E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyús hűtés

Passzív hűtés, aktív hűtés hőszivattyúval

Hőszivattyúval fűtünk, hűtünk és melegvizet (HMV) készítünk.

És ami fontos, lényegesen olcsóbban, mint a hagyományos energiahordozók elégetése során.
Egy komplett, jól összeállított hőszivattyús rendszerrel egész évben jó beltéri környezetben élhetünk.
Ha hideg van kint, kellemes meleget állít elő, és ha kint tombol a kánikula, akkor hűtés módba kapcsolva (kézi vagy automatikus váltás) élvezhetjük a hűvös lakásunkat.

Hőszivattyús hűtés
Hűtés hőszivattyúval

Hőszivattyús hűtés

Egy épületben kétféle hűtési módot választhatunk: passzív hűtés vagy aktív hűtés

Minden hőszivattyú (kivéve a levegő víz hőszivattyú) képes arra, hogy passzív módon hűtse a házat, rendkívül alacsony költséggel. A passzív hűtés nem igényel több energiát, mint néhány darab  izzó, igazából csak a keringető szivattyú dolgozik. A passzív hűtés általában elegendő, de ha szükséges, extra hűtést lehet elérni azzal, ha a hőszivattyú kompresszort “bekapcsoljuk” a hűtési rendszerbe.

Passzív hűtés:

Passzív hűtés a legolcsóbb módja annak, hogy alacsonyabb hőmérséklet legyen az épületben.

Ekkor a talajba fektetett földhurokban keringő folyadék hűti az épületen belüli hőleadó eszközöket (pl: fan coil), vagy felületet (pl: mennyezet hűtés). Ebben a módban a legolcsóbb a hűtés.  
Passzív hűtés lehetséges az összes Hiseer és
Meeting víz-víz hőszivattyúval.
(A levegő-víz hőszivattyúnál külön puffertartály szükséges, és még néhány extra alkatrész. Ami elengedhetetlenül fontos, az a teljes hűtési csővezeték rendszer zártcellás, párazáró csőhéj szigetelés!)

Zártcellás elasztomer szigetelés
Zártcellás elasztomer szigetelés

Aktív hűtés:

A legtöbb esetben a passzív hűtés elegendő, de ha hosszú ideig tombol a kánikula, extra hűtésre lesz szükség.
A hőszivattyú ezt képes a kompresszor segítségével elérni. Ez sokkal hatékonyabb módja a hűtésnek, mint a hagyományos légkondicionáló, és ez tükröződik a jelentősen alacsonyabb energia fogyasztásban.
Aktív hűtésnél nem alkalmazható a kombinált puffertartály, ebben az esetben külön tartály kell a fűtésnek-hűtésnek, és külön a HMV-nek. Amennyiben hűtésnél használjuk a puffer tartályt, gondoskodni kell a tartály és az összekötő csövek hőszigetelésére. (Figyelem, nem ugyanaz a hőszigetelő anyag hűtésnél és fűtésnél! A páralecsapódást is megakadályozza a zártcellás elasztomer szigetelés és ráadásul antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.)

Hűtés: Hiseer víz-víz hőszivattyú vagy Meeting víz-víz hőszivattyú

Fontos kérdés, hogy mennyibe kerül a hőszivattyús hűtés.

Azt már az elején kijelenthetjük, hogy hőszivattyúval hűteni azt jelenti, hogy a split klímákhoz viszonyítva 65-75%-kal olcsóbb a klimatizálás hőszivattyúval!

Számításokkal igazolható, ha a lakásunkat 1 fokkal hűtjük, az háromszor annyi energiába kerül, mint 1 fokkal fűteni azt.

Ökölszámként kezelhetjük, hogy 10 m2 felület hűtéséhez 1 kW energia szükséges. Egy 12 kW-os hőszivattyúval kb 120 m2-es lakást tudunk hűteni. Ha napi 10 órát hűtünk, akkor a GEO-tarifával számolva (bruttó 25,82 Ft/kWh) 775 Ft/nap költséggel számolhatunk. (Ugyan ezt a hűtési teljesítményt “normál” klímával 2-2100 Ft-ért kapjuk.

