Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

A talajszondás hőszivattyú az egyik legelterjedtebb típus a geotermikus rendszerek között. Bár viszonylag magas a beruházási költség, a fűtési és hűtési költség viszont alacsony.

Talajszonda fúrása

Ennél a háznál (450 m2) 5 db függőleges talajszonda lettek lefúrva, cca.: 100 m mélységig. A szondákban fagyálló glikolos hőátadó folyadék kering, amely folyamatosan hőt von el a talajból. Az így nyert energiát a rendszer hőszivattyún keresztül adja le a háznak. A házban található emellett egy beltéri úszómedence, ennek vizét szintén a hőszivattyúval fűtik.

A fűtésrendszer része:
padlófűtés, és alacsony vízhőmérsékletre méretezett radiátorok. A nyári hűtést a mennyezetbe épített csőrendszer biztosítja, rendkívül gazdaságos módon.
A talaj hőjét felhasználó hőszivattyúkról további információ itt.

Családi lakóház fűtése talajszondás hőszivattyús rendszerrel

2021 év elején cégünk döntése az lett, hogy kizárólag monoblokkos levegő-víz hőszivattyúkat forgalmazunk.

Víz-víz rendszerű hőszivattyút legfeljebb megrendelésre szállítunk.

Megértésedet köszönjük!

Családi lakóház fűtése talajszondás hőszivattyús rendszerrel. Általános tájékoztató:

Egy vagy több fúrás szükséges egy geotermikus szondarendszerhez. A fúrások száma és mélysége a talajviszonyoktól és a fűteni kívánt lakóház méretétől,  energiaigényétől függ.
Ezt az igény a kiválasztott hőszivattyúnak biztosítania kell a fűtéshez. A hőszivattyú igényét pedig a szondák számával szolgálhatjuk ki. (Egy 100 méter mély dupla szonda nagy átlagban 5 kW energiát biztosít. Persze ez nagy mértékben függ a talaj összetételétől is.)
A geotermikus szondákat függőlegesen, 100 méter mélységig helyezik a talajba. A csőben keringő fagyállós oldat ezután osztó-gyűjtőkön keresztül összegyűjthető és a hőszivattyúhoz továbbítható.

A talajszondás hőszivattyúk előnyei

  • A Föld mint energiaforrás szinte kimeríthetetlen, klímabarát és ingyenesen elérhető. A szükséges villamos energia a kitermelt energia körülbelül egynegyedének felel meg.
  • A geotermikus hő, mint energiaforrás különösen télen különösen hatékony módja a környezeti energia felhasználásának, hiszen a talaj hőmérséklete egész évben folyamatosan 8-10 fok körül alakul. (A fűtési szezon végére a szondák körüli hőmérséklet azért erősen csökken. Akár 0, mínusz 2-3 fokos fagyállós folyadékot is szállíthat a hőszivattyúhoz.)
  • Többfajta hőszivattyús rendszer áll rendelkezésre a glikollal kevert folyadék energiájának kinyerésére. Talajszonda, talajkollektor,, talajkosár, cölöp, stb…
  • Mivel nincs égési folyamat, és a fagyállós kör zárt, ez a típusú hőszivattyú (is) különösen megbízható, környezetbarát.

A talajhőszivattyús fúrások függőleges irányba, amelyek hőenergia kinyerésére szolgálnak a víz-víz hőszivattyúba. A fúrások mélysége 60 és 150 méter között lehet.

Talajba süllyesztett szondacső

A minősített geotermikus szondák a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelnek, hosszú évtizedekre garantálva a megbízható és hatékony működést.

Talajszonda fúrás és szondacső