Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Hőszivattyú fórum. Kérdések és válaszok. Amit mi nem tudunk a hőszivattyúról, annak utána olvasunk a nemzetközi fórumokon, és itt, a gyakran Ismételt Kérdések között válaszolunk!

Tisztelt érdeklődők, árajánlat kérők!
Arra törekszünk, hogy mindig a lehető legpontosabb hőszivattyú ajánlatot adjuk, a lehető leggyorsabban és vásárlóbarát áron.
Mivel az árajánlatban minden felmerülő kérdésre nem tudunk egyenként válaszolni, ezért az általános kérdéseikre itt, a hőszivattyú GYIK oldalán adunk választ.

Gyakori kérdések GYIK
Hőszivattyús kérdések, válaszok, GYIK:

Gyakori kérdések rovat

Tisztelt ESTÉ-Credit Side Kft.
Vásároltunk egy régi családi házat, ami teljes korszerűsítés előtt áll, hőszigetelés sincs. A házban régi radiátorok és vegyes tüzelésű kazán van. Az előző tulajdonos szerint 65-70 fokos fűtővízzel ki lehetett fűteni a házat a legnagyobb hidegben is. Láttam az Önök oldalán az R290 típusú hőszivattyúkat, szerintem azzal is ki lehet fűteni a házat, gazdaságosabban (és kevesebb munkával). Mi a véleményük? Köszönöm, Kneipe Ferenc.

Kedves Ferenc! Köszönjük megtisztelő érdeklődését az akár 75 °C fűtővizet is előállítani képes hőszivattyúnk iránt. Javaslatunk azonban, hogy ne kapkodja el a hőszivattyúra történő átállást, mert a használata valóban kényelmes, de szigetelés nélküli házba nem való a hőszivattyú, nagyon költséges a fenntartása! Javaslatunk a felújítás sorrendjére a következő (pedig szeretünk hőszivattyút eladni):
1.) tetőszerkezet- és a padlás szigetelése,
2.) nyílászárók – ajtók, ablakok – cseréje, 
3.) külső falak és a padló hőszigetelése,
4.) gépészet- és fűtéskorszerűsítés, beleértve a hőszivattyú beépítését is. Persze a szigetelés után lehet, hogy elégséges a “hagyományos” R32-es inverteres hőszivattyú is. S.T.

Kérdés érkezett: T. Rifeng Hőszivattyú! Egy 15 kW-os hőszivattyús rendszer sajátkezű szerelése előtt állok, és a választott anyag – ehhez vannak szerszámaim – s szénacél csövek, idomok. A neten viszont sok helyen azt látom, hogy nem megfelelő, mert a fagyálló “megeszi”. Mi az önök tapasztalata? (W.A. 2024.01.17.)

Tisztelt W.A. Cégünk hőszivattyút, és a hőszivattyús fűtés rendszerek fő alkatrészeit értékesíti, a kivitelezői munkákat szerződött partnerek végzik, az esetek többségében szénacél csöveket és idomokat felhasználva (8-10 éve).  Ezidáig saját gépeknél nem tapasztaltunk problémát, de kétségtelen, hogy a rézzel szerelt rendszerekben személy szerint jobban bízunk! (Ötrétegű műanyag csövekkel szerelt rendszert nem üzemelünk be, mert a csatlakozó idomok annyira leszűkítik a belső átmérőt, hogy az a hőszivattyú működésében zavart okoz, a kompresszor élettartamát pedig nagymértékben lerövidíti.)

A szénacél csöveknél a következőkre kell figyelni: – hajlamos a korrózióra, ami a csövek idővel történő rozsdásodásához vezet. A rozsda lerakódások a csövek belső átmérőjét szűkítik, ami a víz áramlását akadályozza és a hőszivattyú hatékonyságának csökkenését eredményezi. A rozsdásodás a csövek szivárgásához is vezethet, ami súlyos vízkárokhoz okozhat. – Emellett csőszigetelés nélkül – mivel jó hővezető – az udvart fűtjük. – Elektrolízis a szénacél cső és a fűtővíz között, ettől gyorsabban korrodálódik és lyukadhatnak ki a csövek. – a hőszivattyú alkatrészeit túlnyomó részt réz anyagokból építik fel. A rezet a Westech fagyálló nem roncsolja, ezért kedveljük inkább, ha a primer oldal is réz csövekből, idomokból épül fel.

A szénacél csövek helyett válassza inkább a réz, vagy rozsdamentes csöveket, idomokat (bár ez utóbbi meglehetősen drága).

Mikor kell nagyobb térfogatárammal méretezni a hőszivattyú primer-körének vezetékeit?
(Válasz a tapasztalatainkból, és a GEMINI mesterséges intelligenciájától…)

1. Fagyveszélyes üzemmód:
Ha a hőszivattyú fagyveszélyes üzemmódban üzemel, a primer körben keringő folyadék hőmérséklete fagypont alá süllyedhet. A víz fagyásakor térfogata megnövekszik, ami a csövek megrepedéséhez vezethet. A nagyobb térfogatáram biztosítja, hogy a víz fagyása esetén se keletkezzen káros nyomás a csövekben. Többek között ezért kötelező a gyári előírás szerint a Chofu és Power World levegő-víz hőszivattyúknál a Westech fagyálló használata!
2. Hosszú primer kör:
Ha a hőszivattyú és hőcserélő közötti szakasz (primer kör) hossza meghaladja a kétszáz métert, a csövekben fellépő nyomásveszteség jelentősen megnövekedhet. A nagyobb térfogatáram kompenzálja a nyomásveszteséget, és biztosítja a hőszivattyú hatékony üzemelését.
Cégünk nem forgalmaz víz-víz hőszivattyúkat 2021-től, azért megemlítjük, hogy  a következő esetekben is nagyobb átmérőjű csövekre lesz szükség:

  • Alacsony hőmérsékletű hőforrás:

Ha a hőszivattyú alacsony hőmérsékletű hőforrást (pl. talajkollektor) használ, a primer körben keringő folyadék hőmérséklete alacsonyabb lesz. A nagyobb térfogatáram javítja a hőátadást a hőforrás és a hőszivattyú között, és magasabb a hőszivattyú hatékonysága.

