Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Chofu hőszivattyú a Tatai (Öreg)-tó mellett,

a műemlékvédelmi felügyelet álló épületben rendkívül nagy mennyiségű melegvízre van szükség. A feladat elnyerésének volt néhány – számunkra egyáltalán nem nehezen teljesíthető – feltétele.
– A rendkívüli gyorsaság mellett fontos volt
– a halk működés, a csendre vágyó szomszédok komfortját figyelembe tartva.
– az Öreg-tó szomszédságában, az átlagosnál magasabb páratartalom mellett is megbízható működés és automatikus leolvasztás szükségessége.
– Az épület működtetéséből fakadóan kizárólag hétvégi munkavégzés …

Mindezeket figyelembe véve nem maradt más választás: a japán, csendes, és gazdaságos Chofu inverteres hőszivattyú, a Kelemen Generál Bt kivitelezésével!

Chofu hőszivattyú Tata Öreg-tó mellett
Tata Chofu 10 kW

Az kijelenthető, hogy ennyire gyorsan még nem készült el hőszivattyús rendszer: a kiválasztásunktól a rendszer átadásáig mindössze 6 nap telt el.

A japán Chofu 10 kW-os hőszivattyú és a melegvíz készítéséhez szükséges további anyagok, raktárból elérhetőek voltak. 
A Kelemen Generál Bt szakemberei – az ünnepnapjukat feláldozva – 2 nap alatt beépítették az új melegvíz készítő berendezést, és összekapcsolták a meglévő gázfűtéses rendszerrel. (Egyetlen nehézséget talán a 70 kilós hőszivattyú kijuttatása jelentette a tetőre, egy nagyon keskeny és meredek lépcsőn.)

Néhány fotó az elkészült munkáról:

Chofu 10 kW-os hőszivattyú
Tata hőszivattyú Doktor 24

A tetőre szerelt hőszivattyú esetében (is) vannak előfeltételek. Az uralkodó szélirányt figyelembe kell venni. Nem fújhat “keresztül” a hőszivattyú elpárologtatóján. Előnyös, ha a hőszivattyú által termelt hideg levegőt elsodorja a szél, és nem szívja magába vissza a jelentősen lehűtött (5-10 fokkal is hidegebb) levegőt. És a 40 cs-es hóhatár kialakítása is szükséges!

Melegvíz készítés hőszivattyúval
Kastélypark Klinika hőszivattyú

A hidraulikus blokk kialakításához a következő alkatrészek lettek felhasználva: Chofu 10 kW-os inverteres hőszivattyú (tudni lehet róla, hogy mínusz 30 fokban is képes 54 °C-os melegvizet készíteni). A hőszivattyú alatt állvány, és 4 db rezgéscsillapító gumialátét van.
Saválló 35-ös csövek és idomok kötik össze a hőszivattyút és a méretezett lemezes hőcserélőt (B3-60-30 4×5/4″ csatlakózó csonkkal). A leolvasztáshoz elengedhetetlenül szükséges 30 literes térfogatnövelő tartály itt a visszatérő ágra lett építve. Ezen a Westech fagyállóval töltött szakaszon található még: tágulási tartály, nyomásmérő óra, biztonsági szelep, automata légtelenítők, és golyóscsapok minden mennyiségben.

A szekunder oldalon a meglévő HMV tartályra (amit eddig kizárólag gázzal készítettek) könnyen tudtunk csatlakozni, hiszen kihasználatlanul volt eddig egy nagyméretű belső – hőcserélő – csőkígyó.
A hőcserélőről a melegvizet DAB keringető szivattyú juttatja a tartály hőcserélőjére. Így most már kétféle fűtőberendezés készíti el a nagymennyiségű melegvizet, figyelembe véve, hogy a gázzal, vagy a hőszivattyúval gazdaságosabb a felfűtése.
Természetesen ezen az oldalon is van tágulási tartály, biztonsági csoport, szűrő, golyóscsapok, stb, stb…

Megjegyzés!
Létrehoztunk egy oldalt, ahol a hőszivattyú tulajdonosai egy leegyszerűsített beállítási útmutatót kapnak. Így nem kell fellapozni a 154 oldalas Chofu kezelési kézikönyvet, ha pl. a fűtési hőmérsékletet szeretnének változtatni.