Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Lehet hőszivattyúval radiátort fűteni?

Van az a radiátor, amikor jöhet a hőszivattyú beépítése!

A fűtéskorszerűsítés során gyakran teszik fel a kérdést radiátorral fűtő lakóház tulajdonosok: Mekkora átalakítást kell elvégezni, hogy hőszivattyúval lehessen fűteni? Lehetséges hőszivattyúval kiváltani a jelenlegi gáz- vagy vegyes tüzelésű kazánunkat?
A válaszunk: IGEN, ha…

A téma sokakat érdekel, ezért leírjuk tapasztalatainkat, véleményünket:
és most felsorolunk néhány alapvető elvárást a fűtésrendszerrel szemben. Elvárás, ami ha teljesül, akkor a hőszivattyú alkalmas lehet a ház fűtésére, radiátoros rendszerben is.
(Megjegyzés már az elején: öntöttvas radiátorok esetén nem érdemes hőszivattyús rendszert készíteni, hacsak nem R290 propánnal van töltve a hőszivattyú!)

Van az a radiátor
Van az a radiátor

Sugárzó felületű hőleadók:

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a hőszivattyú az alacsony hőmérsékletű fűtővízzel működő sugárzó felületű rendszereket kedveli. Úgy mint a padlófűtést, a falfűtést és a mennyezet fűtést-hűtést. (Ide sorolható – mármint az alacsony hőmérsékletű fűtővízzel működő rendszerekhez – a fan coil is, ami egyébként nagyon hasonlít külalakjában a radiátorokhoz.)

Kazánok, radiátoros fűtésekhez

Amennyiben eredendően is kondenzációs gázkazánhoz méretezték a radiátorokat, akkor szinte változtatás nélkül illeszthető a hőszivattyú a gázkazán helyébe. Ügyelni kell rá, hogy a hőszivattyús primer oldal (jellemzően fagyállós, monoblokkos kültéri egységből indulva) nagyobb átmérőjű csöveket igényel, mert a megfelelő fűtővíz tömegáramot biztosítani kell a hőszivattyú részére a tökéletes hőszállítás érdekében. (Mert hiába termel magas hőt a kompresszor, ha a hőcserélő másik oldalán kevés víz forog a rendszerben, és nem képes átvenni a magas hőmérsékletű klímagáz melegét.)

hagyományos kazán (olaj-, fa-, gáz-, vegyestüzelésű) és a hozzájuk kapcsolódó radiátoros rendszer előremenő vízhőmérséklete inkább 60 °C fölötti hőmérséklettel üzemeltek. Ebbe a rendszerbe a hőszivattyút nem szabad változtatás nélkül beépíteni.

Van az a radiátor...

A változtatás ebben az esetben a radiátor fűtőfelületének növelését jelenti. Magyarul nagyobb radiátorokat kell felszerelni. Ez, első hallásra jelentős kiadást jelentene, de legtöbb esetben csak néhány nagy radiátort kell venni. (A nagyobb radiátorokat a kisebbek helyére szerelik, és csak a legkisebbeket kell kivenni a fűtésrendszerből.)
Azt, hogy mekkora radiátort kell beépíteni a lakásba az alacsony előremenő vízzel működő rendszerbe, tervezői feladat kiszámolni, bár egy tapasztalt fűtésszerelő is – a gyártók által megadott adatok figyelembe vételével – gond nélkül megmondja a megrendelőnek.

FIGYELEM! Abban az esetben, ha meglevő radiátorok felhasználásáva építünk hőszvattyús rendszert, kötelező azok vegyszeres átmosása! Az átmosatás időnként egyébként is része a fűtésrendszer karbantartásának. Szintén elengedhetetlen a hőszivattyú visszatérő ágába beépített iszapleválasztó szűrő.

Van az a radiátor: típusok rövid ismertetője.

Öntöttvas radiátorok

Ha valami, akkor az öntöttvas radiátor kiérdemli az örök életű megnevezést. Amikor csak találkozunk vele, a festékrétegek tanúsítják a legtöbbön, hogy hosszú évtizedeken keresztül szolgálták a ház tulajdonosait. Ha beépítették, akkor azt elmozdítani alig lehet, a jelenlegi radiátorok súlyának többszöröse lehet. 1,2 m hosszú darab 100 kg-on felül van, agyoncsaphatatlan! Nehezen sérül, jó sok fűtővíz fér bele, de hőszivattyúhoz nem való. (Jól bírja a nyomást és a magas hőmérsékletet, ezért inkább a gőz és a forró vízfűtéses rendszerekben működik megfelelően. Van az a radiátor, amelyik alkalmas hőszivattyús fűtésre, hát ez nem az!
A Praktiker oldalán olvastuk róla, és osztjuk a véleményt: „nem tudunk róla rosszat mondani, kivéve ha lecseréljük és le kell vinnünk pár emeletet”.