  • Nagy hőigény:

Ha a hőszivattyúnak nagy hőigényt kell kielégítenie, a primer körben keringő folyadék térfogatáramának is nagyobbnak kell lennie. A nagyobb térfogatáram biztosítja, hogy a hőszivattyú elegendő hőt tudjon felvenni a hőforrásból.
Általánosságban javasolt – a fentiek esetében – a 12%-os méretnövelés!

Mire érdemes figyelni a primer kör méretezésekor:

  • A csövek anyaga: A rézcsövek a leggyakoribbak, de használhatók műanyag csövek is. A műanyag csövek olcsóbbak, de kevésbé tartósak és nagyobb nyomásveszteséget okoznak. A szénacél csöveket – a több évtizedes tapasztalatokat figyelembe véve  – már nem javasoljuk a kivitelezőknek! (2024.01.01.)
  • A csövek hőszigetelése: A primer kör csöveit szigetelni kell a hőveszteség minimalizálása érdekében. Ne az utcát fűtsük!
  • A szerelvények: A szerelvények (pl. könyökök, és egyéb idomok) beépítése növeli a nyomásveszteséget. Ezért a szerelvények számát a lehető legalacsonyabb számra kell korlátozni.

A hőszivattyú beépítése szakmunka, és primer kör vezetékeinek szakszerű méretezése rendkívül fontos, hiszen a beruházási költségnek csak akkor lesz értelme, ha a teljes rendszer – a gyári előírásoknak megfelelően – biztosítja a hőszivattyú hatékony és biztonságos üzemelését.

Nem is ide való , hiszen nem GYIK. Eddig mindössze egy olvasónk kérdezte meg tőlünk:

Mi az az ABSZORPCIÓS hőszivattyú? 

Mivel eddig egyetlen gyártó sem kínálta ezt a típust értékesítésre, a választ fejből nem tudtuk. De a GOOGLE a barátunk, és rákerestünk. Egy amerikai oldalon érthető választ kaptunk, rövidített változatát ide másoljuk, az eredeti oldal elérhető itt. Az abszorpciós hőszivattyúk alapvetően levegős hőszivattyúk, amelyeket nem elektromos áram, hanem hőforrás, például földgáz, propán, napenergiával fűtött víz vagy geotermikus fűtésű víz hajt. Mivel az abszorpciós hőszivattyúk leggyakoribb hőforrása a földgáz, ezeket gáztüzelésű hőszivattyúknak is nevezik. Léteznek abszorpciós (vagy gáztüzelésű) hűtők is, amelyek ugyanezen az elven működnek… Az abszorpciós hűtőknek és hőszivattyúknak általában csak az áramforrás nélküli otthonokban van értelme, de további előnyük, hogy bármilyen hőforrást felhasználhatnak, beleértve a napenergiát, a geotermikus melegvizet vagy más hőforrásokat. Alkalmazhatók zónás rendszerekre is, amelyekben a ház különböző részeit különböző hőmérsékleten tartják. További itt.

Nem olvad le a jég a hőszivattyúról!

Amint megérkezik az első mínusz hőmérsékletű nap, az új hőszivattyú tulajdonosok egy részénél felmerül a kérdés: miért nem olvad le a jég a hőszivattyúról? A magyarázat egyszerű: nincs a hőszivattyú és a hőcserélő között annyi melegvíz, amennyi a rárakódott dér (később már jég) leolvasztásához elég lenne. (Hőszivattyú automatikus leolvasztás.)

A levegő víz hőszivattyúk – időnként – az elpárologtatóra rárakódott jeget leolvasztják, hogy a levegő szabadon áramolhasson az elpárologtató finom bordái között (így biztosítva a mindegy milyen hideg levegővel történő méghidegebb klímagáz “előmelegítését”). A leolvasztás  viszonylag gyors, 1-2 perc alatt megtörténik, és a ház fűtése akadálytalanul újra indul.

A megoldás a fenti problémára tehát a megfelelő mennyiságű melegvíz biztosítása. Például a Chofu 16 kW-os hőszivattyúnál minimum 35 liternek melegvíznek kell lenni! 2021.01.15.

Egy tanulságos levelezés, amiből tanultunk mi is, és az érdeklődő is. Levelezésünket - neve nélkül - tartalmi változtatás nélkül közre adjuk:

Egy tanulságos levelezés, amiből tanultunk mi is, és az érdeklődő is. Levelezésünket – neve nélkül – tartalmi változtatás nélkül közre adjuk:

Árajánlat kérés érkezett. Alapterület 46 m2, belmagasság 2,6 m és kiépített fűtésrendszer nincs.

