Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

A hőszivattyú egy fűtő és hűtő berendezés, amit szeretni fog a pénztárcája is!

Egy energiatakarékos fűtő-hűtő rendszer: fűt a gáz- villany- olaj és vegyestüzelésű kazán helyett. Hűt a klímaberendezés helyett és melegvizet készít (HMV) a villany bojler helyett.
(*** Megjegyzés a lap alján.)

Takarékos, biztonságos, egyszerű fűtő (hűtő) berendezés, amely alkalmazásakor néhány dologra figyelni kell…

Mi az a hőszivattyú ?
Hogy működik a hőszivattyú?

1.) Megfelelő teljesítményű hőszivattyú kiválasztása. 2.) Méretezett puffertartály / térfogatnövelő tartály / hidraulikus váltó / hőcserélő. 3.) A kívánt tömegáram biztosítása az előbbi berendezés között, csövek, idomok, elzáró szerelvények elégséges átmérővel. 4.) Keringető szivattyú pontos kiválasztása. 5.) Elégséges villamosenergia az indító áramhoz.

A hőszivattyú az igazi rezsistop!

megújuló energiát hasznosító  berendezés a hagyományos fűtőberendezések helyett fűtésre, hűtésre és melegvíz előállítására használható. (Sadi Carnot és a róla elnevezett Carnot körfolyamatnak köszönhetően több mint 200 éve létezik!)

A környezetéből hőt von ki, és azt az ismert tüzelőanyagoknál sokkal jobb hatásfokkal, a környezetet kímélve hasznosítja.
Röviden: a Nap környezetünkbe tárolt energiáját – levegő, víz, talaj -, plusz a hozzáadott villamos energiát felhasználva, fűtjük az épületeinket. (Az arány kb. 75% megújuló környezeti energia + 25% villamos energia.) Karbantartási igénye alacsony, akár a hűtőszekrényeké! Gazdaságos, biztonságos, nincs szénmonoxid mérgezés! Nincs robbanás!
Ha felkeltettük érdeklődését, és érdekli a hőszivattyú működése, az alternatív fűtési rendszer ára, keressen bennünket bizalommal.

Új építésű ingatlan fűtésének tervezésekor – de fűtéskorszerűsítés esetén is – gondoljon az alternatív energiát biztosító hőszivattyús fűtési módokra.
Hova érdemes hőszivattyút szerelni? Minden olyan helyre, ahol alacsony fűtőhőmérsékletet igénylő sugárzó fűtésrendszer a hőleadó felület. Ráadásul az üzemeltetéshez elérhető az olcsó áram. Hőszivattyús tarifa ismertető itt.

Így működik a hőszivattyú ...

A működéséhez (működtetéséhez) legfontosabb a hűtőközeg, (munkaközeg). A hűtőközeg tulajdonsága hogy a forráspontja alacsony hőmérsékleten van. Ha a levegő-víz a kültéri levegőt vagy a víz-víz hőszivattyú talajból származó hőhordozó közegét egy hőcserélőbe (elpárologtató) vezetjük, amelynek másik oldalán a munkaközeg kering, a munkaközeg elvonja az elpárolgásához szükséges hőt a vízből vagy a levegőből, és folyadék halmazállapotból gőz halmazállapotúvá válik. A hőforrásként használt víz, vagy levegő közben néhány fokkal hidegebb lesz (átadta a hőjét).

Egy egyszerű rajzon megmutatjuk a levegő-víz hőszivattyú működési elvét:

A hőszivattyú működése
A hőszivattyú működése

1. A külső környezet téli napokon is „melegebb”, mint ebben az állapotában a hűtőközeg, ezért az elpárologtatón keresztül átszívott levegő segítségével – „előmelegítjük” a hűtőközeget.

2. Villamos energiával működő kompresszor összesűríti a gáz halmazállapotú hűtőközeget. Az összesűrített gáz ettől erősen felmelegszik.
3. A forró gáz a hőszivattyúban lévő gáz – folyadék hőcserélő-be kerül. (Innen adja le a lakás fűtésére a melegvizet, a visszatérő fűtővíz közben lehűl.)
4. A kondenzált gőz áthalad az expanziós szelepen, így csökkentve a nyomást és a hőmérsékletet. És a körfolyamat ismétlődik, amíg a geotermikus energiát felhasználó gép működik.

Az expanziós szelep működését szemléletesen egy szódásszifon patronhoz hasonlíthatjuk. Ha lassan tekerjük be a szifonpatront, akkor a benne összesűrített széndioxid is lassan kerül a szódásüvegbe, és bár hűvösnek érezzük a patront, nem tesz kárt a kezünkben. Ellenben ha gyorsan tekerjük be, a hirtelen kiáramló gáztól erősen lehűtjük és akár oda is fagyhatnak az ujjaink a szifonpatronra!

