E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Kezdődik a fűtésszezon!

Cégünk kizárólag hőszivattyúk forgalmazásával, telepítésével és karbantartásával foglalkozik, de – főleg felújítások során – gázkazánokkal is találkozunk. Sőt, az utóbbi időben egyre több hibrid fűtési rendszert építünk ki, és ekkor is gázkazánokkal kerülünk kapcsolatba.

Akinek a családjában, ismeretségi körében volt már szénmonoxid mérgezés, vagy tragédia, tudja miről írunk, beszélünk!

Ezért feltétlenül foglalkoznunk kell a szénmonoxid mérgezés lehetőségével, tüneteivel, a probléma elhárításával.
Ez a bejegyzés ezt a témakört járja körül:

Csendes gyilkos lehet a szénmonoxid

Csendes gyilkos a szén-monoxid

8 tény a szén-monoxid-mérgezésről

Íme a nyolc legfontosabb dolog, amit tudni kell a szén-monoxid-mérgezésről, és milyen intézkedéseket lehet és kell tenni a kockázat elkerülése érdekében.

1. Hibás fűtési rendszerek
Az otthoni szén-monoxid leggyakoribb forrásai a meghibásodott központi fűtési rendszerek és gázkészülékek. Gázkazánok, bojlerek és tűzhelyek.

2. A szén-monoxid-mérgezés tünetei
Bár a szén-monoxid-mérgezést nehéz felismerni, vannak tünetek, amelyekre figyelni kell. A hat fő tünet a következő: fejfájás, szédülés, légszomj, hányinger, összeomlás és eszméletlenség. Figyelem! Ne keverje össze ételmérgezéssel! A súlyos szénmonoxid mérgezés zavartságot, gyors és szabálytalan szívverést, görcsrohamokat és memóriavesztést, zavartságot és akár teljes eszméletvesztést is okozhat.

3. Kik a leginkább érintettek?
A gyermekek és az idősek a leginkább veszélyeztetettek. A háziállatok is érintettek lehetnek, ezért ha kutyája vagy macskája hasonló tüneteket mutat, akkor szén-monoxid-mérgezés lehet a felelős.

4. A szén-monoxid jelei otthon
Otthonában a szén-monoxid-mérgezés jelei mutatkoznak? Például gyakran kialszik-e a jelzőlámpa; ablakaiban a szokásosnál nagyobb a páralecsapódás, vagy szokatlan sötét foltok találhatók a készülékek körül vagy a készülékeken.

Honeywell szénmonoxid érzékelő és riasztó
Honeywell szénmonoxid érzékelő

5. Szén-monoxid érzékelő
Szereljen fel szén-monoxid riasztót, ha még nincs. A 10-20 ezer forintba kerülő riasztók beszerezhetők a legtöbb jól ismert barkács áruházban, vagy gépészeti szakáruházakban.

6. Kémény járatok karbantartása
Ne feledje, egy hibás központi fűtési kazán végzetes lehet. Ezért gondoskodjon arról, hogy fűtési rendszerét és gázkészülékeit rendszeresen karbantartassa. De…  Soha ne hívjon illegális gázszerelőt. Ellenőrizze a szerelő hitelesítő adatait, mielőtt igénybe veszi szolgáltatásait!

7. Mi a teendő, ha tünetei vannak
Ha úgy gondolja, hogy szén-monoxid-mérgezés tüneteit tapasztalja, kapcsolja ki a gázkészülékeket, és nyissa ki az ajtókat és ablakokat, hogy a friss levegő keringhessen. És hívjon orvost, azonnal vizsgáltassa ki magát. Légzés- vagy vérvizsgálatot végezhetnek, hogy megállapítsák, van-e szén-monoxid-mérgezése.

8. Tűzoltók értesítése.
Magyarországon a nap 24 órájában magyar, angol és német nyelven is hívható a 112-es segélyhívószám. Feltétlenül hívja, hogy a lehető leghamarabb ellenőrizze a gázkazánját. Addig ne használja a gyanús készüléket!

X-Sense szénmonoxid érzékelő és riasztó
X-Sense szénmonoxid érzékelő

A szén-monoxidról általában:

A szén-monoxid (CO) egy mérgező anyag, amely akkor keletkezik, amikor a szerves, szénalapú tüzelőanyagok, például a gáz vagy az olaj nem égnek el teljesen. Vegyünk például egy kazánt; ha nincs elegendő oxigén az égéstérben lévő összes gáz elégetéséhez, szén-monoxid keletkezik.

A szén-monoxid gáznak nincs színe, íze vagy szaga, ami azt jelenti, hogy nehezen észlelhető, de nagyon gyorsan öl. A szén-monoxid belélegzése károsítja a hemoglobin viselkedését, amely felelős az oxigén szállításáért az emberi testben. Ez az oxigénhiány a sejtek és a testszövetek tönkremeneteléhez és elpusztulásához vezethet. Bár a hosszabb időn keresztül belélegzett szén-monoxid alacsonyabb szintje nem feltétlenül öl meg, olyan súlyos egészségügyi hatásokat okozhat, mint a bénulás vagy az agykárosodás.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint évente mintegy négyszázan szenvednek el ilyen jellegű mérgezést (2021. decemberi adat), amit átlagosan 10-en nem élnek túl.