Válaszunk, amit a hasonlóan kicsi alapterületű lakásoknál adni szoktunk:

Tisztelt N.F. Úr! A megadott alapterületre nem tudunk jó szívvel ajánlatot adni, mert a hőszivattyús rendszer fajlagos négyzetméter ára rendkívül magas lenne.
Ebben az esetben célszerűbb az elektromos kazán, vagy elektromos fűtőpanelek felszerelése!
Megértését köszönjük. S.T.
 
Tisztelt Sulyok Tibor Úr!
Köszönöm válaszát.
Tartok attól, hogy hosszabb távon az elektromos kazán/fűtő panel sokkal drágább lesz, hiszen legalább 2-szeres (de akár 3-szoros is lehet) költséggel fog üzemelni. Arról nem is beszél a ha egyszer csak vége lesz e rezsi csökkentésének…
 
Ezen kívül a hűtést is e megoldással szeretném megvalósítani.
 
Egyenlőre próbálok tájékozódni a kérdésben, de próbálnám elkerülni a gáz kazán és azzal járó teljes kémény felújítást és a különálló klímatizálás megvalósítását.
Ennek összköltsége valószínűleg közel lenne egy hőszivattyú megoldásnak (bár pontos számaim nincsenek).
 
Ezek szerint egy 46 nm-es lakás túl kicsi egy ilyen megvalósításához?
 
Szeretnék H vagy Geotarifát is beköttetni a fűtéshez. A hőszivattyús megoldáshoz melyiket érdemes választani?
A H-nál a nyári szezonban a hűtés ill. a fűtési szezonok kívül a melegvíz készítés már nem a kedvező árazással működne.
A Geotarifánál pedig azt olvastam, hogy a hőszivattyús rendszereknél probléma lehet a napi 2×2 órás szünet.
Köszönöm válaszát. N.F.
 
Az érdeklődő N.F. Úrnak ezek után küldtünk két hőszivattyús ajánlatot. Az egyik egy ON/OFF rendszerű MD20D 7 kW (1,5 milió), a másik pedig egy inverteres, rendkívül korszerű japán gép, CHOFU 6 kW (1,8 millió).
 
Tisztelt Sulyok Tibor Úr!
Köszönettel vettem ajánlatát. Mégiscsak beláttam hogy bérbeadott ingatlanként funkcionáló lakásra nem érdemes ilyen összeget költeni, más megoldás után fogok nézni.
 
Az ajánlat kapcsán a visszajelzésem:
– két ajánlat van benne ami szöveges leírás/utalás nélkül kicsit zavaró. El kellett gondolkodnom rajta hogy miért kettő, erre esetleg a jövőben érdemes figyelni és némi plusz szövegezéssel magyarázatot adni hozzá.
– az első ajánlat (MD20D) egy nagyvonalú (ezen fázisban azt gondolom ez teljesen elfogadható)
– ám a második ajánlat (Chofu) egy sokkal részletesebb tartalmú (és ilyen első körös ajánlatban azért szerintem ez még felesleges)
 
Ugyanakkor idén nyáron tervezném a házam felújítását is (ez egy 75 nm-es + teljes tetőtér, így ~135nm-esként számolható, 10 cm-es hungarocell szigeteléssel, földszinten (5 kamrás, 2 rétegű üvegezésű), emelten (6 kamrás és 3 rétegű üveg) műanyag ablakok), ahol szintén esedékes lehet egy fűtés felújítás (a jelenlegi kazánomat 2001-ben vásároltam, így az életciklusa végén jár(hat)). 
És ott biztosan hőszivattyú lesz a választás, a ház alatt van pince és bőven van ennek elviekben hely (egyetlen szűk keresztmetszet lehet mindössze a pince ajtó…).
E kapcsán lehet hogy még találkozunk.
Addig is Boldog Karácsonyt és BÚÉK. N.F.
 
Tisztelt N.F. Úr
Köszönöm jobbító szándékú sorait, az elkövetkező időben javaslatait beépítjük ajánlat készítésünkbe.
A reménybeli találkozásunk a bízva kívánok boldog és békés ünnepeket
Sulyok Tibor (2019.12.17.)

Gyakori kérdések

Tisztelt Sulyok Tibor!

Megjegyzés, kérés, információ:: Egy falusi házról lenne szó, de a házat még nem vettem meg. Érdkelne, hogy mekkora anyagi ráfordítással lehetne komfortosítani, és a hőszivattyút is számításba venném. A házban (s a faluban?) jelenleg nincs vezetékes gáz, kandallók biztosítják a hőt, melegvíz egyátalán nincs. Ha már úgyis a nulláról kell kezdeni, kíváncsi vagyok, hogy nagyságrendileg (tényleg csak úgy plussz-mínusz 300 ezer forint szinten) kb. mennyibe kerülne egy víz-víz rendszer kiépítése.

A ház nem nagy, kb. 50-60 négyzetméter, tömött falú, nagyon jó állapotú. Gerendás mennyezete van, nem tudom ott mennyi hő szökik el, de gondolom sok. Az ablakok régi típusú dupla táblás fa ablakok, de kis méretűek és nincs sok. Nem tudom, kell-e radiátor, inkább a padlófűtést tartanám jónak. Viszont a melegvíz ellátást is a hőszivattyú rendszerrel oldanám meg. A melegvíz-fogyasztás kicsi lenne, naponta 50-80 liter. A kertben van egy kávás kút, elég bővízű. Válaszukat köszönöm! (2019.04.28.)

