Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Chofu hőszivattyú Csepelen csendes és erős

Talajszondás és levegő víz hőszivattyú

Budapest XXI. kerület egy csendes utcájában épült családi rezidencia fűtését – eredetileg – talaj szondás hőszivattyús rendszerre bízták.
A lakóház alapterülete időközben jelentősen bővült, további – megújuló energiához ragaszkodott a tulajdonos – fűtőberendezés telepítésére volt szükség.
Az udvaron levő úszómedence és a díszhalak otthonául szolgáló halastó miatt további szondák fúrására viszont már nem maradt terület.

Így Csepelen a levegő-víz hőszivattyú lett a megoldás

Hőszivattyú Csepelen

Így került szóba a levegő-víz hőszivattyú. A család és a szomszédok nyugalmát figyelembe véve a rendkívül csendes japán Chofu hőszivattyú került beépítésre. Mindjárt 2 db. Így a birtok fűtéséhez további (2 x 16) 32 kW megújuló energiát szongáltató berendezés csatlakozott. A japán inverteres Chofu hőszivattyúk jellemzője a rendkívüli precizitás, a fejlett elektronika és a hihetetlenül csendes működés. Képek, és videó

Chofu hőszivattyú Csepelen
Chofu hőszivattyú Csepelen 2 db

Chofu hőszivattyú Csepelen. Nyáron hűt, télen fűt.
A nyári hűtési és a téli fűtési teljesítményüket teszteltük. Mindenki legnagyobb megelégedettségére.

Mivel a csodásan megépített kertben nem találtunk helyet a két hőszivattyúnak, így mást kellett keresni. A gépészeti helyiség a főépület mellett, de attól teljesen külön épített, és lapos tetős. (Nem a legideálisabb, de tényleg nem volt máshol lehetőség elhelyezni őket.)

Chofu hőszivattyú Csepelen, télen

A nyári hűtést sikeresen megoldotta a két 16 kW-os hőszivattyú, és a téli rásegítésben is tökéletesen szerepeltek.
A fő fűtőegységként továbbra is a szondás hőszivattyú dolgozott. A jelentősen megnövelt fűtött alapterület miatt viszont szükség volt további 20-22 kW-nyi plusz energiára. Nem csalódtunk itt sem a japán inverteres hőszivattyúkban!

Tökéletesen látszik a fotón, miért fontos a hőszivattyú alá tartó keretet építeni. Itt ugyan még meg ér fel a hó a gépek aljáig, de ez csak az időjárás szeszélyén múlik.

Mi történik, ha eléri a hó a hőszivattyú alját?

A hőszivattyú időnként leolvasztja magáról az elpárologtatóra rakódott jeget. Ekkor (kb 40-60 másodpercig) sűrű gőz mellett leolvad a jég a hőszivattyú hátuljáról, és “maga alá engedi a vizet”.

Amennyiben ez a víz, a feltorlódott hó miatt nem tud eltávozni a hőszivattyúból, megfagy. És a jég elérheti a ventillátor lapátot.
Ha ez megtörténik, már csak a Szerencs menti meg a hőszivattyút a teljes műszaki totálkártól. Ugyanis a ventillátor lapát eltörik, a forgó törött szilánk belevágódik az elpárologtatóba, és kilyukasztja azt!
(Szerencsés esetben “csak” a hűtőközeg illan el a gépből. De szinte biztosabb, hogy a víz összekeveredik a hűtőközeggel, eléri a kompresszort, és tönkre teszi azt is!)

Megjegyzés!
Létrehoztunk egy oldalt, ahol a hőszivattyú tulajdonosai egy leegyszerűsített beállítási útmutatót kapnak. Így nem kell fellapozni a 154 oldalas Chofu kezelési kézikönyvet, ha pl. a fűtési hőmérsékletet szeretnének változtatni.