Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Hőszivattyú fűtsön öntöttvas radiátort?

Egy régi ház korszerűtlen fűtésének felújítása közben vetődött fel a kérdés: Mi történik, ha hőszivattyús fűtés kapcsolódik öntöttvas radiátor rendszerhez? Érdemes a régi öntöttvas radiátorunkhoz fűtéskorszerűsítésnél hőszivattyút venni?

Természetesen NEM!

(De… Előbb-utóbb mindenre lesz megoldás: Megérkezett az R290 propán hűtőközeggel töltött Power World hőszivattyú család, akár 75°C előremenő fűtővizet képes előállítani, magas hatásfokkal!)

Öntöttvas radiátor
Öntöttvas radiátor fűtése hőszivattyúval.

Tanulságos levelezés egy ház felújításkor felmerülő árajánlat kérés után. Mivel gyakori eset, hogy korszerűtlen fűtésrendszer mellé kérnek hőszivattyúra árajánlatot (esetenként öntöttvas kazánhoz, és öntöttvas radiátorokhoz), a kialakult levelezésből kitűnik, hogy mi módon lehetne az energiatakarékos hőszivattyús fűtést a házban “illeszteni”.

Levélváltás az ajánlat kéréstől a lehetséges megrendelésig (lesz benne “csavar”), érdemes a történetet nyomon követni.

Árajánlat kérés a weboldalról

Mit kíván a megrendelő

Név: N. Csaba (2014. február 7.)
E-mail: x.y.mail@gmail.com
Fűtendő terület nagysága: 140 m2
Belmagasság: 3,40 m
Falazat típusa: tégla
Falazat vastagsága: 40 cm
Hőszigetelés típusa: még nincs 
Hőszigetelés vastagsága: 10 cm tervezett
Nyílászárók típusa: 0,7-es argonos uvegek regi fa nyilaszaroban
Nyílászárók hőszigetelő képessége: 0,7
Fűtésrendszer típusa: radiátor: igen,padlófűtés: nem,falfűtés: nem,mennyezetfűtés: nem
Gázkazán (ha van) típusa: elavult kukaba valo ontott vas radiatorok es kazan
Éves gázfogyasztás mennyisége: ?
Radiátoros fűtés esetén az előremenő és visszatérő víz hőmérséklete: .
Hány fokot kell a lakásban biztosítani: 23
A háztartás melegvíz igénye (liter/fő): 120 liter
A lakás villamos áram ellátottsága (380V): 220

Tisztelt N. Csaba Úr!

Köszönjük érdeklődését.
Önnek a megadott adatok alapján nem tudunk olyan megoldást javasolni, amely a jelenlegi energia számláját drasztikusan csökkentené.
A korszerűtlen öntöttvas radiátorok alkalmatlanok a hőszivattyú által – olcsón – megtermelt meleget a lakásának átadni.
De! Mivel a korszerűsítés folyamatban van, valószínűsítem, hogy ezeket is cserélni fogják.
A hőszámításnál mindenképpen alacsony (max. 50/40 C fok) vízhőmérsékletre méretezzék a radiátorokat, illetve még jó megoldás lehet a Fan Coil fűtés (esetleg hűtés) is
Amennyiben a fűtéskorszerűsítés, és a lakás hőszigetelése elkészül, úgy a mellékletben található árajánlatot tesszük Önnek.
Hőszivattyú MD50D nettó ár:   850.000,- Ft
Puffertartály 750 liter nettó ár: 180.000,- Ft
HMV tartály 120 liter nettó ár:  100.000,- Ft
Munkadíj és segédanyagok n.:  370.000,- Ft
Beüzemelési költség nettó ár:     80.000,- Ft
 
Felhívjuk figyelmét, hogy a hőszivattyúhoz igényelhető GEO- vagy H tarifa, lényegesen olcsóbb villamos áram árat jelent Önnek. Tájékoztató itt: olcsó áram
 Összehasonlításként, ha marad a jelenlegi rendszer, akkor az ajánlott MD50D hőszivattyú helyett az MD100D lenne a megfelelő méret, fenntartásokkal! Erről a gépről itt talál adatokat:
Ennek nettó ára 1.500.000 Ft és természetesen puffertartályból is nagyobb kellene. Így nem csak a beruházási költség lenne lényegesen magasabb, de az üzemeltetési költsége is!
Kérem – amennyiben ideje engedi – az ajánlatról adjon visszajelzést, illetve mondja el róla a véleményét, így javíthatjuk az ajánlat készítésünk minőségét.
Az általunk javasolt megoldásokkal Önnek az éves fűtési költség GEO tarifával várhatóan: 103.000,- Ft lenne.
Kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésre.

Üdvözlettel:
Sulyok Tibor +36 20 268-9757   www.rifeng-hoszivattyu.hu

Hőszivattyús fűtés öntöttvas radiátor rendszerhez?

Mit kíván a megrendelő
Tisztelt Sulyok Tibor úr!

Köszönöm szépen gyors válaszát.