Tisztel S. István Úr. Ajánlatunk a kövekező

Hőszivattyú MDS20D  7 kW nettó ár                                                    660.000,- Ft
Puffertartály 100 literes nettó:                                                               90.000,- Ft
Kiegészítő anyag ára és várható munkadíja nettó:                               570.000,- Ft
1 db nyelető kút kialakítása, hidraulikus rendszer kivitelezése nettó    ……………….
Beüzemelés díja nettó:                                                                       100.000,- Ft

Tisztelt Sulyok Úr!
Köszönöm gyors válaszát és külön köszönöm az előzetes ingyenes árajánlatot. Úgy látom, érdemes ilyen irányba gondolkodnom, sokkal drágábbnak hittem a rendszer kialakítását. Mint írtam, az ingatlant még nem vettem meg, amint aktuális lesz a beruházás, jelentkezni fogok. Gratulálok a honlapjukhoz, nagyon informatív!
Üdvözlettel: S. István, Bakháza (2019.04.29.)

Gyakran Ismételt Kérdések

Tisztelt Sulyok Tibor!

Köszönöm az ajánlatot. Bár első látásra kissé sokkolóan hatott, de lenne pár kérdésem. Azt írta az ajánlatban, hogy a helyszíni felmérés után a hőszivattyú teljesítménye változhat. Amennyiben ez így lenne, mennyiben módosulna az ár? Mert megmondom őszintén több helyről kértem árajánlatot (bár ez manapság így megy), illetve a neten is találtam kalkulátorokat és mindkét esetben ennél kisebb hőszivattyú jött ki: 8-10 kw. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy az megoldható-e, hogy a meglévő kazánnal párhuzamosan működne. Tehát hogy mondjuk egyik nap a kazánnal másik nap a hőszivattyúval fűtenénk? Köszönettel:B.L. 2018.10.31.

Tisztelt B.L.  Úr
 
Köszönöm érdeklődését. Már meg sem kérdezem, ki adott Önnek 8-10 kW-os levegő-víz hőszivattyús ajánlatot.
Átnézve újra az ajánlatkérését, fenntartom továbbra is, hogy szükség van a 16 kW-os gépre Önöknek.
 
Röviden, a számítási módba beavatva, Ön is belátja ezt:
Ökölszabály szerint, radiátoros fűtés esetén a szükséges fűtési teljesítmény légköbméterenként 45 watt, mínusz 15 fokban.
100m2 x 2,7m x 45watt = 12.330 watt.
 
A levegő-víz hőszívattyúk teljesítményét 7/35 fokra adják meg, ami azt jelenti, hogy 7 C fokos külső hőmérsékleten, 35 C fokos előremenő fűtővíz esetén kapjuk meg – pl. az MD40D hőszivattyú esetében – a 16 kW-os fűtési teljesítményt. Mínusz 15 C fokban ennek a teljesítménynek kb a 60%-át kapjuk, tehát kb 9,6 kW-ot. 
Mivel a -15 C fok viszonylag kevésszer, és rövid ideig tart, ezért nem probléma a hiányzó 2-3 kW, azt a puffertarttályba tett hőpatronnal tudjuk esetenként pótolni.
Ezek alapján, aki Önöknek 8-10 kW-os hőszivattyút javasolt, az véleményünk szerint nem végzett alapos számításokat!
 
A meglevő kazánt természetesen rá lehet kötni a puffertartályra, így a két rendszer minden probléma nélkül tud együtt dolgozni.
Tisztelettel: Sulyok Tibor 2018.10.31.

Kissé elnagyolva készítettük a mai napon a 9. árajánlatunkat. Mivel nem először esünk ebbe a hibába, ezért leírjuk az okokat, és ismét megfogadjuk, jobban figyelünk, és kielégítőbb információkat adunk.

Tisztelt Ajánlat készítő! Köszönöm az árajánlatát, …  és az, hogy eddig a régi nyílászárókkal (amelyeknél mozgott a függöny, ha fújt a szél) rendelkező, valamint a hőszigetelés nélküli családi házat egy régi, rossz hatásfokú ÉTI 35 gázkazánnal fűtöttem. Ezután a hőszigetelt és modern nyílászárókkal ellátott családi ház fűtésére (illetve hűtésére) ön javasol egy 36 kW teljesítményű hőszivattyút.  Ez azt jelenti, hogy minél jobban hőszigetelem a házat, annál nagyobb teljesítményű kazánt, vagy hőszivattyút kell beépítenem? Ez elég érdekes. Ha erre tudna valamilyen elfogadható magyarázatot adni, azt szívesen venném. Üdvözlettel K.T.

Tisztelt Ajánlat kérő! Természetesen nem a hőszigetelés elkészítése miatt ajánlottuk a 36 kW-os hőszivattyút, hanem a szükséges hőtechnikai számítási módszerünk, és hőszivattyú karakterisztikájának figyelembe vétel miatt. 
A legegyszerűbb – de már bevált – számítási mód a hőszivattyú teljesítményének megállapítására a következő: alapterület (270 m2) x belmagasság (2,75 m) x a Fan Coil-ok miatt (35 watt/m3) = 25,987 kW. Az MD100-as hőszivattyú 36 kW-os teljesítményét + 7 C fokon adja le 35 C fokos előremenő fűtőviz esetén. Ezek alapján a hőszivattyú teljesítménye – 15 C fokban elégséges a házának fűtéséhez szükséges energia leadásához. Üdvözlettel: S.T.

