Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Érdemes napelem beruházásba fektetni a pénzem?

Figyelem! Nem napkollektor, NAPELEM. A napelem rendszerek villamos áramot termelnek.

A szükséges rendszerek kiválasztása:
A napelemes rendszer kiválasztását az áramfogyasztás és a helyszín lehetőségei határozzák meg. Korszerű és gazdaságos megoldás a hálózatra kapcsolt rendszer. Mivel az engedélyeztetés meglehetősen komplikált folyamat, érdemes napelem forgalmazó-telepítő szakcégekre bízni, kulcsrakész napelem rendszert vásárolni.

Mennyibe kerül jelenleg a napelem felszerelése? (2011. szeptember) A csatlakozásnak óracsere költsége lehet, ami 80-120 ezer forint + áfa között mozog. A csatlakozási dokumentáció elkészítése általában az installátor kulcsrekész árában benne van. Egy tipikus családi házra – 300 kWh havi fogyasztás – körülbelül 14-15 ezer forint, melynek 90-95 százalékát napelemmel akarjuk megtermelni, egy 3 kWp méretű rendszer való – ennek kulcsrakész bekerülés költsége bruttó 2 millió forint körül van, azaz kilowattonként a rendszer bruttó 600-700 ezer forint, attól függően, hogy milyen minőségű napelem modul épül a rendszerbe! A bekerülési érték megoszlása: 60 százalék napelem, 15 százalék inverter, 10-15 százalék szerelvény és szintén 10-15 százalék munkadíj. FIGYELEM! Az eltelt 4 év alatt a napelem rendszerek ára drasztikusan csökkent, 4-500 ezer forint körül alakul.

Napelem, napelemek a napenergia hasznosítására

A napelem a nap sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakítja át. Magyarország „napos” adottságai rendkívül kedvezőek, hiszen a napsütéses órák száma évente 30-40 százalékkal több, mint például Németországban, a világ vezető napelem-felhasználójánál! Érdemes a nap energiáját, a napelem technológiát minél szélesebb körben hasznosítani!

A napelem rendszer ára viszonylag magas, de figyelve a tendenciát, rövidesen érdemes lesz beruházni a napelemekbe, mert akár „önjáróvá” lehet tenni a hőszivattyúkat.

A napelem működése: így termeli a napelem az áramot:

A napelemes rendszer felépítése átlagos családi ház esetén

1. a napelem egyen-áramot termel

2. Az inverter az egyen-áramot 230V/50Hz váltakozó árammá alakítja

3. a kapcsolószekrényben csatlakozik a ház villamos rendszere és az inverter

4. a napelem által megtermelt energiát a ház elfogyasztja

5. az oda-vissza mérő óra rögzíti az el nem fogyasztott, hálózatba visszatáplált áram és az áramszolgáltatótól átvett áram mennyiségét.

Napelem inverter áramtermeléshez

Napelem típusok

Alapvetően két fő csoportja létezik: a kristályos, és a vékonyrétegű napelemek. Mindkettő csoport több különböző technológiát takar, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezek pontos ismerete nélkülözhetetlen a megfelelő rendszer kialakításához.

Kristályos napelem

A legrégebben kifejlesztett technológia a monokristályos és polikristályos napelemek csoportja. Magas hatásfokkal és így kis területi igénnyel rendelkeznek. Viszont hőmérséklet emelkedésére és az árnyékra érzékenyen reagálnak.

Vékonyrétegű napelem

Újabb, feltörekvő technológiának számít és még jelentős fejlődés áll előtte. Alacsonyabb hatásfok, de környezeti tényezőkre sokkal kisebb érzékenység jellemzi a vékonyrétegű napelemeket. Gyors elterjedésükben azonban a fő tényező alacsonyabb gyártási költségük, és így kedvezőbb áruk volt. Valójában számos önálló technológia gyűjtőneve a vékonyrétegű napelem, partnerünki is dolgozik aSi, µSi, CIGS és CdTe technológiával. Kérdéseire szívesen válaszolunk – elérhetőségeink itt ->

A félvezető filmréteget és az alapanyagot a gyártási technológia határozza meg, jelenleg az elterjedt és már tömeggyártásban lévő vékonyrétegű technológiák a következők:

  1. aSi-µSi, azaz amorf szilícium és mikromorf szilícium
  2. CdTe, azaz kadmium-tellurid technológia
  3. CIGS, CIS, azaz réz-indium-gallium-diszelenid és réz-indium-diszelenid

Nyerjen áramot a Napból!

A háztetőre szerelt, 2-3 kWh teljesítményű napelem rendszerrel már biztonságosan megoldható egy átlagos család áramellátása. A napelemek ma még tőkeigényes beruházásnak számítanak, az áruk viszonylag lassan térül meg, de élettartamuk rendkívül hosszú, és ezalatt nem igényelnek karbantartást. (a hír innen:  www.egymozdulat.hu)

Cégünk partnere, az alternatív energiájának felhasználásának  egyre növekvő számú táborát növelve, – lelkes elkötelezettként – a napelemek forgalmazását és a telepítés lehetőségét is kínálja. Ezáltal lehetővé válik a hőszivattyúk áramfelvételének egy részének „házilagos” biztosítása, illetve a napkollektorok energiaigényének (keringető szivattyú, fűtőpatron) túlnyomó részének biztosítása.

