Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Rendeződni látszik a hőszivattyús fűtést- hűtést használóknak kínált áram tarifák szabályozása. Az eddig mindenféle hőszivattyúra kiadott kedvezményes tarifa 2019. július 1-től szigorodik. Már csak a megfelelő COP és SCOP értékkel rendelkező hőszivattyúkra lehet igényelni.

Az eddig rutinszerűen megadott hőszivattyús tarifák a hőszivattyús piacon soha nem látott mennyiségű és minőségű „noname” gépeket vonzott a magyar piacra.
Ebben a káoszban vág rendet az ELMŰ – ÉDÁSZ áramszolgáltató csoport, amikor csak azoknak a gépeknek a használóit támogatja kedvezményes áram tarifával, akik korszerű és az európai piac részére bevizsgált hőerőgépeket használnak.
Az eddig megadott GEO- vagy H tarifáknál csak a COP értéket vizsgálták (leegyszerűsítve: a leadott és felvett kW érték hányadosát), július 1-től viszont a SCOP értéket is, ami az egész fűtési idényt veszi figyelembe. és ennek alapján számolható ez az érték.

Geo vagy H tarifa

Mennyibe kerül a H tarifa bekötése?

A H tarifa bekötéséhez a már meglévő mellé egy külön, kéttarifás mérő kialakítása szükséges. Ezen tudjuk mérni a kedvezményes, illetve a fűtési időszakon kívüli fogyasztást.

Az új mérőóra nem a fogyasztó tulajdona, hanem az áramszolgáltatóé, ezért annak nincs külön díja, de annak helyét és a meglévő óra felülvizsgálatát, az esetleges átalakítási, szabványosítási munkálatokat regisztrált villanyszerelővel szükséges elvégeztetni, ami pluszköltséget jelenthet.

Ha az ingatlan nem rendelkezik akkora elektromos kapacitással, amely elbírja a hőszivattyút/klímát, akkor szükség van a hálózat bővítésére. A teljesítménynövelés 1×32 amperig díjmentes, felette csatlakozási díj fizetendő amperenként (3900 Ft + áfa / A), de a kedvezményes tarifa kapacitását nem a rendelkezésre álló kapacitásból veszik el, hanem azon felül adják.

A H tarifa helyett felmerülhet a szintén kedvezményes Geo tarifa is, de ezen az árszabáson új szerződés már nem köthető, kizárólag a meglévő szerződések esetén alkalmazható.

GEO vagy a H tarifa jobb megoldás?

A konkrétumokról kivonatos tájékoztatást  az ELMŰ – ÉMÁSZ Társaságcsoport energia honlapjáról másoltuk ide. Megtudhatjuk belőle, melyek a szabályok a hőszivattyús tarifák esetében.

Néhány szó az aktuális szabályokról:

ESZ jogosultság – VP kötelezettség a VET alapján (ez azért fontos, mert a „H” tarifa csak egyetemes szolgáltatásban érhető el):

2007. évi LXXXVI. törvény. a villamos energiáról. 50. § (3) szerint: A lakossági fogyasztók, valamint a kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helyük tekintetében együttesen 3×63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók jogosultak egyetemes szolgáltatás keretében villamos energiát vásárolni.

A 189 Ampert az ország egész területén – nyilatkozat alapján – fogyasztási helyeket tekintve, fogyasztónként kell vizsgálni. Amennyiben meghaladja, az összes felhasználási helyére versenypiaci villamos-energia vásárlási szerződést szükséges kötni (nem csak a 189 A feletti felhasználási helyekre). Kivételek: lakosság, közintézmények, Magyar Államkincstár (MÁK) azonosítóval rendelkezők.

Hőszivattyú üzemeltetéséhez két féle tarifa létezik az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoportnál: a „H” és a „B-GEO”. A kettő közül egyszerre csak az egyik választható a 24h/nappali/ad-vesz (+ vezérelt + e-töltő + termelés mérő) csatlakozási pont(ok) mellé. Tehát összesen öt áramkör fogyasztásmérői lehetnek felszerelve egy felhasználási helyen.

Minden műszaki beavatkozás esetén a szabványos mérőhely megléte kötelező.

A tarifát igényelni csak már felszerelt/beüzemelt berendezésre lehet (gyári szám megléte kötelező).

H tarifa

A „H” jelzésű tarifa külön mért, kéttarifás mérővel rendelkező fogyasztóknak, idényjellegű (október 15 – április 15. közötti időszakban vehető igénybe kedvezményesen), egyébként az A1 tarifával történik az elszámolás.

A „H” jogosult berendezéseket a 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet 5. § (4) szabályozza az alábbiak szerint:

2019. június 30-ig beérkezett igények esetén:

(4) Annak a +2 Celsius fok levegőhőmérsékletnél és +35 Celsius fok előremenő vízhőmérsékletnél mérve legalább 3 jósági fokú hőszivattyúnak, és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épület hőellátására hasznosító berendezésnek az üzemeltetését közvetlenül szolgáló készüléknek a villamosenergia-fogyasztását, amely a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, nem dugaszolással és úgy csatlakoztatott, hogy arról kizárólag az állag sérelme nélkül megfelelő eszközzel választható le.

2019. július 1. – 2019. december 31. között benyújtott igények estén:

(4) Annak a legalább 3 szezonális fűtési jóságfokú hőszivattyúnak, és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épület hőellátására hasznosító berendezésnek az üzemeltetését közvetlenül szolgáló készüléknek a villamosenergia-fogyasztását, amely a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, nem dugaszolással és úgy csatlakoztatott, hogy arról kizárólag az állag sérelme nélkül megfelelő eszközzel választható le.

2020. január 1-jét követően leadott igények esetén:

(4) Annak a legalább 3,4 szezonális fűtési jóságfokú hőszivattyúnak, és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épület hőellátására hasznosító berendezésnek az üzemeltetését közvetlenül szolgáló készüléknek a villamosenergia-fogyasztását, amely a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, nem dugaszolással és úgy csatlakoztatott, hogy arról kizárólag az állag sérelme nélkül megfelelő eszközzel választható le.

Szakmailag egyszerűsített táblázatos formában:

érvényes (igény dátuma)

megfelelőségi érékek

módosító jogszabály

2019. június 30-ig

(A2°C/W35°C) COP ≥ 3

4/2011. (I. 31.) NFM rendelet 5. § (4)

2019. júl. 1. – 2019. dec. 31.

SCOP/A ≥ 3

17/2019. (VI. 28.) ITM rendelet 7. § (1)

2020. január 1-jétől

SCOP/A ≥ 3,4

17/2019. (VI. 28.) ITM rendelet 7. § (2)

2019. július 1-jétől a kiegészítő elektromos fűtés (fűtőpatron) is „H” tarifára kapcsolható – amennyiben az a gyári hőszivattyú rendszer része.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport „B-GEO” tarifája jelenleg csak az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatási területén és kizárólag ELMŰ-ÉMÁSZ kereskedelmi szerződéssel érhető el. Hőszivattyús fűtési rendszerekhez lett kitalálva, elérhető egyetemes szolgáltatásban és versenypiacon is. Vezérelt áramkör, napi 2×2 óra megszakítás történik a villamos-energia szolgáltatásban, tehát összesen napi 20 órán keresztül üzemelhet a berendezés. A csatlakozási érték maximum 3×80A lehet. A villamos-energia fogyasztást egytarifás fogasztásmérő rögzíti. A jogosult berendezések vizsgálata az EN 14511 európai ajánlás alapján történik, az alábbiak alapján:

Fűtési üzemmód: 

rendszerkülső/belső hőfokminimum COP 
levegő – vízA2°C/W35°C3,1 
talajhő – vízB0°C/W35°C4,3 
víz – vízW10°C/W35°C5,1 
    
rendszerkülső/belső hőfokfűtési teljesítmény (kW)minimum (S)COP
levegő – levegő 2 – 6SCOP: 4,1
6 – 12SCOP: 3,8
A2°C/A20°C12 felettCOP: 3

 

Használati meleg víz készítő üzemmód: 

rendszer

külső/belső hőfok

minimum COP

levegő – víz

A7°C/W52°C

2,4

A15°C/W52°C

3

A20°C/W52°C

3,2

talajhő – víz

B0°C/W52°C

2,4

víz – víz

W4°C/W52°C

3

A berendezésnek -15°C külső hőmérséklet mellet még 100%-osan tudnia kell fűteni.

Jelenleg minden nap 800-1000 és 1600-1800 óra között van kikapcsolva az áramszolgáltatás (üzemszünet).

*Folyamatban van egy fejlesztés, hogy a kikapcsolást megelőzően 5-10 perccel vezérlő jelet adjunk ki, a berendezés egy normál leállása érdekében.

A hőszivattyús fűtés céljait szolgáló kedvezőbb tarifák igénylése esetén a mellékelt nyilatkozat kitöltése szükséges és minden adat megadása kötelező – kivételt képez az ügyiratszám, amennyiben még nem történt igénybejelentés.

A nyilatkozat felső része az ügyfélre vonatkozik, akár ő is töltheti.

A középső rész a berendezésre vonatkozik, klímák esetén szükséges a kültéri- és a beltéri egység azonosítója, és a gyári száma minden berendezésnek minden esetben. Ebből következik, hogy a kedvező tarifa a már felszerelt berendezésekre kérhető.

A harmadik rész a klímagázos (F-Gáz vizsgás) szerelőre, vállalkozásra vonatkozik.

Az új nyilatkozatra minden kedvező tarifa igénylése esetén szükség van, amely váltja és egyszerűsíti a korábbi nyilatkozatokat.

Minden berendezést egyszer vizsgálunk a tarifákra való megfelelőség szempontjából, amelyről nyilvántartást vezetünk. Adatai folyamatosan bővülnek a berendezésekkel. Ez egy belső nyilvántartás, célja, hogy az ügyfélszolgálaton helyben eldönthető legyen a berendezés alkalmassága. Igénybejelentéskor tehát a nyilatkozaton szereplő berendezést ellenőrizik ügyfélszolgálati munkatársaink a táblázatban. Amennyiben szerepel benne, az igényt elindítják vagy elutasítják. Így tehát csak azokat a berendezéseket szükséges megküldeni az energiapontra, jogosultság vizsgálatra, amelyek még nem szerepelnek benne semmilyen minősítéssel.
A kedvezőbb árú, fűtés céljait szolgáló tarifákon üzemeltetett berendezésekről adatszolgáltatási kötelezettségünk van MEKH felé.

 

 

Chofu működési tartomány és egyéb adatok:

Cofu adatok 6-10-16 kW                      Chofu adatok 12-16 kW

6- 10 -16 kW                        12 – 16 kW