Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Meeting MDS200D és MDS300D víz-víz rendszerű ipari méretű hőszivattyú

Az MDS200D teljesítmény óriási, 74 kW. A legnagyobb Meeting geotermikus hőszivattyú még ezt is felül múlja: a beletöltött klímagáz típusától függően akár 100 kW is lehet.

Óriási, 74 és 88 kW teljesítményt ad le a Meeting gyári beállítású geotermikus két legnagyobb (MDS200D és MDS300D) hőszivattyúja. Ezek a készülékek már megjelenésükkel tekintélyt sugallnak. Rezdülés nélkül állnak a helyükön, nem is csoda, hiszen a 660 kg már nem könnyen mozdítható súly. 
Igaz, a működésükhöz is kell energia, és töménytelen mennyiségű víz. Az MDS200D 17,6 kW villamos energiát fogyaszt óránként. A teljesítmény ehhez mérten magas is, 72 kW (7/35 C fokon).

Legnagyobb testvére a 88 kW energia előállításához a hőcserélőjén 20m3 szűrt vizet „pörget át” óránként. 

MDS200D MDS300 víz víz hőszivattyú

Ezek a teljesítmények valóban nagy terek fűtésére lettek kialakítva. Már a kisebb is befűti a 750 m2-es csarnokot is, az MSD300D közel 1000 m2-es teremben is meleget varázsol.

MDS200D víz-víz rendszerű hőszivattyú

MDS300D víz-víz rendszerű hőszivattyú

MDS200D víz-víz hőszivattyú adatlap
MDS300D víz-víz geotermikus hőszivattyú adatlap

Ipari méretű víz-víz hőszivattyú nagy terek fűtésére. MSD200D és MSD300D

Ha felkeltettük érdeklődését, kérjen tőlünk ajánlatot!

Kérjen tőlünk ingyenes árajánlatot!

MD100D – kisebb teljesítményű geotermikus víz-víz hőszivattyú

MDS200D MDS300D víz-víz rendszerű ipari geotermikus hőszivattyú

Ezek a geotermikus hőszivattyúk valóban nagy tereket képesek kifűteni. Természetesen ahhoz, hogy ez épületen belül az elvárt hőmennyiség megjelenjen, a primer kört is megfelelően kell kialakítani, méretezni.

Vegyük példának a legnagyobb, MDS300D 88 kW-os hőszivattyú igényeit: (kb 1500 m2-es, 3 m belmagasságú helységet tud kifűteni padlófűtésen keresztül)

Nyerő és nyelető kutak:

Amennyiben kutas rendszerre telepítjük, akkor a nyerő kút felől a vízigény 30 m3/óra.

Ez rengeteg víz és ha azt feltételezzük, hogy a hőszivattyú napi 5 órát működik átlagban akkor 150 m3 vizet nem csak ki kell emelni a kútból, de ezt a mennyiséget vissza is kell csorgatni. Vagy préselni.
Tapasztalat, hogy egy nyerő kútra minimum 2 db nyelető kutat kell készíteni. (Az elszivárgás lassabb, mint a szivattyú által kiemelt víz mennyiség.)

Nem tűnik egyszerűnek!

Víz víz kutas hőszivattyú

Talajkollektoros rendszer:

Ebben a kialakításban kb. 3500-4000 m2 területre lesz szükség.

Feltételezve, hogy a kollektor csövek (KPE 32-es) hossza nem haladja meg a 120 fm-t, akkor nagyjából 45-50 db-ot kell egy (vagy több) osztó gyűjtőre csatlakoztatni. Tehát 6000 fm csövet kell másfél méter mélyen elásni!
A talaj kollektoros rendszereknél tudomásul kell venni, hogy a csőhálózat felett mély gyökerű növények és fák nem lehetnek! Az egyik ok, hogy a gyökerek ne tegyenek kárt a csövekben. Bokrok, cserjék sem ültethetők, mert a talaj „benapozását” gátolják.
A szondák fúrásánál nagy mennyiségű zagy keletkezik. Sok szondánál meg töménytelen!
Amennyiben a fúrt talaj szerkezete olyan, akkor a területen elvileg el lehet teríteni ezt a talajmennyiséget. De a tapasztalat azt mutatja, nem olyan! tehát a nagy részét el kell szállítani. 

Ez is jelentős feladat!

geotermikus talaj kollektoros hőszivattyú

Talajszondás rendszer

Tapasztalati szám, hogy a duplacsöves, 100 méter mélyre fúrt szondák nyeresége cca.: 5 kW.

A 88 kW-os hőszivattyút ezek alapján 18 db szonda képes ellátni a földhöz energiával. Figyelembe véve, hogy a szondák távolsága minimum 6 méter egymástól, ez a technológia is elég nagy területet igényel.
A szondáknál rendkívül fontos a tökéletes visszaiszapolás, hogy a hőátadás tökéletes legyen.
Akkora mennyiségnél kötelező a tervezői munka, és a kivitelezés során a tervezői művezetés is.

Ez sem kis feladat, és óriási költség.

talajszondás hőszivattyú

A fenti példákból is látszik, nem egyszerű megvalósítani nagy terek fűtését víz-víz rendszerű hőszivattyúkkal. Ráadásul drága, és rendkívül munkaigényes a hőszivattyút kiszolgáló primer köri kialakítás. 
(Nem is beszélve arról, bármi probléma adódik a primer körben, azt nem látja, vagy nem akarja látni a megrendelő, és azonnal a hőszivattyút kiáltja ki hibásnak. Nem fogadja el, hogy lényegesen több probléma adódhat a talajszínt alatt, és uzsgyi, gyerünk a bíróságra. Ott meg ugye szinte senki nem érti a problémát, majd jön egy „szakértő”, aki némi baksisért megszakérti az ügyet, fittyet hányva a tényekre. Sajnos ez nem légből kapott példa!)

Ezért javasoljuk már egy ideje kizárólag a levegő-víz hőszivattyúkat!

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot.