Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Túl jó a hőszigetelés!
Erről a családi házról már született bejegyzés a honlapunkon, nem is véletlenül. (Hőszivattyú energiája bányatóból)

A tulajdonos elkötelezett híve az újszerű megoldásoknak. Tervezéstől a beköltözésig mindent precízen előre átgondolt. A jól kialakított épület méretei, a kiváló minőségű anyagok, a hőszivattyús fűtés-hűtés kialakítása, a rövidesen megvalósuló napelemes rendszer mellett a nyílászárók minőségére is odafigyelt, csak úgy, mint a hőszigetelésre.

Túl jó a hőszigetelés és a légzárás.

Már az is baj?

Túl jó a hőszigetelés és a légzárás

A barátok részt vettek a ház építésében, és az ismerősök többször megtekintették a munkavégzést. Ház építéshez mindenki ért (ennél többet talán csak a fociról tudunk). Jöttek is a tanácsok, a valós, vagy valótlan félelmek. A jelenlegi munkafázisnál (most lettek beépítve a nyílászárók) például az, hogy a 3 rétegű kiváló hőszigetelésű ablakok mellett az egész épület úszni fog belül a párától, a falak pedig penészedni fognak.

Természetesen a tulajdonos jó előre tisztában volt ezzel, és a legkézenfekvőbb megoldást választotta, egy megfelelő teljesítményű rekuperátor beépítését rendelte meg.

Mi az a rekuperátor?

A rekuperátor: hővisszanyerő szellőztető berendezés.

A magyar elnevezése teljesen lefedi és elmondja a szerepét, feladatát. Elvégzi a légcserét, ugyanakkor a lakás belső hőmérsékletét megőrzi.
Állandóan biztosítja a kinti friss oxigén dús levegőt oly módon, hogy a meleg, elhasznált levegőt egy hőcserélőre vezeti. A hőcserélő másik oldalán az épületen kívüli – hideg „tiszta” – levegőt szívja be, azt felmelegítve juttatja be a lakásba.
Ha kiegészítjük ezt egy pollenszűrővel, és minimális túlnyomást hozunk létre az épületen belül, akkor:

  • friss levegőben leszünk a házban folyamatosan
  • megőrizzük az épületen belül kialakított hőmérsékletet
  • kizárjuk a port és az allergiát okozó polleneket
  • nem kell szellőztetés miatt ablakot-ajtót nyitni
  • emiatt nem is kell pl szúnyogháló 🙂
Túl jó a hőszigetelés és a légzárás

Különféle kutatások bizonyítják, hogy a reggeli morcos, fejfájós ébredésnek elsősorban az éjszaka folyamán be- és kilélegzett, elhasznált levegő az oka:

Túl jó a hőszigetelés és a légzárás!

Ennek elkerülésére (is) megfelelő berendezés a rekuperátor.

A beszerelésről és az elkészült berendezésről rövidesen teszünk fel képeket, a tulajdonossal pedig megállapodtunk, hogy egy év múlva kikérdezzük a tapasztalatairól. Sulyok T.

Túl a nyári kánikulán, és beleérve az őszbe, kérdeztük a tulajdonost, mi az eddigi tapasztalata a rekuperátorról? Amire nem is számítottunk, az volt a leglényegesebb számára, a hővisszatartás után: „Nem lepték el a lakást az afrikai zöld, barna és még kitudja hányféle színben megjelenő poloskák, mert nem kellett nyitva tartani az ablakot. Ha más előnye nem lenne, már akkor is megérte beszerelni a rekuperátort.”

Rekuperátor vezérlő beállítása:

Perrekup DxxTx – HDK10 rekuperátor vezérlő használati utasítás.
(A lapok nagyíthatóak, és ki lehet nyomtatni.)

Túl jó a hőszigetelés és a légzárás.
Túl jó a hőszigetelés
hdk10-2
túl jó a hőszigetelés 3
hdk10-2-4
túl jó a hőszigetelés 5
túl jó a hőszigetelés 6