Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Hőszivattyús tarifa

A hőszivattyús rendszerekhez kínált kedvezményes tarifa, időről időre váltózó formában segíti a megújuló energiát használó berendezések tulajdonosait, hogy a beruházás értéke mielőbb megtérüljön. Emiatt mi is aktualizáljuk a bejegyzést.
De meghagyjuk az utókornak, milyen is volt a “hőskorban” a kedvezmények mértéke, és hozzáférési lehetősége.

Információk az MVM Optimum oldaláról: – 2022. OKTÓBER 17.

Hőszivattyús tarifa, fűtés kedvezményes árammal

Mind a Chofu, mind a Power World lakossági inverteres hőszivattyú alkalmas a hőszivattyús tarifa igényléséhez.

Fűtsön olcsóbban a Föld energiájával
Olcsó fűtés hőszivattyúval

Mivel tudunk energiát megtakarítani?

A háztartások a felhasznált energia közel háromnegyedét fűtésre fordítják.
Ezt követi a használati meleg víz előállítására fordított energia, a világítás, majd az elektromos készülékek használata és végül a sütés-főzés.
Amennyiben spórolni akarunk, akkor a fűtési szokásaink, a használt energiaforrás és technológia újragondolásával tudjuk megvalósítani

.Így kerülhetett előtérbe a hőszivattyú, és a hőszivattyús technológia!

A köztudatban az volt, hogy az árammal való fűtés drágább, mint a gázfűtés, de ma már nem így van!. A megemelkedett energiaárak miatt a kedvezményes tarifájú árammal működő, megújuló energiát is használó hőszivattyúval fűteni sokkal kifizetődőbb.

Az elektromosáram-alapú fűtési megoldások közül a hőszivattyú jóval kevesebb villamos energiát fogyaszt egy infrapanelhez vagy villanyradiátorhoz képest.  
A hőszivattyúk 1 kW áramból akár 4,5 – 5 kW hőenergia előállítására is képesek, amelyet a környezetből (pl. levegőből, vízből, talajból) nyernek ki.

A hőszivattyús rendszer esetében lehetőség van a megújuló energiaforrásokhoz szánt, kedvezményes H tarifa igénybevételére, tovább csökkenthetve fűtési költségünket.

H tarifa

A H árszabás, vagyis a H tarifa lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológia támogatása. Az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig folyamatosan. (A hőszivattyúk szempontjából a H tarifa lényegesen jobb, mint a – ma már nem igényelhető – GEO tarifa. Azt napi 2-szer két órában “elveszi” a szolgáltató, és a kompresszorok azt bizony nem szeretik.)

A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. Idetartoznak egyes split klímák is, amelyek fűteni és hűteni egyaránt képesek, illetve legalább 3,4 SCOP-értékkel működnek.

A H tarifa – SCOP-értékhez kötött – feltétele miatt nem alkalmazható villanykazánnal, elektromos fűtőpanellel.
(így például infrapanel vagy elektromos radiátor működtetésére sem). Különösen akkor, ha azokat napelemes rendszerrel együtt üzemeltetjük. Ez azért van, mert ezek a készülékek teljes mértékben villamos energiából állítják elő a hőenergiát, szemben a hőszivattyúval, amely részben a környezetből nyeri az energiát.

A H tarifa árszabása az elérhető áramtarifák közül a legkedvezőbb (~22–24 Ft/kWh), alacsonyabb a vezérelt (éjszakai) áramnál is. Fontos kiemelni, hogy a 2022. augusztus 1-jével érvényben lévő villamosenergiaár-változás nem érintette a H tarifát, annak díja nem lett magasabb, és nem korlátozott. Viszont a H tarifa szezonális, így fűtési időszakon kívül A1 tarifán tudjuk üzemeltetni a hőszivattyút, de ennek mérőórája külön felhasználási helynek minősül. Ezért erre és a rendes mérőóránkra külön-külön érvényes az A1 tarifán megállapított kedvezményes árú mennyiség.
Tehát a fűtési idényen kívül eső fél évben – A1 tarifa alkalmazásakor – is érvényes a kedvezményes árszabáshoz meghatározott 2523 kWh/év fogyasztási határérték.