A ház teljes épületgépészetét cserélni kívánom. A hűtését-fűtését és meleg víz ellátását egyaránt meg kívánom oldani lehetőleg olcsón és jól. 1936-ban épült (elegáns) épületről van szó, de nagyon meg van 
építve az épület. Több építésszel megnézettem. (Alaprajz és kép csatolva)

A fan coil rendszer nagyon tetszett az álmennyezetbe szeretném építetni, mivel nagy a belmagasság.
Úgy gondolom, hogy festés/ mázolás előtt a következő lépcsőnek ennek kellene lennie.

A  fürdőszobába, az előtérbe, és 2 kis  helyiségbe nagyon gondolkozom a padlófűtés lehetőségén. A mellékelt alaprajz bal sarkában lévő zeg-zugos részből 1 szoba lesz. A fürdő(k) marad(nak) a hely/én/ükön.

Az alaprajz jobb fenti szobájában most építettem át a cserépkályhát, az alsóban pedig van egy konvektor. Ezeket meg kívánom tartani, mert él még bennem az emlék, amikor hol szén hol olaj mizéria volt a 70-80-as években illetve el is romolhat a rendszer.

Az ház 150 nm-el 2-3,5 méter belmagasságú padlástérrel és egy 60 nm körüli pincével is rendelkezik. Régen a pincéből fűtötték olaj kazánnal ami most is ott van egy olajtartály társaságában.

A bemutatkozó anyaguk nagyon meggyőző a weboldalukon.

Ami aggaszt, hogy ismerőseim közül páran láttak az atv-én egy riportot amiben egy hölgy (károsult) azt ecsetelte, hogy áttért gázkazánról levegő hőszivattyúra és 30%-al ugrott meg a rezsije, sajnos nem találom a videót én meg nem nézem azt a csatornát.

A leírtak miatt megrendelés előtt szeretnék egy olyan számítást ami arról szól, hogy azonos feltételek mellett mennyivel lehet olcsóbban üzemeltetni egy ilyen rendszert mint egy gázos-split klímás rendszert.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy ez csak nagy épületeknél 200 nm-er felett jó beruházás, amit én nehezen tudok elhinni.

Ezek alapján a komplett rendszer kiépítésére kérek szépen ajánlatot. Nagyon köszönöm előre is!

Üdvözlettel: N. Csaba

Tisztelt N. Csaba Úr

Köszönöm megtisztelő válaszát
Elöljáróban annyit, hogy mi a gépek szállítására tudunk vállalkozni, illetve igény szerint tervező és gépész kivitelező bevonásával a teljes fűtéskorszerűsítést elvégezni. (Emiatt levelemet csatolni fogom gépész kollégámnak, akivel a fenti munkákat el tudjuk végezni.)
A Fan Coil választása az egyik legegyszerűbb módja a felújításnak, ez jár a legkevesebb “rombolással”, fatásfoka kiváló, és a nyári hűtés is megoldható, emiatt a fűtés – hűtés összességében lényegesen olcsóbb, mint külön rendszerek esetén.

Küldök Önnek egy táblázatot, amiből egyértelműen leolvasható, hogy milyen fűtési költségekkel lehet számolni különböző technológiák alkalmazásakor: 

levegő-víz hőszivattyúval 102.224 Ft a várható fűtésszámla, földgázzal ugyan akkor 236.222 Ft-ot kellene fizetni.
Amennyiben a felmérési munkával bennünket bíz meg, elsőre egy személyes találkozót javasolnék az ingatlannál.
Részletesen átbeszélnénk a lehetőségeket, illetve meghatároznánk azokat a telepítési módokat, amelyekkel elkerülhető lesz a levelében említett panasz.

Elemi érdekünk, hogy csak olyan helyre adjunk hőszivattyút, ahol az gazdaságosan üzemeltethető. Ennek garantálására van egy extra szolgáltatásunk:
 
 
A megbeszélés után tervezővel és/vagy kivitelezővel közösen meghatározzuk a teendőket, és konkrét kivitelezői összeget tudunk adni.

Az első találkozásnak és felmérésnek ára van, nettó 20.000 Ft Budapesten, amit abban az esetben, ha tölünk rendeli meg a szállítást és kivitelezői munkát, természetesen leszámítunk!
Amennyiben ajánlatunk továbbra is érdekes Önnek, telefonon egyeztessünk időpontot.
Szép hétvégét

Sulyok Tibor

Mit kíván a megrendelő

T. Sulyok Úr!

Köszönöm szépen! Amennyiben hőszivattyús rendszer öntöttvas radiátoroknál nem megvalósítható, más megoldás átbeszélése miatt keresni fogom, időpont ügyében. 
N.Csaba

Köszönöm N. Csaba Úr!

Amennyiben – a mindenkor kialkudott vételárból – további kedvezményt szeretne igénybe venni, akkor tisztelettel kérem, hogy akár neve használata nélkül felhasználhassuk levelezésünket, mert a felújítás előtti fűtésrendszer tipikussága miatt tanulságos lehet későbbi érdeklődőinknek.
 
Köszönöm
Sulyok Tibor

Addig is kérem nézze meg folyamatosan bővülő referencia oldalunkat