Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Az elpárologtató feladata, működése

A hőszivattyú elpárologtatójában a folyadék állapotú hűtőközeg (R410A, R407C, stb. klímagáz) gáz halmazállapotúvá alakul vissza (elpárolog). Ekkor hőt von el környezetétől. (A levegő-víz hőszivattyú mellett állva azt érzékeljük, hogy mindegy milyen hideg a külső levegő, a hőszivattyú ventillátora legalább 5 C fokkal hidegebb levegőt „fúj ki” a gépből.) A hőszivattyú „lelke” a kompresszor.  Az összesűrített hűtőközeget a kondenzátorba nyomja, ahol hűtés hatására a gázból folyadék-halmazállapotú hűtőközeg lesz. Ez a folyadék jut be az elpárologtatóba egy expanziós szelepen keresztül. A hűtést maga az elpárolgó folyadék-halmazállapotú hűtőközeg végzi el, ami párolgása során hőt von el a környezetéből. A külső levegőben (talajban, vízben) levő hőenergia az elpárologtató sűrű lamelláin és a rézcsövek felületén keresztül jut el a hűtőközeghez.
Hőszivattyú elpárologtató

A hőszivattyú ventillátora „fújja át” az elpárologtatón a levegőt, ami eközben átadja energiája egy részét az elpárologtató lemezeinek, közben a hőmérséklete csökken. Az elpárologtató hideg lemezeire a levegő páratartalma kicsapódik, ami kondenzvízként lecsepeg. Emiatt (is) kell a hőszivattyút legalább 40 cm magas acél konzolra erősíteni. (Így télen még véletlenül sem fagy össze a hőszivattyú és a talaj.)

Hőszivattyú elpárologtató tisztítása, karbantartása

Meg kell tisztítani a kondenzátort (elpárologtatót)? 

A rövid válasz: IGEN! A hőszivattyú legjobb teljesítményének érdekében évente legalább egyszer alaposan tisztítsa meg a kültéri elpárologtató felületét.

Noha a karbantartást és tisztítást évente minimum egyszer el kell végzni, javasoljuk a kondenzátor tekercs gyakoribb tisztítását. Szerencsére a szabadtéri kondenzátortekercsek tisztítását saját kezűleg is megteheti (csak legyen nagyon óvatos!).

A kültéri egységre különös figyelmet kell fordítania, mivel 0-24-ig, és az év minden napján ki van téve az elemeknek. A kültéri tekercsek (elpárologató) szennyeződésekkel, levelekkel, fűnyírásokkal, pollentel, viharhulladékkal, korommal és más szennyeződésekkel kerülnek intenzív kapcsolatba.

A háztulajdonosok, akik rendszeresen ellenőrzik és tisztítják a kondenzátor tekercseiket, számos észrevehető előnyt élveznek. Ha csökkenteni kívánja a közüzemi számlákat, miközben növeli az energiahatékonyságot és a beltéri kényelmet, akkor a megfelelő időnként tisztítsa / tisztítassa az elpárologtatót!

Ne félj feltenni a kérdést: Mi az a kondenzátor tekercs?

Nem tudja, hogy mi az amit meg kell tisztítani? A legtöbb lakossági hőszivattyú monoblokkos rendszerű, aminek a hátulján található az elpárologtató.

A kondenzátor tekercset „kültéri tekercsnek” is hívják, mert az épületen kívül dobozban / szekrényben található. Alapvető fontosságú a fűtési és hűtési rendszer működéséhez és hatékonyságához.

A kültéri tekercs (kondenzátor) felelős a hőnek a kültéri környezetbe juttatás „előkészítéséért”. Egy erős ventilátor segítségével a kültéri levegő lehűti a forró hűtőközeg-gázt, gázból folyadékká változtatva azt.

Minél tisztább a hűtőtekercs, annál hatékonyabb a hőátadás. Mivel a kültéri egységet az időjárás szeszélyeinek teszik ki, gyakran kell tisztítani. Ha a kültéri tekercs eltömődött levelekkel, szennyeződésekkel, fűnyírásokkal és szennyeződéssel, a ventilátornak keményebben és hosszabb ideig kell dolgoznia a hő eloszlatása érdekében.

Hőszivattyú elpárologtató hátulról

A piszkos kondenzátor-tekercsek 3 legfontosabb következménye

– Magasabb energiaszámlák – A hőszivattyú hatékonysága több tényezőtől függ, azonban a tisztaság az egyik legfontosabb. Ha tekercsek eldugultak és piszkosak, a rendszernek hosszabb ideig és nehezebben kell működnie, hogy elérje a kívánt hőmérsékletet. Ha alacsonyabb energiaköltséget szeretne, feltétlenül ellenőrizze és tisztítsa meg az elpárologtató felületét.
– Mivel a piszkos tekercsek miatt a rendszer hosszabb és nehezebben működik, ebből következik, hogy a rendszer alkatrészei gyorsabban elhasználódnak. Ezért rendszeresen tisztítsa azt.
– Rövidített élettartam – Idővel a rendszer komponenseinek megnövekedett igénye csökkenti az egység várható élettartamát. Ha figyelmen kívül hagyja a kondenzátorok és a párologtató tekercseinek tisztítását, rájön, hogy sok pénzt költ egy új HVAC rendszerre korábban, mint gondolná. A HVAC rendszeres karbantartása a legjobb módja a HVAC rendszer élettartamának meghosszabbítására.

Lényegében a piszkos HVAC tekercsek a rendszer erősebb működését és forró működését okozják. Ez növeli az elektromos felhasználást és az üzemeltetési költségeket. Ezenkívül a rendszer összetevői gyorsabban elhasználódnak, gyakoribb meghibásodásokat okozva.

Amit tudunk: A kondenzátor tekercs tényei és statisztikái

– A hűtőteljesítmény akár 40% -kal is lecsökkent
– Növeli a kondenzátor-ventilátor működésének idejét akár 30% -kal
– Csökkenti a kompresszor teljesítményét 
– Csökkenti az energiahatékonyságot (EER) akár 60% -kal

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint „egy piszkos kondenzátortekercs 30% -kal növeli a kompresszor energiafogyasztását.” Ezzel az energiafogyasztás növekedésével a bemeneti levegő hőmérséklete körülbelül 5 fokkal növelni kell.

Más tanulmányok, köztük az Amerikai Fűtési, Hűtési és Légkondicionáló Mérnökök (ASHRAE) kutatásai azt bizonyítják, hogy a tekercs rendszeres tisztítása (belül és kívül) 10-15% -kal javítja az energiahatékonyságot és a teljesítményt.

Nem csak a kosz és piszok tömíti el az elpárologtatót, de a ráfagyott pára is. Erről információt itt találhat.

A hőszivattyú főbb alkatrészei:

– kompresszor
– hőcserélő
– elpárologtató
– expanziós szelep
– elektronika
– hűtőgáz
– osztó-gyűjtő