Napelemek ólcsón

A forgalmazás megkezdéséig és az üzembiztos berendezések beérkezéséig néhány ismeretterjesztő adat a rendszer működésének megismeréséhez:

A napelemekre általában 25 év a garancia, de ez sokszor harmincöt, negyven év is lehet. A napenergia hasznosításában hosszabb távon számottevő növekedés várható.

Azt az energiát, amely az összes Földön található és kitermelhető kőolajkészletekben rejlik a Nap 1,5 nap alatt sugározza a Földre. Az emberiség jelenlegi, évi energiafogyasztását a Nap három órányi energia kibocsátása teljes egészében fedezné.

Ugyanakkor az elterjedését nagymértékben hátráltató tényező az áruk, aminek két fő oka az előállításuk energia- és csúcstechnológia-igényessége, a kis széria, továbbá, hogy csak napon képesek működni.

Az utóbbi években azonban (főként a kínai napelemgyártás felfutása, és a tömegtermelés megjelenése miatt) folyamatosan csökken a napelemek ára, és szakmai előrejelzések szerint 2010 után várható, hogy a napelemmel termelt áram ára megegyezzen a fosszilis energiatermelés költségével.

A napelemekből kinyerhető teljesítmény függ a fény beesési szögétől, a megvilágítás intenzitásától, és a napelemre csatolt terheléstől.

A napelem beépítése szerint lehet fix vagy napkövető jellegű.

A fixen beépített napelem maximum 6 órán keresztül képes napfényt elnyelni. Ahhoz, hogy egész nap az időjárás által megengedett maximális teljesítménnyel tudjuk gyűjteni a napenergiát, a nappal folyamán vízszintesen forgatnunk, függőlegesen bólintanunk kell a napelemet, úgy, hogy a napsugár beesési szöge a lehető legkisebb mértékben térjen el a merőlegestől. Ehhez plusz elektronikát és mechanikus elemeket kellene felhasználnunk, és a telepítési hely megválasztására is nagyobb gondot kell fordítani. Ellenben a fix beépítésnél elegendő a (tervezéskor már jól betájolt) ház tetőszerkezetét felhasználnunk a napelemek tartójának.
Napelem Boldogasszonyfán

Az optimális besugárzásra beforgatott napelem-modul sem fog mindig teljesítményt szolgáltatni, mivel a besugárzás mértéke több okból is változhat, lecsökkenhet (például lemegy a Nap vagy eltakarják a felhők stb.). Mivel a fogyasztóinkat folyamatosan szeretnénk üzemeltetni, viszont a napelem nem tud folyamatosan energiát biztosítani, valamilyen energiatároló puffert kell alkalmaznunk a rendszerben, amivel áthidalhatjuk az alacsonyabb napfény-intenzitású időszakokat. (puffer=átmeneti energiatároló). Az energia hasznosításának másik útja, amikor invertert alkalmazunk. Az inverter a napelem egyenáramát váltakozó árammá alakítja át, és visszatáplálja a hálózatba. A visszatáplálás természetesen a hálózat periódusával szinkronizálva lehetséges.

Törvényesen pörgeti vissza a villanyórát a napelem

Néhány százezer forintért már lehet kapni olyan napkollektoros vagy napelemes rendszert, amellyel fel lehet melegíteni a vizet a tusoláshoz, vagy egy egyenárammal működő fogyasztót el lehet látni árammal. Egy családi ház kiszolgálásához viszont már milliós nagyságrendű beruházásra és bonyolultabb rendszerekre van szükség. Körkép a napenergia-piacról. Napelem paneleket annak érdemes felszereltetnie, aki mentesülni szeretne a villanyszámlától, vagyis annyi áramot szeretne megtermelni, mint amennyit elfogyaszt. A beruházás megtervezésében az első lépés annak kiszámítása, hogy az adott háztartás mennyi áramot használ egy év alatt: egyszerűen össze kell adni az utóbbi tizenkét hónapban kapott villanyszámlákat. Hogy mennyi áramot tud a rendszer termelni, az a napelemek teljesítményétől, a tájolástól és a dőlésszögtől függ, no meg attól, hogy az adott helyszínen mennyi a napsütéses órák száma évente. Magyarországon 1900-2200 ilyen óra van egy évben, érdemes tehát átlagosan 2000 órával számolni. Tovább az Origo oldalára →

6 kWp teljesítményű napelem rendszer az autóbeálló tetején

Hasznos információk a napelemekről itt

Konkrét leírás a napelemes rendszerről a Napi gazdaság online oldalán itt →

Napkollektor oldal