Gyakori kérdések

Kedves hőszivattyú szerelés után érdeklők! A héten a második, összességében rengetegszer kérdezik telefonon, és adjuk meg szóban a választ (tehát sokakat érdekel), hogy a hőszivattyúkat milyen keresztmetszetű elektromos kábelekkel csatlakoztatjuk.
Itt egy kivonatos táblázat, amely segíti megválaszolni a kérdést. (Természetesen továbbra is segítünk telefonon: 0036 20 268-9757 vagy E-mail-ben: Kérdés nekünk.)

elektromos kábelek keresztmetszete

Tisztelt SNAP Kft. Az Önök által forgalmazott hőszivattyú a beszerelést követően elindult, majd rövidesen (néhány perc) után megállt. A beszerelő értetlenül áll a probléma előtt. Kérem gyors intézkedésüket. N. Károly

Tisztelt N Károly Úr. Kérésének megfelelően azonnal megnéztük a problémás hőszivattyút, a helyszínen elmondtuk a beépítő “szakemberüknek”, hogy mit kell elvégeznie a fűtés rerndszeren ahhoz, hogy a hőszivattyú megfelelően működjön. A jelenlegi munka gyakorlatilag teljesen hibás. Ezen az oldalon mindenki számára elérhetővé tettük a “HOGYAN NE ÉPÍTSÜNK BE HŐSZIVATTYÚT” hibalistáját és természetesen a megoldást is. Remélem mire ezek a sorokat olvassa, a javításokat elvégezték. (Igen, a hőszivattyús rendszerben a javítások nagyrészt elkészültek.)

Tisztelt Forgalmazó

Napelemeket szeretnénk a házunk energiaellátásának megoldására. Vállalnak kivitelezést is? Üdvözlettel  T. Tamás. Vác. (2015.08.13.)

Kedves Tamás! Nem forgalmazzuk a napelemeket, kizárólag hőszivattyúk forgalmazásával foglalkozunk. De annyi igény merült fel az elmúlt időben arra vonatkozóan, hogy a hőszivattyúkat napelemekkel termelt árammal működtessük, hogy megkerestük az országban azokat a cégeket, amelyek megfelelő referenciával rendelkeztek, és nem egy projekten kívánják megkeresni az éves nyereségüket. Így ma országosan 3, nagyon jól felkészült céggel állunk kapcsolatban, akiket örömmel és nyugodtan tudunk ajánlani. Amennyiben a legújabb napelemes munkánkra kíváncsi, kérem nézze meg a folyamatosan bővülő bemutatását egy 6 kWp teljesítményű, autóbeálló tetejére telepített napelem rendszernek. Amennyiben elnyeri tetszését, a kivitelezőt bátran keresse. Telefonszáma nálunk. 🙂 S.T.

Tisztelt SNAP hőszivattyú! Melegvíz készítésére keresek a balatoni nyaralónkba megoldást. Alkalmanként 7-8 ember is van a nyaralóban, de kizárólag juniustól augusztus végéig. (Utána már csak egy-egy napra, karbantartásra utazom le.) A napkollektorról sok helyen olvastam, hogy drága, soha meg nem térülő beruházás. Igaz ez? Amennyiben hőszivattyúval oldom meg a melegvíz ellátást, akkor az mikorra térül meg? Tudnak nekem pontos számolást adni? A gázzal történő vízmelegíts nem lehetséges. Köszönöm, Andor.

Tisztelt Andor. Amennyiben kizárólag nyáron használják el a melegvizet, úgy a napkollektor ideális megoldás lehet az Önök számára. Előnye, hogy a telepítés után rendkívül alacsony az üzemeltetési költsége. 
A hőszivattyú az Ön által említett 3 hónapban szintén jó megoldás lehet, mert a COP értéke 5 fölé mehet könnyedén.
Privát levélben megy a konkrét számolás, de az érdeklődőknek elárulhatom itt is, hogy a számolás szerint a hőszivattyú volt a gyorsabban megtérülő beruházás. 7-8 fő melegvízzel való ellátására 500 literes tartály szükséges, az ehhez tartozó anyag ár (HP-15 MC vákuumcsöves napkollektor) bruttó 1.3 millió forint. Hőszivattyú esetén ez az öszeg (MD20D + 300 literes indirekt tároló) cca: 1,2 millió forintba kerül.
(Közben elkészítettünk egy pontos számítást, érdemes megnézni, hogy melyik megoldás mennyibe kerül.)

Üdvözletem, Sári Károly vagyok, és még ugyan nem aktuális a dolog, de időben fel szeretnénk készülni a geotermikus hőszivattyús rendszerhez kapcsolódó munkák megismeréséhez. Az Önöktől kapott hőszivattyú ár elfogadható, de a kapcsolódó munkákra elég magas árat kaptunk. Emiatt szeretnénk azek egy részét magunk elkészíteni. Kérem segítségüket, hogy mi módon lehet, illetve kell a házunk mellett levő tóba lesüllyeszteni a kollektor csöveket? Várom válaszukat.