Egy kis kitekintés a hőszivattyú mögül: a hőszivattyús hűtésen kívül is van lehetőség, hogy komfortosabbá tegyük a lakásunkat nyáron. A klímás megoldást választók tudják, hogy egy megfelelő teljesítményű klíma helyiségenként felszereléssel együtt 100-150 ezer forintba kerül, használata során pedig jelentősen megugrik az áramfogyasztás, és a számla összege. (Tapasztalatok szerint 3-4-szer többe kerül a hűtés, mint a fűtés.)
A nyári kánikula melege innen csapódik la a lakásunkba: a falakból 33%, a háztartási gépekből 23%, ablakon keresztül 21%, tetőn, födámen keresztül 17%, a lakásban élők hőkisugárzása pedig 6%. Milyen módszerek vannak még a hőszivattyú hűtésen kívül?

A számokból látszik, hogy miért elengedhetetlenül fontos a jól elkészített hőszigetelés. Itt számokkal is bizonyítjuk
A szigetelésen kívül az ablak elé szerelt – lehetőleg fehér – redőny is rendkívül hatásos módon zárja ki a Nap melegét. Különösen fontos az árnyékolás tetőtéri ablakok esetén.
Akinek módja van, lombos fákkal is árnyékolhatja lakását, nem csak üdítő látvány, de kellemes árnyékot is ad.
Lehetőleg a késő esti órákban nyissunk ablakokat, szellőztessük át a lakást.

A neten további praktikák tucatjai találhatók, amelyek mind-mind a hűtésre adnak olcsó lehetőséget, de ha egy új építésű lakásba a hőszivattyú beszerelése szóba kerül, azonnal láthatóvá válik a rendszer előnye, kis ráfordítással nagyszerű megoldást találunk a nyári passzív-aktív hűtésre, és még a legionella betegséggel sem kell számolni, mint az elkoszolódott split klímák esetében. (2017.06.06.)

Kulcsszavak: hőszivattyú hűtés, aktív hűtés, passzív hűtés, elasztomer szigetelés.

Égigérő házat fűtünk, hűtünk

Égigérő házat fűtünk hűtünk

Mekkora házat tud befűteni egy japán Chofu 10 kW-os hőszivattyú? Piliscsabán, a Magdolna-völgyben közel 300 m2-es, égigérő házat fűt télen, és hűt a kánikulában. Természetesen ez

Power World R290 monoblokkos hőszivattyú

R290 monoblokkos hőszivattyú

Az ESTÉ-Credit Side Kft, – mint a Power World hőszivattyúk magyarországi forgalmazója – megkezdte az R290 propán töltésű hőszivattyúk forgalmazását és beüzemelését.

Felsőörs Chofu hőszivattyú

Monoblokkos hőszivattyú Felsőörs

Amikor 2021-ben elkészült, olyan sok japán Chofu hőszivattyút építettünk be, hogy a felsőörsi valahogy kimaradt a referenciák közül. Beüzemeltük, és aztán nem is hallottunk felőle egész

Monoblokkos hőszivattyú

Monoblokkos hőszivattyú

Azt, hogy mennyire kedveljük a monoblokk rendszerű hőszivattyúkat, talán az mutatja a legjobban, hogy raktárkészletet kizárólag ebből a típusból tartunk bőséges mennyiségben. Egyszerű a beépítése (akár

Japán Chofu 6 kW-os hőszivattyú

Chofu hőszivattyú Nagykovácsiban

Ismét egy japán Chofu hőszivattyú kerül Nagykovácsiba, igaz, ez nem újdonság, van már több is ebben a Pest megyei nagyközségben. Olyan viszont még nem volt, hogy

PW R290 propán hőszivattyú Beleden

PW R290 propán hőszivattyú Beled

Közel 20 éve foglalkozunk hőszivattyús fűtésrendszerekkel, és folyamatosan figyeltük a gyártók újabb és újabb fejlesztéseit. Mindig a legújabb műszaki tartalommal és technológiával kínáltuk a vásárlóinknak a