H tarifa igénylése

A H tarifa igényléséhez fel kell venni a kapcsolatot a helyi  áramszolgáltatóval. Tőlük pontos tájékoztatást lehet kapni a szükséges dokumentumokról, amit kitöltve kell benyújtani hozzájuk. A kitöltött igénybejelentő mellé be kell nyújtani a hőszivattyú (vagy más elfogadott berendezés) adatlapját.

Második lépés, hogy az áramszolgáltatónál regisztrált villanyszerelő szakembert keresünk, aki felülvizsgálja a mérőóra helyét és elvégzi a szükséges munkálatokat.

Mennyibe kerül a H tarifa bekötése?

A H tarifa bekötéséhez a már meglévő mellé egy külön, kéttarifás mérő kialakítása szükséges. Ezen tudjuk mérni a kedvezményes, illetve a fűtési időszakon kívüli fogyasztást.

Az új mérőóra nem a fogyasztó tulajdona, hanem az áramszolgáltatóé. Ezért annak nincs külön díja, de annak helyét és a meglévő óra felülvizsgálatát, az esetleges átalakítási, szabványosítási munkálatokat regisztrált villanyszerelővel szükséges elvégeztetni, ami pluszköltséget jelent.

Ha az ingatlan nem rendelkezik akkora elektromos kapacitással, amely elbírja a hőszivattyút/klímát, akkor szükség van a hálózat bővítésére. A teljesítménynövelés 1×32 amperig díjmentes, felette csatlakozási díj fizetendő amperenként (3900 Ft + áfa / A), de a kedvezményes tarifa kapacitását nem a rendelkezésre álló kapacitásból veszik el, hanem azon felül adják.

A H tarifa helyett felmerülhet a szintén kedvezményes Geo tarifa is, de ezen az árszabáson új szerződés már nem köthető, kizárólag a meglévő szerződések esetén alkalmazható.

H tarifa

Alább olvasható a témához kapcsolódó régebbi bejegyzésünk:

Olcsó áram

Hőszivattyú Geo-tarifával. Környezetbarát, kedvező és hatékony!

Zöld áram olcsóbban és drágábban (cikk az Index oldalairól)

Az áramszolgáltatók díjazzák, ha fogyasztóik védik a környezetüket, ezért (és egy rendeletnek köszönhetően) olcsóbban kínálják számukra az áramot. A kérdés, hogy milyen feltételekkel? És hogy mi az értelme az alapárnál 10 %-al drágább tiszta áramnak? H, Geo és Zöld tarifa.

A "H" - Geo és Zöld tarifát zöld szemléletű fogyasztóiknak kínálják a szolgáltatók,

kettő kifejezetten alacsony áramárat jelent, egy magasat. Hogy miért? A hőszivattyú tulajdonosokat alacsony árral segítik a megújuló energia használatában, az elkötelezett zöldek pedig tiszta forrásból származó áramot vásárolhatnak, feltéve, hogy megfizetik ennek az árát.

A hőszivattyúkat az éjszakai áram árán, tehát az alapárnál kb 33% -al olcsóbban táplálhatjuk. A GEO tarifával egész évben, tehát hűthetünk is velük, a H tarifás árammal csak a fűtési szezonban érhető el, viszont egyéb megújulós berendezésekhez is igénybe vehető. A száz éves magyar vízierőműből származó tiszta áramért 10%-al kell többet fizetnie a fogyasztónak.

H-tarifa napkollektorhoz is

Az E-ON, a Démász, az Elmű és az Émász szolgáltatási területein érhető el. Főként a hőszivattyúk, illetve egyéb megújuló forrásokból hőt nyerő épületek hőellátását segítő berendezések és automatikák táplálására lehet igénybe venni. Kizárólag a fűtési idény alatt választható, és díja nem lehet magasabb, mint az adott szolgáltató vezérelt éjszakai áramáé.

Az éjszakai áram árát rendelet szabályozza, legfeljebb a normál lakossági tarifa 70%-a lehet. Így a H-tarifa ára az E-ON szolgáltatási területén megegyezik az éjszakai áraméval, bruttó 30,42 ft/kWh, mintegy kétharmada a „sima” átlagárnak, ami bruttó 45,51 ft.