Mi okozhatja a szén-monoxid előfordulását?

A szén-monoxid képződését gyakran a nem megfelelő szellőzés vagy a készülékek nem megfelelő karbantartása okozza. Gondoskodnia kell arról, hogy a kémények, füstcsövek és szellőzőnyílások ne törődjenek el. A gázkészülékeket rendszeres időnként  – szakember által végzett – szervizelni szükséges! Ez segíthet az esetleges szén-monoxid-kockázatok felismerésében, és megelőzésében.

Javasolt egy szén-monoxid-biztonsági riasztót használni, amelynek meg kell felelnie a magyar és európai szabványoknak. Fontos, hogy ez csak a rendszeres ellenőrzés és szervizelés mellett segítse a szén-monoxid felismerését, és ne a kazánok karbantartása helyett alkalmazzuk.

Jelek, amelyek szén-monoxid jelenlétére utalnak

Inkább sárga vagy narancssárga, mint kék lángok (kivéve a tüzelőanyag hatású tüzeket vagy az égéstermék nélküli készülékeket, amelyek ezt a színű lángot mutatják)
Korom vagy sárga/barna foltok a készülékek körül vagy a felületeken
Gyakran kialudt jelzőlámpák
Fokozott páralecsapódás az ablakokon belül.

Ha azt gyanítja, hogy a készülékből szén-monoxid szivárog (vagy ha a szén-monoxid riasztó megszólal), haladéktalanul kövesse az alábbi lépéseket:

Szén-monixid jelenlétére utaló jelek

Kapcsolja ki a gázkészüléket, és nyissa ki az ajtókat és ablakokat az ingatlan átszellőztetéséhez.
Haladéktalanul hagyja el a lakását, maradjon nyugodt, és kerülje a pulzusszám emelését.
Hívja a 112 segélyhívó számot az esemény bejelentéséhez, kövesse a diszpécser utasításait.
Ne menjen vissza az ingatlanba.
Azonnal kérjen orvosi segítséget – lehet, hogy nem veszi észre, hogy szén-monoxid mérgezést kapott, és a friss levegőre való kilépés önmagában nem kezeli a mérgezést.

A szén-monoxid szivárgás megelőzése

A megelőzés a legjobb módja a szén-monoxid kockázatának elkerülése. Mindig gondoskodjon a gázkészülékek rendszeres teszteléséről és a kazán éves szervizeléséről a kazán típust ismerő szakember bevonásával.

A szén-monoxid-riasztók felszerelése szintén hatékony kiegészítő intézkedés, amely korai figyelmeztetést jelenthet a szén-monoxid jelenlétére az otthonában.

Javaslatunk:

Keressen egy szakembert még ma, és ellenőriztesse gázkazánja biztonságát és hatékonyságát.

De rendeljen inkább hőszivattyút és kérje a hőszivattyús rendszer kiépítését még ma!

Otthonfelújítási támogatás 2024.

Otthonfelújítási támogatás 2024

Felszállt a füst, és kedvező változtatásokkal – a hőszivattyú is belekerült – jön az Otthonfelújítási támogatás! 2024. július 1-jén indul az új otthonfelújítási hitelprogram az 1990

pFlow ultrahangos digitális áramlásmérő

Ultrahangos áramlásmérő

A D118 ultrahangos áramlásmérő a legmodernebb mobil ultrahangos áramlásmérő.
A legújabb digitális technológia felhasználásával és alacsony feszültséggel tervezték, szélessávú impulzusátvitel mellett.
Bár elsősorban tiszta

Kazettás fan-coil irodába

Mennyezeti fan-coil irodákba

A Reverso 361° lakossági fan-coil, és a Silent Clima Puro monoblokkos klíma mellé érkezik a Luft Coanda Effect irodai kazettás fan-coil az Aerfol s.r.l-től.

Fürdőszoba felújítás

Fürdőszoba felújítás fan-coil

Azoknál a fürdőszoba felújításoknál jöhet elsősorban szóba a Reverso fan-coil, ahol a padlófűtés kialakítása különböző okok miatt nem megoldható.

Hőszivattyús rendszer telepítés 1x1

Hőszivattyú beépítés 1×1

Aki ma Magyarországon hőszivattyú telepítését fontolgatja, nem kell, hogy rossz lóra tegyen. Mi pedig további segítséget kínálunk, hogy a megépített hőszivattyús rendszer az elvárásoknak megfelelő komfortot

Chofu Garanciális felülvizsgálat

Chofu 2 éves garancia felülvizsgálat

Ez a hőszivattyús hír most rövid lesz. Oka, hogy a Chofu garanciális felülvizsgálata – a kötelező protokoll szerinti méréseken kívül – végtelenül egyszerű. Igazából abból áll,