Geotermikus energiát használó géptípusok
Bemutatjuk néhány – az általunk forgalmazott – hőszivattyú típusát, tulajdonságát, teljesítményét, használati helyét. Miként óvja környezetét, hogy kaphat kedvezményes áram tarifát, stb…

Levegő-víz, talajszonda, talajkollektor, víz-víz hőszivattyú

A hőszivattyú akkor a legtakarékosabb, ha sugárzó fűtés, mint pl a padlófűtés és falfűtés(méretezéséhez hasznos tanácsok itt →) vagy Fan-Coil mellé építik be, így lesznek ezek a fűtőberendezések rendkívül gazdaságosak. A padlófűtés 50%-ban konvekciós (levegőmozgással járó) és 50%-ban sugárzó fűtést biztosít. A fal- és mennyezet fűtés/hűtés 20%-ban konvekciós, 80%-ban sugárzó fűtést biztosít. Amennyiben radiátoros fűtéshez építenek be hőszivattyút, a radiátorokat max. 45/35 fokra kell méretezni.Van az a radiátor…

Kinek, és hova ajánlható a hőszivattyú?

Hőszivattyú lakossági felhasználásra

Családi házak 70 - 300 m2-ig, úszómedencék fűtése 10 - 400 m3-ig (3,5 kW - 100 kW között). Lakóházba tudunk ajánlani hagyományos, EVI kompresszoros és/vagy inverteres gépeket. Idegesebb szomszédok mellé ajánljuk a szupercsendes, vagy a még halkabb japán CHOFU levegő-víz hőerőgépet.

Ipari méretű hőszivattyú

Társasházak, irodák, ipari épületek fűtése, hűtése 208 kW teljesítményig. Az ipari hőszivattyúk kaszkád kötésben összekapcsolásával több ezer négyzetméteres csarnok fűthető, hűthető.

Partnereinknek ajánljuk

Tervező, kivitelező, viszonteladó kedvezményes áron vásárolhat. Hőszivattyú viszonteladóknak, kivitelezőknek, tervezőknek stabil műszaki hátteret, megbízható technológiát, versenyképes árakat biztosítunk! Lépjen velünk kapcsodba!

Energiatakarékos hőszivattyú mellé napelem és / vagy napkollektor:

Fűtés és melegvíz szolgáltató rendszer

A hőszivattyú, a napelem, a napkollektor, és a melegvíz tárolására szolgáló puffertartály, összekapcsolásával még gazdaságosabban lehet fűteni, és távolodni az energiaszolgáltatók szorításából!

És ha egy igazi innovációt szeretne látni, nézze meg a SMARTFLOWER napelem oldalt. Mérnöki csoda!

Power World komplett megoldás
Power World komplett megoldás

Hőszivattyú üzemmódok és az üzemmódjainak meghatározása

Monovalens fűtés

Monovalens esetben egyedül a hőszivattyú látja el az épületet fűtéssel, esetleg hűtéssel. Kizárólag alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekhez alkalmas (padló- és falfűtés, mennyezet fűtés-hűtés, Fan Coil, nagy fűtőfelületű radiátorok, stb.)

Bivalens fűtés

Bivalens fűtésnél a hőszivattyú mellett még más hőfejlesztő berendezést használnak (gázkazán, vegyestüzelésű kazán, stb.) Ilyen esetekben a hőszivattyút csak addig a hőmérsékletig használják, amig az megfelelő hatékonysággal dolgozik (0- -5 °C). Innentől a második kazán készíti a fűtési melegvizet. Bivalens fűtésrendszernl már a hagyományos radiátorok fűtése is gazdaságosan megoldott (60 °C)

Monoenergiás fűtés

A monoenergiás rendszerben kizárólag elektromos fűtőberendezés dolgozik, akár -30 °C külső hőmérsékletig üzemel. Ennél az extra hidegnél az elektromos fűtéskiegészítés segíti a hőszivattút a fűtési maximum elérésében. Ez a rendszer is alkalmas radiátoros fűtéshez.

Hőszivattyúról beszélünk akkor is, ha ezeket olvassa, hallja (szinonimák):

  • hőcserélő berendezés és/vagy hőpumpa
  • energiatakarékos hűtő-fűtő berendezés
  • hőtároló és hővisszanyerő berendezés
  • geotermikus vagy víz-víz hőszivattyú
  • levegő-víz hőszivattyú

*** Megjegyzés.
A HMV készítéssel kapcsolatban ezeket az oldalakat ajánljuk figyelmükbe: 
              Megőrültek? Villanybojler a hőszivattyú mellé?                       – Melegvíz termelő napkollektorok

Információ a Power World, Chofu, Meeting és Hiseer hőszivattyúkban alkalmazott klímagáz(ok)ról:

Az általunk forgalmazott hőszivattyúkban az alkalmazott hűtőközeg (klímagáz) típus a kereskedelmi néven R417A (százalékos megosztásban az alábbiakat tartalmazza: C4H10 6,2443 %;C2HF5 41,4454 %;C2H2F4 52,3103 %)

Az R417A klímagáz üzemi felhasználás során a hőszivattyút üzemeltető vevőre nem jelent veszélyt, nem éghető, nem robbanékony, stb. 
Amennyiben a hőszivattyúban klímagáz szivárgást észlelnek, a hőszivattyút azonnal le kell állítani, áramtalanítani kell, és haladéktalanul értesíteni kell az eladót. 
Az ESTÉ-Credit Side Kft szerződéses viszonyban áll több, a klímagázok kezelésére, tárolására, és felhasználására jogosult vállalkozással. Ilyen esetekben kizárólag a szerződött partnerünk látja el a klímagázzal kapcsolatos tevékenységeket!

Az R417A klímagázról többet megtudhat a Linde Group adatlapjáról.