A szabályozás kitér arra is, hogy a hőszivattyúnak legalább 3 jósági fokot (COP értéket) kell tudnia. A kedvezményes áramár jár a megújulóforrásokat használó készülékekhez (pl. napkollektorhoz) csatolt fogyasztókhoz (pl. keringetõszivattyúk, automatikák) is.
Geo tarifa egész évben

Napi 20 óra fűtési időt nyújt a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan két óra felfűtési idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia betáplálást kap az üzemeléshez.

A tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport lakossági ügyfelei, valamint a kisebb fogyasztású üzleti ügyfelei és a közintézmények igényelhetik meglévő, illetve új hőszivattyús rendszer villamosenergia ellátásához.

Bruttó ára 31, 56 Ft, ami majdnem megegyezik az éjszakai áraméval (30,37 Ft), és mintegy kétharmada annak az árnak, amit például a világításért kell fizetnünk a szolgáltatónál (48,99 Ft).

A tarifa csak annak jár, aki olyan hőszivattyút használ, amely teljesíti az ELMŰ-ÉMÁSZ által rögzített műszaki megfelelőségi követelményeket. Természetesen aki más célra használja az olcsó áramot, szerződést szeg, és megüti a bokáját.
Mivel járunk jobban?

A Geo tarifa egész évben jár, ezért előnyösebb annak, aki hőszivattyúját hűtésre is használja. Aki a hőszivattyúval nem hűt, és a használati meleg víz készítéséhez napkollektorok is vannak házán, jobban ját a H-tarifával. Ami ugyan csak a fűtési szezonban áll rendelkezésre, de valamivel olcsóbb és más, megújuló energiát használó berendezésekhez is igényelhetjük. A választást érdemes egy kalkulációnak megelőznie, hogy biztosan jól járjunk.

Hőszivattyús tarifa, Zöld tarifa

Egy Hernád folyón található száz éves vízerőművet használ az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport a Zöld Tarifával link: http://lakjonjol.hu/cikk/szel-viz/834-zold-aram-dragabban megvásárolható villamosenergia előállítására. A 100% megújuló forrásból származó áram ára 10 %-al drágább lesz, az átlagos magyar háztartásnak ez havi 1000 forint plusz kiadást jelent.

A tarifát választó fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy áramhasználatukkal nem növelik a szén-dioxid kibocsátást, a környezeti terhelést csökkentik. A szolgáltató reményei szerint a tudatos fogyasztók hajlandóak lesznek a némileg magasabb tarifa megfizetésére, így terjedhet majd a zöld energia használata.

A megoldás azért érdekes, mert a hazai rendszerbe természetesen eddig is került megújuló forrásból (szélkerék, napelem stb.) származó áram, mely ugyanazon az áron jutott el a fogyasztókhoz, mint ami Paksról származott. A Zöld tarifa esetén annyit garantál a szolgáltató, hogy mindig termel annyi energiát a mini vízerőmű, amennyit a tarifára előfizetők elfogyasztanak.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ reményei szerint további víz- és szélerőművek is bekapcsolhatók lesznek „az ország első tiszta áramot használó fogyasztói közössége energiaigényeinek kielégítésébe”.

Olcsó áram a hőszivattyúhoz: Geo-tarifa, "H" tarifa. Jár Önnek!

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport ágazati elsőként, az energiatudatos fogyasztói magatartás és a megújuló energiára alapozott megoldások terjesztése melletti elkötelezettsége jegyében új áramtarifát kínál lakossági és kisvállalati ügyfelei számára

A hőszivattyú az egyik leginkább környezetbarát, geotermikus energiára alapozott fűtési megoldás, mellyel fűthet, hűthet, melegvizet állíthat elő, sőt épülete optimális levegőztetését is biztosíthatja 75% környezeti és mindössze 25%-nyi elektromos energia felhasználásával. Ez annyit jelent, hogy 1 kWh bevezetett villamos energiából mintegy 4 kWh fűtési energia születik, köszönhetően a hőszivattyús technológiának.

Hőszivattyús tarifa

Jelenleg az egyetemes szolgáltatás minden napszaki A1-II tömb tarifa ára: 48,78 Ft/ kWh bruttó, a H tarifa ára október 15. – április 15. között 30,42 Ft/kWh bruttó, fűtési időszakon kívül a H tarifa ára megegyezik a minden napszaki A1 árral.

Energetikai tanácsadás