Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Kompresszor hőszivattyúkba

Mi a szerepe a hőszivattyúban?

A hőszivattyúkban egy speciális gázzal (klímagáz, vagy szakszerűbben: hűtőközeg) feltöltött úgynevezett hűtőkör van, amelyet egy speciálisan felépített kompresszor működtet.

A feladata  a közeg (hűtőanyag) alacsonyabb nyomásszintről magasabb nyomásszintre való emelése. A kompresszorokat legtöbbször elektromos áram hajtja.

Hőszivattyúban alkalmazott fajták: emelő dugattyús és  spirálkompresszor.
A kompresszor egy viszonylag egyszerű berendezés, és nagyon ritkán hibásodik meg. Ha mégis, akkor komoly anyagi áldozattal jár a javítás, de leginkább a csere kerül szóba. Az alábbiakban egy videó, és utána a recsegő kompresszor zaj okokat felsoroló lista. Majd egy kis technikai információ Hanzéli Mátyás-tól:

Kompresszor felépítése

A kompresszor hangja több ok miatt lehet ilyen.

  • mechanikai kopás
  • fordított, nem fázishelyes bekötés
  • illetve  a hűtőközeg nem megfelelő
  • hűtőköri dugulás- folyadékoldali áramlás hiány
  • hőelvétel hiánya (nagyon magas gőzhőmérséklet tartósan 160C fok felett ami deformációt okozhat)

Technikai információ. Így működik ...

Spirál- vagy Scroll-kompresszor a térfogat-kiszorítás elvén működő dugattyús gépek közé tartozik. Készítik hermetikus és nyitott kivitelben, bár az utóbbit ritkábban. Alternáló elemeket nem tartalmaz, ezért rezgés- és zajmentes az üzeme, ami környezetvédelmi szempontból jelentős. Kevés alkatrészből áll, nincsenek munkaszelepei, folyadékütéssel szemben nem érzékeny. A komprimálás közben legördülő érintkező alkatrészei kevésbé kopnak, főleg klímaberendezéseknél használják.
Működését a mellékelt  képen vázolt ábrasorozat mutatja. Az ábrákon a metszete és a forgattyú helyzete van feltüntetve. A teljes munkafolyamat a főtengely három teljes körülfordulása alatt zajlik le.

Az első körülfordulás (0-360-ig), (a baloldali függőleges ábrasor) közben a mozgó csigavonal két teret nyit meg, melyet nyilakkal jelöltünk, ezek a terek az első kör megtételének végére bezárulnak.

A második körülfordulás (360°-720°), (a jobb oldali felső és középső ábra) közben a bezárt tér szűkül, a gőz komprimálódik. A külső térben újabb szívási ütem kezdődik.

A harmadik körülfordulás alatt  a legbelső térből történik a komprimáit hűtőközeg kitolása. A harmadik körülfordulás végére ismét az alaphelyzet áll elő, a gőztérfogat kiürül, a külső szélen a szívás befejeződik, a középső térben befejeződik a kompresszió.

A hőszivattyú további főbb alkatrészei:          kompresszor            hőcserélő             elpárologtató

Megkérdeztük a BARD-ot:

Milyen hőszivattyú kompresszorok vannak?

A hőszivattyúban használt két fő típusa a dugattyús és a spirálkompresszor.

Dugattyús
A dugattyús kompresszorok a leggyakrabban használt hőszivattyú kompresszorok. Ezek a kompresszorok egy dugattyút használnak a hűtőközeg összenyomására. A dugattyús kompresszorok előnyei közé tartozik a magas teljesítmény és a viszonylag alacsony ár. Hátrányai közé tartozik a magasabb zajszint és a nagyobb karbantartási igény.
Spirál
A spirálkompresszorok egyre népszerűbbé válnak a hőszivattyúkban. Ezek a kompresszorok két spirál alakú elemet használnak a hűtőközeg összenyomására. A spirálkompresszorok előnyei közé tartozik a halk működés, a kis méret és a könnyű karbantartás. Hátrányai közé tartozik a viszonylag alacsonyabb teljesítmény és a magasabb ár.

Scroll
A scroll-kompresszorok két spirál alakú elemet használnak a hűtőközeg összenyomására. Ezek a kompresszorok hasonlóak a spirálkompresszorokhoz, de kissé nagyobb teljesítményre képesek.

Injektoros
Az injektoros kompresszorok egy gáz befecskendezését használják a hűtőközeg összenyomására. Ezek a kompresszorok nagyobb teljesítményre képesek, mint a hagyományos dugattyús vagy spirálkompresszorok.

Vákuum kompresszor
A vákuumkompresszorok a hűtőközeg vákuumban történő összenyomásával működnek. Ezek a kompresszorok kis teljesítményre képesek, de nagyon hatékonyak.

A hőszivattyú kompresszor kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni, beleértve a teljesítményt, a zajszintet, a méretet, az árat és a karbantartási igényeket.