Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Hőszivattyú Európában 2022-ben.

2022-es esztendő arany betűkkel kerül bele minden hőszivattyú gyártó és kereskedő életébe.
Hőszivattyú Európában jelentős mértékben vette ki részét a fűtési rendszermegoldások között. Mivel hűteni is lehet vele, így egyszerre több megoldást kínál az épületek komfortossá tételére: fűt, hűt, és melegvizet (HMV) készít, gazdaságosan.

A szomszédunkban zajló honvédő háború, valamint a világ más tájain történő események ráébresztették az embereket, hogy a fosszilis energiahordozókról alternatív energiaforrásokra kell átállni. Az így megtermelt energia talán leghatásosabb felhasználási módja a hőszivattyúk alkalmazása (egy egységnyi villamos energiából átlag 4 egység fűtési energiát biztosít).

Hőszivattyúk eladása Európában 2022-ben.

Európában közel 3 millió hőszivattyú beépítésével záródott 2022

Az alul kényelmesebb olvasható darabszámokból kitűnik, hogy az egyes országok rendkívül eltérő mértékben fejlesztik a hőszivattyús állományukat.

2022-ben a legtöbb hőszivattyút beépítő Franciaországban, valamint a Lengyelországban volt a legmarkánsabb ugrás – a beépített egységek tekintetében – az előző évhez képest.

Szeretnénk felhívni a figyelmét azoknak a szkeptikusoknak, akik a levegő-víz hőszivattyút nem tartják megfelelőnek, mondván: hidegben ezek nem tudnak fűteni, az északi országok statisztikáira. Norvégia, Svédország és Finnország nem a langyos teleiről ismertek, mégis szinte kizárólag levegő-víz hőszivattyút telepítenek (10-12 éve, egyre növekvő mennyiségben évente), és nem fagynak meg!
Ezért is bizton állíthatjuk, hogy Magyarországon is tökéletesen fog működni a hőszivattyú, ha megfelelően van telepítve! És akkor kiszámolható az is, mennyi idő alatt térül meg a hőszivattyús beruházás.

Mit lehet leolvasni az ábrából mégis? Azt, hogy Magyarországon elenyésző mennyiségű hőszivattyú került beépítésre. Köszönhető persze ez annak is, hogy nincs rá támogatás jelenleg! A legutóbbi, hőszivattyúra (is) szóló állami támogatás 2021. december 31-ig volt elérhető.
De nem ez az egyetlen ok, írunk róla még lejjebb, de ha van tapasztalat, vagy vélemény, kérjük osszák meg velünk és az olvasókkal.

Miért sikeres a legtöbb országban a hőszivattyúra történő átállás?
Elsősorban nem azért, mert okosabbak a felhasználók. Valószínűbb inkább, hogy előrelátóbbak a döntéshozók!

Néhány példa, melyik országban mekkora támogatottsága van a megújuló energiát hasznosító hőszivattyúknak (adatok a VilágGazdaság oldaláról) →

Az európai országok között Franciaországban építették be a legtöbb hőszivattyút 2022-ben, összesen: 622 ezer darabot! És mit tesz ezek után a francia kormányzat? 2023 eleji adatok alapján a francia ingatlantulajdonosok akár 15.000 eurós támogatást is kaphatnak, ha talajszondás hőszivattyút vásárolnak, és akár 9.000 eurót is, ha levegős rendszerűt.
Így kell a hőszivattyú eladások és a fűtéskorszerűsítések terén továbbra is elsőnek maradni! Ébresztő Magyarország!

Hőszivattyús támogatások Európában

Hogyan tovább?

Amennyiben lesz állami támogatás, akkor Magyarországon is lesz hőszivattyús beruházási dömping!

(Ha nem, akkor marad a napelem pályázatok után megvalósuló áramtermelést okosan felhasználó hőszivattyúk telepítése, lényegesen kisebb volumenben.)

Hőszivattyúk értékesített darabszáma 2022-ben az Európai Unió területén
Adatok a The Guardian alapján.

Sulyok Tibor, 2024.01.31.