Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Nulite hőszivattyú és Reverso 361° fan coil

Egy nagy alapterületű, többszintes lakóház felújításakor – a régi gázkazán kiváltására – hőszivattyú beépítése mellett döntött a tulajdonos.

A probléma, hogy nagy részben radiátorokon keresztül fűtötték eddig a házat.

A hagyományos radiátoros rendszer rendkívül nagy – már ipari teljesítményű – hőszivattyút kívánt volna.
Ráadásul a hűtésre is szüksége van a nagyon nagy üvegfelülettel rendelkező háznak. Így a radiátorok helyett a lehető legcsendesebb fan coil-ok beépítését kérte a tulajdonos. Az pedig az olasz formatervezett Reverso 361°.

Hőszivattyú és fan coil

Nulite hőszivattyú

A szükséges hőszivattyú teljesítmény kiszámolása után a Nulite NL-BKDX100-400II/R 40 kW-os inverteres hőszivattyút választották. Erről a hőszivattyúról a referencia helyeken (hotel, irodaház, magán orvosi klinika) pozitív véleményeket gyűjtött be a megrendelő családfő.

A beépítés házilagos kivitelezésben készült.
A munka a régi rendszer lebontásával kezdődött. Át kellett alakítani a vékony csöves rendszert a hőszivattyúnak megfelelő átmérőjű csövekre, idomokra.
Beépítésre került egy 750 literes szigetelt puffer tároló, egy méretezett SWEP lemezes hőcserélő, és az átlag családi házakhoz képest 1-2 mérettel nagyobb hidraulikai eszközök egész sora: tágulási tartályok, keringető szivattyúk, szűrők, biztonsági csoportok, stb…
A primer kört -15°C-ra beállított Westech fagyálló védi az esetleges elfagyástól. (Amennyiben nincs áramszünet, a hőszivattyú jóval hidegebb időben is képes megvédeni magát az elfagyástól.)
A 40 kW-os monoblokkos hőszivattyú 42-es réz csövekkel csatlakozik a beltéri hidraulikai eszközökhöz.

Nulite BKDX hőszivattyú

Reverso 361° Fan Coil

Fan coil-ok a radiátorok helyén

Egyre többször merül fel árajánlatok készítésénél, hogy radiátoros fűtési rendszerekhez lehet-e hőszivattyút ajánlani?

Az ma már köztudott, hogy az alacsony előremenő fűtővízzel működtetett hőszivattyú, jelentős megtakarítást biztosít a használói számára. Ebből következik, ha 45°C -os fűtővízzel megfelelő hőmérséklet érhető el – radiátorokkal – a lakásban, akkor egyértelmű, hogy csatlakozhat hőszivattyú a fűtési rendszerhez. Ám ha a hűtés is szükséges, akkor ismét nem megoldás a radiátor!

Ekkor kerül szóba a fan coil, amitől viszont a lakóházak tulajdonosai – a hangos működés miatt – idegenkednek.
Mióta megjelent kínálatunkban a Reverso Fan Coil család, a hangos működés már nem lehet akadály! Ráadásul nagyon szép!

Reverso FS800

Nulite hőszivattyú és Reverso fan coil

Ebben a lakóházban – a hőszivattyú beépítésével egyidőben – lecserélték az összes radiátort Reverso 361° fan coilokra. Így a padlófűtéses szinteken kialakított fan coil-os rendszer a nyári hűtés mellett a fűtési szezonban gyorsabb lakótér melegítést is biztosít. Ezáltal alacsonyabb rezsiköltséggel számolhatnak a tulajdonosok.