Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Villám sújtotta hőszivattyú? Biztosítva van villámcsapás ellen?

A villámlás egy elektromos fényjáték az égen, amelyet néha túl közelről tapasztalhatunk meg…

Egy érdekes cikket olvastunk a VGF&HKL (Víz- Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika) szaklapban: „Kazánba nem üt a ménkű?” címmel.

Bár a hőszivattyúk általában védettebb helyeken vannak elhelyezve, és kevésbé veszélyeztetettek mint pl a gázkazán kéménye, mégis érdemes foglalkozni a kérdéssel, különösen így a nyári zivataros hónapokban. 

Természetesen ez akár fokozottan is vonatkozhat a monoblokkos levegő-víz hőszivattyúkra, hiszen azok “még közelebb vannak” egy esetleges villámcsapáshoz!

hőszivattyú és villámcsapás
hőszivattyú és villámcsapás

Hőszivattyúba nem üt a ménkű?

De igen, és bizony elég gyakran. A nyári időszakban jóval gyakoribbak a villámcsapások, amely könnyen tönkre teheti a kazánokat (hőszivattyúkat kevésbé) is. Felvetődik a kérdés, hogyan védhetjük meg a készülékeket a túlfeszültség okozta káros hatások ellen. Illetve mit tehet a szerelő, hogyan hívhatja fel a felhasználók figyelmét? Egyáltalán mi történhet a gázkészülékekkel?

Kijelenthetjük, a hőszivattyúkat kevésbé veszélyezteti a villám. Az eddig eladott több mint 3 és félezer hőszivattyúnk esetében 1-ről tudunk, ahol bizonyítottan a villámcsapás tette tönkre az elektronikát. (Jó hír, hogy a biztosító gond nélkül fizetett.)

Sok a villámcsapás

Tudta Ön?
A Földön 40-50 villám csap le másodpercenként, amely igen magas szám. Magyarországon a villámcsapások száma átlagosan négyzetkilométerenként évente legalább kettő, számszerűsítve ez évente átlagosan 150 000–200 000 villámcsapás.

Miként károsítja a villámcsapás a hőszivattyút?

A villám egy hatalmas erő, amely komoly pusztítást végezhet a hőszivattyúban. Számos dolog történhet, ha villám csap be a kültéri egységbe. Néhány ilyen kár a következőket foglalhatja magában:

  • Kondenzátor : A kondenzátor a legvalószínűbb, hogy villámcsapás következtében megsérül, ami kisebb és nagyobb későbbi problémákat is okozhat, beleértve a kompresszor meghibásodását.
  • Kompresszor : A kompresszor a legrfontosabb alkatrész, és az egyik legdrágább a javítása. Hetekbe is telhet, amíg a villámlás okozta problémákat észleli.
  • Biztosítékok : A villámlás károsíthatja az elektromos vezetékeket, ami a megszakító kioldását és/vagy a biztosítékok kiégését okozhatja.
  • Vezetékek : A villámlás megégetheti az elektromos egység vezetékeit, ami meghibásodást okozhat.

Mi a megoldás?

Szakszerűen beépített túlfeszültség levezetőt kell beépíteni, magyarul villámhárítót!

A cikk további részét érdemes elolvasni a Víz- Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika szaklapban

Néhány megszívlelendő tanács, hogy ...

villámlás esetén is óvjuk a hőszivattyúnkat:

A legjobb módja annak, hogy vihar közben elkerülje a hőszivattyú károsodását, ha az első mennydörgéskor kikapcsolja azt. Ezáltal megóvja a váltakozó áramú egységet a villámcsapás / villámcsapások okozta károktól.

Néha azonban a hőszivattyú kikapcsolása nem biztosít megfelelő védelmet, lehet hogy ez még nem elégséges. Hiszen a kültéri egységen keresztül az elektromos rendszerbe juthat a villám.
Ezért javasolt beruházni túlfeszültség-védőkre a lakásába, valamint túlfeszültség-csillapítókra a készülékei és az elektromos aljzatai között. (A hőszivattyúk tönkrement elektronikája több százezer forintot is meghaladó kiadás lehet.)

A hőszivattyú villámcsapás ellen védett?
A hőszivattyú villámcsapás ellen védett?