Öntöttvas radiátor
Öntöttvas radiátor

Alumínium radiátorok

Anyagánál fogva sokkal könnyeb mint a fentebb említett öntöttvas radiátor, ráadásul sokkal szebb is. Az alumíniumból készült radiátorok általában tagosíthatók, így a hőszivattyú igényéhez – nagy legyen a hőleadó felület – jobban megfelel. Hátrányukként említi a szakirodalom, hogy nem lehet összepasszítani más fémekkel (például rézzel), mert a fellépő elektrokémiai reakció miatt az alumínium radiátor hamar tönkremegy és kilyukadhat a fűtőtest. Javítása pedig költséges. Mindenesetre a homogén alumínium radiátoros rendszer megfelelően méretezve – és a glikolos körtől, valamint a hőszivattyúk réz alkatrészeitől hőcserélővel elválasztva – hőszivattyúhoz ajánlható.

Van az a radiátor aluminium
Van az a radiátor aluminium

Acéllemez radiátorok

Kiváló hőleadó tulajdonsága miatt az egyik legelterjedtebb anyagú radiátor, amelyet a hazai gyártók is nagy sikerrel forgalmaznak. Kedvező ár, egyszerű, könnyű szerelhetőség és a letisztult forma garancia rá, hogy a lakás észrevehetetlen meleget adó készüléke legyen. Az acéllemez radiátor széles méretskálával rendelkezik, szimpla, dupla, vagy akár tripla fűtőtest is lehet egybeszerelve, amivel igen nagy hőleadó felületet lehet kialakítani. Az öntöttvas radiátorhoz képest jóval nagyobb fajlagos hőleadó képességgel rendelkezik az acéllemez radiátor, így, ha a fűtött épület hőszigetelése és hőtartó képessége megfelelő, akkor a hőszivattyúval is lehet kombinálni a fűtésrendszerben.

Van az a radiátor lemez radiátor
Van az a radiátor lemez radiátor

Kijelenthetjük, hogy az acéllemez radiátorok használata javasolható a hőszivattyús fűtésrendszerekben. (Figyelem! Az acéllemez azonban nagyon érzékeny a korrózióra és a vékony anyagvastagsága miatt a hamarabb lyukadhat ki, mint az előbb említett társai. Karbantartása egyszerű, de szükséges. Időnként ne sajnáljuk bele a Fernox Cleaner F3 fűtési rendszer tisztító folyadékot.)

Csőregiszter – padlókonvektor

Aki találkozott már bordás csővel (csőregiszter, padlókonvektor), az tudja, hogy a hőleadás mellett ennek a radiátornak a szerepe a „koszfogás”. Legtöbbször ablakok alatt, a padlóba süllyesztve szerelik, ahol az ablakok előtti „hőfüggöny” kialakítását várják el tőle. Mivel a felépítése (egy csőre lemezeket szerelnek a jobb hőleadás érdekébe) alkalmas rá, hogy bepiszkolódjon, ez  gyorsan be is következik.

Viszonylag rossz a hőhasznosítása, ezért magas hőmérsékletű fűtővízzel működik megfelelően hatásosan. Hőszivattyúhoz csatlakoztatva korlátozottan látja el a feladatát, és csak kiegészítő fűtőtestnek javasoljuk.

Csőregiszter fűtőtest
Csőregiszter fűtőtest

Van az a radiátor?

Felújításnál, de az új lakásoknál is sokan idegenkednek a hagyományos radiátoroktól, mondván nehezen illeszthetők a helyiségek belsőépítészeti megoldásaihoz. Van egy jó hírünk!

Design radiator
Design radiátor

Rendkívül változatos formákat és színeket biztosít partnerünk, a Senia Group (Senia G Kft). Az általuk kínált radiátorok nem csak a fűtőtest szerepét töltik be, de a lakás egyenrangú díszei a többi építőelemnek, képeknek, szobroknak.

Partner: Senia Group (Senia G Kft), Budapest, és az álaluk küldött néhány design radiátor fotó:

A fenti radiátorok láttán biztosan kiváncsiak látogatóink, hogy a csúcsminőségű Chofu hőszivattyú milyen radiátorokkal tud együtt dolgozni! Keressék a radiátorok forgalmazóját bizalommal.

Megjegyzés a végére: azt már tudjuk, hogy van az a radiátor, amikor jöhet a hőszivattyú. De mivel nem lehet a radiátorokon keresztül hűteni a lakást, ezért a hőszivattyú egyik előnye – hogy hűteni is tud – az ilyen rendszerekben elveszik!