Mert a talajkollektoros rendszert elvetettem a rendkívül munkaigényes kert felásás miatt. Köszönöm. Barna István

Kedves István!
Örülünk az első kérdezőnek és örömmel adjuk át a megszerzett tapasztalatainkat.
A folyó víz – amennyiben tényleg nem fagy le a csatorna meder aljáig, még jobb hőátadás szempontjából, mint az állóvíz, ilyenkor ugyanis a visszatérő 5-6 C fokkal hidegebb vizet elviszi a sodrás a hőnyerő csővektől, és mindig “melegebb” vizből nyerhetünk energiát.
A vízbe süllyesztett kollektor csöveknél a következő előnyökkel számolhatunk a talajkollektoros rendszerekkel szemben:
– a víznél a hőátviteli sebesség nagyobb
– a víz jobban “körülfogja” a kollektor csöveket
– az áramló víz mindig optimális hőmérsékletet biztosít a csövek körül
– lényegesen olcsóbb mint a földmunkával járó csőfektetés.

Amennyiben a vízfelület elégséges a házának a kifűtésére, akkor jobb ajánlat a vízbe süllyesztett kollektorcsöves víz-víz hőszivattyú, mint a levegős. Üdv. S.T.