Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőcserélő a hőszivattyúhoz

A hőszivattyú egyik legfontosabb eleme a jól megválasztott hőcserélő. Az általunk használt típusok (lemezes, préselt, forrasztott, csőköteges): Gea, Swep, Alfa Laval,  stb. minősége garantálja a hosszútávú működési biztonságot, anyaga többszörösen ellenőrzött, így már csak a használati körülményeket kell tökéletesen megtervezni. Fontos a hőszivattyúknál használtak esetében a megfelelő csatlakozási átmérő, hogy a sokat emlegetett tömegáram minden működési tartományban biztosított legyen!

Hőszivattyú hőcserélő szerepe:

Konstrukció és mûködési elv: a forrasztott lemezes hõcserélõ préselt mintázatú, rozsdamentes lemezekbõl áll, melyek vákuumkemencében rézzel vannak összeforrasztva. A két közeg (klímagáz, víz) két külön áramlási térben áramlik ellentétes irányban.

Lemezes hőcserélők. Forrasztott és szerelt
Lemezes hőcserélők. Forrasztott és szerelt

A lemezes hőcserélő szerepe,

hogy a hidegből, meleget és a melegből hideget csináljon úgy, hogy közben a két közeg ne érintkezzen fizikailag egymással. Álltalában hőszivattyúknál, távfűtésnél, kazánoknál, klima berendezéseknél használják. (Mindenhol, ahol a hőmérsékletet emelni vagy csökkenteni szükséges.)

Nem lehet elégszer és elég helyen hangsúlyozni, hogy a hőszivattyúhoz méretezett hőcserélő fizikai mérete látványosan nagyobb, mint pl. a gázkazánoknál rendszeresített méretek!

Kissé tudományosabb megfogalmazásban: primer folyadék (pl.: forró klímagáz) áramból átadja a hőt a szekunder folyadék áramba (pl.: hideg víz) a hőátadó falon keresztül, amely megakadályozza a 2 folyadékáram keveredését.

Lemezes hőcserélők között a legelterjedtebb és keresett márkák a SWEP és az ALFA LAVAL, de nem lehet csalódni a Távol-keletről beszállított hőcserélőkben sem. Mint oly sok helyen az életben, itt is a szállító cég garanciavállalása legyen a vétel elsődleges szempontja, és ne az ár!

A hőcserélő működése

Rendkívül fontos a hőcserélők tisztántartása. 

Elsősorban a vízoldal tisztántartásáról kell gondoskodni, mivel a klímagáz oldalról a szennyeződés alig képzelhető el. A vízkő, és egyéb a vízben levő apró szennyeződések a hőcserélő eldugulását okozhatják. Így a hőátadás nem jön létre, a gázoldali hőtől a felület feszül, a forrasztás elenged, vagy egyszerűen a lamellák közül néhány kilyukad. Ezen keresztül a klímagáz elszökik, ami még nagyobb baj, hogy a kompresszor is tönkre mehet.

Fontos a hőcserélő felépítése, használata, karbantartása, és a tisztítása!

Az árakról érdeklődjön a 0036 20 268-9757 telefonszámon.

A hőcserélő felépítése

Hőcserélők hőszivattyúkhoz

Az általunk forgalmazott hőszivattyúkhoz ajánlott hőcserélők mérete sok esetben megütközést vált ki a gépész szerelő kollégákból, és csodálkoznak, miért ajánlunk az általuk megszokott méretűeknél sokszorosan nagyobb teljesítményűt (és árút).
Nem szabad elfelejteni, hogy a hőszivattyúk lényegesen alacsonyabb hőmérsékletű fűtővizet állítanak elő gazdaságosan, ezért nem szabad összehasonlítani a gáz-, vagy vegyes tüzelésű kazánoknál még megfelelő méretű hőcserélőkkel!
Az ajánlott hőcserélők adatai itt:

Belső hőcserélők, csőkígyók

A hőszivattyúk többségéhez használt puffer tárolóknál rendkívül fontos a jól megválasztott belső hőcserélős változat.
Sokan azzal rontják le a hőszivattyújuk hatásfokát, hogy a hagyományos – magas hőmérsékleten dolgozó – kazánokhoz értékesített puffer tárolót építik a rendszerbe. Óriási hiba!
A puffertároló csőkígyó méretét a hőszivattyú maximális hőleadó képessége határozza meg. A méretet tervezőnek kell kiszámolnia, aki ismeri a helyiség és tulajdonosok hőigényét, a hőleadó felületeket, stb…

Mekkora hőcserélőre van szükség?

Ökölszámként jól használható – és minimálisan elfogadható – az alábbi matematika:

Belső csőkígyó felülete = a hőszivattyú által leadott teljesítmény x 0,3 (ez utóbbi állandó.)
Tehát egy 10 kW-os hőszivattyúhoz min 3 m2 felületű csőkígyó szükséges.

Külső hőcserélő esetén a használható ökölszám: 
Hőszivattyú felvett villamos energiája x 0,5 (ez utóbbi állandó). 
Tehát a fentebb említett 10 kW-os hőszivattyúhoz, melynek áramfelvétele kb 2,5 kW, tehát a minimálisan 1,25 m2 felületű lemezes hőcserélő szükséges.

Hőcserélőt általában radiátoros rendszereknél használunk, hogy a primer köri fagyállós folyadékot leválasszuk a radiátorokban keringő fűtővíztől. Mivel a fagyálló folyadék kicsit ront a hőátadáson, így indokolt az „egy mérettel nagyobb” hőcserélő beépítése.

A hőszivattyú főbb alkatrészei:

–  kompresszor
–  hőcserélő
–  elpárologtató (33)
–  expanziós szelep
–  elektronika
–  hűtőközeg, hűtőgáz, klímagáz
–  osztó-gyűjtő
–  ventillátor motor, ventillátor lapát
–  alacsony- és magasnyomású mérők
–  hőmérséklet érzékelők,
– rezgéscsillapítók, hangszigetelés, stb…

és még számtalan, kisebb nagyobb hidraulikai és elektronikai alkatrész. A lényeg, hogy mind a Chofu, mind a Power World hőszivattyúknál kizárólag minősített beszállítóktól épülhetnek be az eszközök.

 
Hőszivattyú alkatrészek
Hőszivattyú alkatrészek