Köszönjük kérdését, és tudomásul vesszük a kivitelezői munka magas árára adott kritikáját, de tudomásul kell venni, hogy az “élő munka” értéke egyre magasabb, a rárakodott közterhek, az utazás és sorolhatnánk még. Nem utolsó sorban említeném meg, hogy ráadásul megtanultuk, hogyan kell a csöveket szakszerűen a tóba tenni 🙂 A kérdésére válaszolva egy fotót teszünk közzé, melyen szemléletesen látszik a tóba elhelyezendő csőrendszer kialakítása. Nagyobb kép elérése itt. (A helyszínen biztosított mérnöki művezetést ajánljuk azért igénybe venni. Üdvözlettel: Sulyok Tibor

Hőcserélő méretezése Tisztelt Forgalmazó! Az Önök által forgalmazott Meeting MD50D levegős hőszivattyút vásároltuk és a beépítés után a hőszivattyú néhány másodperc működés után csipogó hangot adva leállt, majd kb 1 perc múlva újra indult. A hiba azonban megismétlődött, a gép újra leállt. A hőszivattyú hibakód 05. Mi a gond? A szerelés nagyon szép, esztétikus, de nem működik a hőszivattyú. Kérem segítségüket. Tisztelettel G.I. 

Kedves Vásárlónk! A beépítés tipikus hibáját követte el a szerelő, nem nézte meg a hőszivattyú adatlapját, és nem ismeri a hőszivattyú és más egyéb – magas hőmérsékleten működő – kazán közötti különbséget. Mivel nem egyedi a gond, biztosan bennünk is van hiba, most ezt korrigáljuk.
A Meeting 05-ös hibakód azt jelzi, hogy nincs megfelelő hőelvétel a hőszivattyú által megtermelt melegvíz és a puffertartály között. Kicsi a hőcserélő felülete, és nem megfelelő teljesítményű keringető szivattyút építettek be a hőszivattyú és puffertartály közé.
Két, “ökölszabályként” elfogadott méretezést vegyenek figyelembe. Ha belső hőcserélős puffertartályt használnak, akkor a tartályban levő cső hőleadó felület mérete: leadott hőszivattyú teljesítmény x 0,3 (ez állandó szám). Külső lemezes hőcserélő esetén a számítás így módosul: felvett villamosenergia x 0,5 (ez állandó szám). Ennél a típusnál ez min. 5,4 m2 illetve 2,2 m2.
Természetesen nem csak a hőcserélő megfelelő mérete a fontos. A puffertartály megfelelő térfogata is fontos a hibamentes működéshez. Akkor megfelelő a puffer mérete, ha a leadott hőszivattyú teljesítményét megszorozzuk 40-45 liter fűtővíz mennyiséggel, és ez a szám adja a térfogatot.
A keringető szivattyú teljesítménye pedig a hőszivattyú adatlapján látható, ennél a típusnál min 5 m3/óra mennyiségű vizet tudjon szállítani. Ajánlott típusok: Grundfos, Vilo. Sulyok Tibor

Tisztelt hőszivattyút hirdető Cég! Kérdésem, hogy mennyibe kerül a villanyszámlám, ha 100 m2 -t szeretnék fűteni hőszivattyúval? N. András.
Tisztelt N. András Úr! Köszönjük megtisztelő érdeklődését. A villanyszámla meghatározásánál mindenek előtt a kérdés: milyen hőszivattyú típussal kíván fűteni? Levegő-víz, víz-víz, talajkollektoros, esetleg szondás?Másodsorban a lakás hőszigetelésétől, hőtartó képességétől, tájolástól függ az energiaszámla.
Harmadsorban attól, milyen hőmérsékletet kíván elérni a lakásában (Ismert a tény, hogy minden plusz 1 C fok eléréséhez 6% energiatöbblet kell!) Aztán még függ a lakók életvitelétől, a lakáshasználati szokásoktól, és még néhány dologtól, amelyek változtathatják plusz/mínuszba az áramszámláját.
Most néhány lehetséges villanyszámla változatot felsorolok
A példában levegő víz hőszivattyúval, és 21 C fokkal számolunk. A felsorolásban kiváló, jó és közepes hőszigetelésű lakást modelezünk. Tehát, ha 100 m2 a lakás és
1.) kiváló a hőszigetelés: hőszivattyúval 51 ezer Ft/év  (gázzal: 118 ezer)
2.) jó a hőszigetelés: hőszivattyúval 68 ezer Ft/év  (gázzal 158 ezer)
3.) közepes a hőszigetelés: hőszivattyúval 87 ezer Ft/év  (gázzal 201 ezer)
Amennyiben kitűnő a hőszigetelése, akkor Önnek az MD20D 7 kW-os hőszivattyút ajánlanánk.
Amennyiben közepes a hőszigetelése, akkor az MD40D 16 kW-os hőszivattyú a minimum választás.
Itt egy kis matematika: mekkora hőszivattyút vásároljunk a házunk fűtéséhez?
Ezek a számok is mutatják, mennyire fontos a megfelelő hőszigetelés. Sulyok Tibor

Drága a földmunka? Tisztelt Sulyok Tibor Úr! Felmerült a házunk (135 m2) építése során, hogy nem vezetjük be a gázt a telekre (rendkívül drága ajánlatot kaptunk) és más megoldást keresünk a ház fűtésére (a hűtést split klímával oldjuk meg.) Alternatív megoldásokat kerestünk a neten, amikor megtaláltuk az Önök cégét, és felkeltette a hőszivattyús hirdetésük a figyelmünket. Érdeklődtünk, de nagyon sok helyről hallottuk, hogy a levegős hőszivattyú rossz hatásfokú, a vizes hőszivattyú meg drága és rengeteg munka van vele, nehéz méretezni, stb. Mi az Önök véleménye erről? Várjuk a válaszát, Krausz Mária és Tamás.

