Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

2 db 16  kW-os Chofu hőszivattyú a megoldás

Amikor a mérete miatt a ház 25 kW feletti fűtési teljesítményt igényel, akkor vagy az ON/OFF rendszerű Meeting MD100D (36 kW) hőszivattyú, vagy a japán csúcs inverteres hőszivattyúk közül 2 db Chofu 16 kW-os kerülhet beépítésre. (A projekt előkészítése közben kiderült, a Meeting már nem is jöhet szóba, hiszen az ON/OFF rendszerű hőszivattyúk nem kaphatnak hőszivattyús tarifát!)

A XXII. kerületi ház tulajdonosai az utóbbi mellett döntöttek.
A választást megkönnyítette, hogy a Chofu rendkívül csendes, teljesítménye meggyőző, és a vezérelhetősége sokrétű. Erre szükség is van, ugyanis további “zöld” energiát használó és termelő berendezések kerültek a tetőre. A napkollektorok a háztartási melegviz (HMV) készitésére, és a medence fűtésére segítenek rá, a rövidesen beépítésre kerülő napelemek az energiaszükséglet egy jelentős részét biztosítják. 

Chofu hőszivattyú szépségverseny
Chofu hőszivattyúk kaszkádban

Az eredeti gázkazán fűtést teljesen megszüntette a ház tulajdonosa, és a 100%-ban japán CHOFU inverteres hőszivattyút választotta.
Mindjárt 2 db 16 kW-os Chofu hőszivattyú került beépítésre, ami fűti – hűti mostantól a közel 360 m2-es, belső úszómedencés lakást. (A melegvíz ellátást szintén a Chofu-ra bízták, 3 járatú motoros váltószelep biztosítja, hogy megfelelő irányba menjen a melegvíz.)

Hőleadó felületek:
padlófűtés, mennyezet fűtés-hűtés, padlókonnektorok, valamint nagyon csendes fan coilok.

A FixTrend Tech Smart acél fűtőköri osztó-gyűjtő és hidraulikus váltó beszerelésével hidraulikailag szétválasztható a hőszivattyúk keringető szivattyúja és a fűtési körök keringető szivattyúi. Beépítésével a Chofu hőszivattyúk  jobb hatásfokkal és energiatakarékosabban üzemeltethetőek.

FixTrend 4 körös hidrováltó
FixTrend 4 körös hidrováltó, szerelés közbeni állapotban

Végül egy fotó, ami “alulnézetben” mutatja meg a – hóhatár miatt állványra emelt – hőszivattyúkat. Innen nem sokan látták még
Miért kell az állvány? Hogy párás, fagyos időben a hőszivattyúról lefolyó vízgőz ne fagyjon össze a talajjal.

Chofu hőszivattyú alulnézetben
Hőszivattyúk állványon, alulnézetből

2 db 16  kW-os Chofu hőszivattyú működési történet

Egy érdekes – sajnos nem kitalált – történet az üzemeltetés első pár hónapjából:

Az eset a XXII. kerületben történt…
A beüzemelt és tökéletesen működő Chofu hőszivattyúk, a Geo tarifa bekötése után, elkezdtek furcsa hibákat produkálni.
A tulajdonos természetesen kereste, majd később követelte a megoldást, de rendkívül sok-sok – a helyszínen vizsgálódással eltöltött idő után is csak vakartuk a fejünket…

A probléma a következő volt:
alkalmanként, teljesen random módon a Geo tarifás áram “visszakapcsolása” után a hőszivattyúk E1 hibakódot jeleztek. Kezelői kézikönyv szerint ez a 3 fázisú gépek esetén az jelenti, hogy a fázis sorrend felcserélődött (így természetesen nem indult a kompresszor, nagyon helyesen!).
Hozzá kell tenni, hogy ez a hibajelenség csak nagy kánikulában jelentkezett!

1. A tulajdonos megesküdött, hogy nem csereberélte a gépek bekötésének sorrendjét.

2, A japán gyártó természetesen leszögezte, hogy a hőszivattyú nem tudja a fázis sorrendet felcserélni.

Hmmmm…. akkor hogyan tovább? Cseréljük ki a gépeket? 