Kedves Mária és Tamás! A válasz rendkívül hosszú és szerteágazó, személyes találkozón örömmel kifejtjük, itt most csak röviden, a tanulság kedvéért leírunk néhány általános szabályt.
1. A levegő víz hőszivattyú pontos tervezés után rendkívül gyors megtérülést mutat
2. A talajkollektoros rendszernél általánosan elfogadott, hogy a fűtött terület minimum másfél- kétszeresének kell lenni a kb. 2 méter mélyre ásott csőregiszternek. A pontos számításhoz segédlet itt talál. Mi kiszámoltuk, az eredmény a következő: (a házuk 135 m2 fűtött területéhez ≈ 1.000 fm fűtőcső kell a lakásba) a külső kollektor cső terület 460 m2, a lefektetett csőhossz 580 fm.
3.) A talajszondát 100 m mélyre fúrják, és ha ideális a talaj szerkezete, akkor max. 7 kW energiát nyerhetünk belőle. (Átlag 50 W/m-rel számolunk, ha nincs pontos talajmechanikai feltárás.) Ha több szondára van szükségünk, akkor az egymástól való távolság minimum 6 m legyen! A 135 m2 alapterületű házukhoz legalább 2 db szondát kell fúrni.
4.) A kútvizes rendszernél két kutat kell ásni. Az egyikből kiemeljük szivattyúval a vizet, a másikba (a hőszivattyú által lehűtve) visszaengedjük. Itt a vízhozam szokott lenni a sarkallatos kérdés. Az Önök házához ajánlott 12 kW-os hőszivattyú működése óránként 3,3 m3 vizet igényel. Nem kevés! További információ az ajánlott hőszivattyúról →
A költségekről itt nem tudunk beszélni, ahhoz helyszíni felmérés, próbafúrás, stb szükséges. A hűtéshez viszont nem kell külön split klíma, azt a hőszivattyú megoldja. (2014.04.02.)

Mennyi a fogyasztása egy téli napon áramból? Tisztelt Tibor! Egyenlőre csak érdeklődési szinten vagyok. A készüléket a meglevő gázkazánom helyére is lehetne telepíteni? (Éti 25 gázkazán) Mennyi a fogyasztása egy téli napon áramból? A házunk normál családiház, 80 nm lakótérrel. Várom megtisztelő válaszát. Üdvözlettel, Gyuri (A kérdés az aprod.hu oldalról érkezett.)

Tisztelt Gyuri! Köszönjük érdeklődését. A hőszivattyú – általában – két egységből áll. A hőtermelő része az épületen kívül, a hőtároló egység (puffertartály) pedig belül, lehetőleg a kazánházba van telepítve. Így a jelenlegi Éti 25 helyére beépíthető. Amennyiben a hőszigetelése jó a háznak, úgy a Meeting MD30D levegő-víz hőszivattyú elég a fűtésre és esetleg a HMV előállítására.
Ennek a hőszivatyúnak az éves fűtési költségét tudom megsaccolni (néhány fontos információ hiányzik). Ha 22 C fokra, jó hőszigetelésre és GEO-tarifával számolok, akkor várhatóan 58 ezer forint lesz a fűtési költsége/év…. Tisztelettel: Sulyok Tibor

Nem tudtam a választ megadni Tisztelt Ajánlat adó! Köszönöm a gyors árajánlatot. Észrevételem azért van. Néhány kérdésre a “Kérjen ajánlatot” oldalon nem tudtam a választ megadni (a nyílászárokra vonatkozókra és az előremenő víz hőmérsékletét sem tudom). Amennyiben lenne rá lehetőség, akkor örömmel venném, hogy a helyszínen szakember állapítsa meg, a kért adatokat, és akkor biztosan pontosabb ajánlatot tudnak adni. Természetesen ennek költségét vállalom. Tisztelettel: Horváth Renáta, Szombathely.

Kedves Renáta! Természetesen van rá mód, hogy helyszíni felmérés után adjunk ajánlatot. Ennek a költsége: helyszíni felmérés nettó 10.000,- Ft/óra + 150,- Ft kilométerenként. Megrendelés esetén a helyszíni felmérés összege visszajár Önnek. Tisztelettel Sulyok T. (2013. dec. 9.)

Pár kérdés még… Tisztelt Sulyok Úr! Köszönöm gyors válaszát. Pár kérdéssel még zaklatnám:
szimpatikus az ügyfelkezelésükAz ajánlott gép alkalmas hűtésre is? – Használati melegvíz ellátásra alkalmas e a berendezás? – Estleg egy rekuperátorral kiegészítve képes-e a rendszer a ház teljes fűtését kiszolgálni, vagy a gázkazán beépitése szükséges? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Sándor Csaba.

Kedves Csaba, válaszunk privát levélben elment!

Kedves Tibor! Mégegyszer köszönöm a segitséget. Egyenlőre még nem köteleztük el magunkat a rendszer mellett, szeretném még körbejárni, megrágni a döntést. Amennyiben döntést hozunk, biztosíthatom, hogy Önökön keresztül vásárolunk, mert nagyon szimpatikus az ügyfelkezelésük. Tisztelettel: S. Csaba. (További információ a megrendelésről itt → )

Köszönöm a gyors és részletes ajánlatot. Tisztelt Sulyok Tibor! Köszönöm a gyors és részletes ajánlatot. Számomra pozitívum ez a kettő. Egy apró észrevételem van csupán: Az ajánlatban egyszer 300L majd 500L puffer tartály szerepel. Bár gondolom olyan nagy különbséget nem okoz. Viszont a fűtési rendszer elkészültéig el kell halasztanom a megrendelést. Az ajánlata szimpatikus, ahogy aktuális lesz, jelentkezem. További szép napot kívánok! Üdvözlettel: Bajor Attila

Kedves Attila, örömmel állunk rendelkezésre a későbbiek során is. Javaslom időnként nézze meg a mindig “Aktuális akció” oldalunkat, alkalmanként jelentős kedvezménnyel értékesítünk különféle típusú hőszivattyút.