A szerencse  ekkor mellénk szegődött, egy – az áramszolgáltatótól – akkoriban kirúgott dolgozó személyében.
Elmondta, hogy nagy melegben, amikor rengeteg 230V-os klíma beindul, és megnő egy fázison a fogyasztás, az áramszolgáltató meg tudja fordítani a fázis sorrendeket. Ez az 1 fázisú gépeket nem zavarja, de pl. a 3 fázisú Chofu hőszivattyút igen.

Az áramszolgáltatónál a panaszt bejelentették, a tagadás természetesen “élből jött”. De csodák csodájára a hiba soha többé nem fordult elő.

Érdekesség, hogy ezt az utat bejártuk Budajenőn is, a megoldás itt is az áramszolgáltatónál történt panasz bejelentése után szűnt meg!

Megjegyzés!
Létrehoztunk egy oldalt, ahol a hőszivattyú tulajdonosai egy leegyszerűsített beállítási útmutatót kapnak. Így nem kell fellapozni a 154 oldalas Chofu kezelési kézikönyvet, ha pl. a fűtési hőmérsékletet szeretnének változtatni.

Rövid információ arról, hogy miért a Chofu a jó választás:

Chofu hőszivattyú 16kW-3 fázis

Chofu háromfázisú hőszivattyú Chofu AEYC-1642XU3 16kW.

A hőszivattyús fűtési és melegvíz előkészítő rendszer rendkívül gazdaságos és biztonságos rendszer. A Chofu szivattyú az üzemidő 95%-ában részterheléses, azaz a normál fogyasztáshoz képest csökkentett fogyasztású. A hőszivattyú maximális villamosenergia-fogyasztása csak akkor szükséges, ha a külső hőmérséklet nagyon alacsony. Ezek a nulla alatti hőmérsékletek nem gyakoriak és nem tartanak sokáig. Csak néhány nap van az egész téli időszakban, pontosabban a hideg évszakban. +2°C külső hőmérsékleten a Chofu hőszivattyú fogyasztása közel a fele a normál fogyasztásnak.

A -15°C külső hőmérsékleten elfogyasztott szükséges elektromos energia – a specifikációban megadott 3,9 kW – 100%. A Chofu 16kW-3 fázisú hőszivattyú megbízható és stabil működésű termék. Puffer nélkül közvetlenül a padlófűtéshez csatlakoztatható, ed radiátorok esetén legalább térfogatnövelő tartály erősen ajánlott!

Égigérő házat fűtünk, hűtünk

Égigérő házat fűtünk hűtünk

Mekkora házat tud befűteni egy japán Chofu 10 kW-os hőszivattyú? Piliscsabán, a Magdolna-völgyben közel 300 m2-es, égigérő házat fűt télen, és hűt a kánikulában. Természetesen ez

Power World R290 monoblokkos hőszivattyú

R290 monoblokkos hőszivattyú

Az ESTÉ-Credit Side Kft, – mint a Power World hőszivattyúk magyarországi forgalmazója – megkezdte az R290 propán töltésű hőszivattyúk forgalmazását és beüzemelését.

Felsőörs Chofu hőszivattyú

Monoblokkos hőszivattyú Felsőörs

Amikor 2021-ben elkészült, olyan sok japán Chofu hőszivattyút építettünk be, hogy a felsőörsi valahogy kimaradt a referenciák közül. Beüzemeltük, és aztán nem is hallottunk felőle egész

Monoblokkos hőszivattyú

Monoblokkos hőszivattyú

Azt, hogy mennyire kedveljük a monoblokk rendszerű hőszivattyúkat, talán az mutatja a legjobban, hogy raktárkészletet kizárólag ebből a típusból tartunk bőséges mennyiségben. Egyszerű a beépítése (akár

Japán Chofu 6 kW-os hőszivattyú

Chofu hőszivattyú Nagykovácsiban

Ismét egy japán Chofu hőszivattyú kerül Nagykovácsiba, igaz, ez nem újdonság, van már több is ebben a Pest megyei nagyközségben. Olyan viszont még nem volt, hogy

PW R290 propán hőszivattyú Beleden

PW R290 propán hőszivattyú Beled

Közel 20 éve foglalkozunk hőszivattyús fűtésrendszerekkel, és folyamatosan figyeltük a gyártók újabb és újabb fejlesztéseit. Mindig a legújabb műszaki tartalommal és technológiával kínáltuk a vásárlóinknak a