Gyakori kérdések

Köszönöm az árajánlatot. Tisztelt Sulyok Tibor Úr. Köszönöm az árajánlatot. Gyors és korrekt volt, egyenlőre csak nézelődöm és érdeklődök a különböző alternatív lehetőségekről. Meg vagyok elégedve a honlappal és az ügyintézéssel. Üdvözlettel: Tóth Ákos.

Tisztelt Tóth Úr! Köszönjük érdeklődését. Amennyiben információra van szüksége, örömmel állunk rendelkezésre. Kollégáink a helyszín ismeretében tudnak részletes, pontos információval szolgálni, amivel megkönnyithetik az Ön döntését. Addig kérem kövesse figyelmesen az egyre gyarapodó referencia listánkat. S.T.

Köszönöm a gyors választ. Tisztelt Sulyok Tibor Úr! Köszönöm a gyors választ az árajánlattal. Ha ezt a fűtési rendszert választom, akkor a hűtés is kellene hozzá. A megkeresés oka, hogy szeretnénk jobban megismerni a lehetőségeket, mert a tervezési fázisban vagyunk és fontos a tervhez a fűtés megtervezése, a költségvetés szempontjából. De a legfontosabb a pájázatok kiaknázása, ami nehéz feladat, mert a kiírás alapján nem lehet elkezdeni az építkezést. Az árakkal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, mert nincs viszonyítási alapom! Köszönettel: Mészáros József

Tisztelt Mészáros József Úr! Amennyiben lehetőséget biztosít rá, örömmel találkozunk Önnel és a tervezőjével is, hogy közösen találjuk meg a legtakarékosabb hőszivattyús megoldást. Energetikai tanácsadást vállalunk. S.T.

A honlap világos, jól áttekinthető. Tisztelt Rifeng! Köszönöm a gyors választ. Kifogásom annyi lenne, hogy kissé bővebben leírhatnák az árajánlat tartalmát. Esetleg számításokkal igazolhatnák a megtérülést. A honlap világos, jól áttekinthető, könnyen “visszatalálok” a már meglátogatott oldalra. A hőszivattyút még ebben az évben (2012.) beépítjük. A lakás jelenleg átépítés alatt áll. Köszönöm, Sklánic Ignác Bp.

Tisztelt Sklánic Ignác Úr! Részben az Ön javaslatára, már részletesebb ajánlatot adunk, amelyben szerepel a szerelési, installációs vázlat, az ajánlott hőszivattyú fotója, illetve a megadott adatok alapján számított éves energiafelhasználás (kWh), illetve a várható fűtési-hűtési költség. Köszönjük. S.T.

Legalább kettő féle ajánlatot kellene adniuk. Tisztelt Sulyok Úr! Ahhoz, hogy választani lehessen hőszivattyú típusok között, legalább kettő féle ajánlatot kellene adniuk. Önök csak levegős hőszivattyút ajánlottak, pedig úgy olvasom, hogy a talajba ásott csövekkel jobb eredményt lehet elérni. Kérem, hogy ilyen hőszivattyúra is adjanak ajánlatot. Tisztelettel Szórád Miklósné.

Kedves Szórád Miklósné! Kérése indokolt, érdekes viszont, hogy eddig még nem merült fel hasonló kérdés. A levegő-víz hőszivattyúra történő ajánlatadásunknak az egyik legfontosabb indoka, a beruházás költségének lehető legalacsonyabban tartása. Az eddigi tapasztalatunk szerint a földmunkával növelt beruházási érték sok vásárlóit megriasztott. Észrevételét köszönjük. Tisztelettel sulyok Tibor.

-15 C foknál is elégséges. Sulyok Tibor Úr! Évekkel ezelőtt vásároltunk Önöktől ESB 200-as hősazivattyút. Akkor még a gázkazánnal együtt fűtöttük a lakást. A most adott ajánlatban szereplő Hiseer AW15 típusó hőszivattyú vásárlásával megoldható, hogy teljesen kiiktatjuk a gázkazánt? És még egy kérdés: visszavásárolják az ESB 200-ast? Köszönöm, Sugár László Siófok.

Tisztelt Sugár Úr! A számításaink szerint -15 C foknál is elégséges hőmennyiséget termel az AW15 hőszivattyú. (Bár jobban örültünk volna, ha sikerül rábeszélnünk az AW13/F típusra, amely split rendszerű és EVI kompresszorának köszönhetően a mínusz tartományban is kiegyensúlyozottabban dolgozik!) Igen, beszámítjuk az árba, és visszavásároljuk az ESB200-ast ! S.T.

Kedves Tibi! Az ajánlat szuper, csak nyom a házfelújitási hitel. Körmendiné Ria Győr.
Sajnálom Ria, remélem mielőbb hőszivattyú tulajdonost köszönthetünk személyedben. Addig szeretettel ajánlom Dávid meséjét 🙂