Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Pécs, 12 kW-os Chofu hőszivattyú fűti a házat.

Mostantól “itt lakik és ezt látja”

a 100%-ban japán inverteres Chofu levegő-víz hőszivattyú. (Ez az egyetlen japán hőszivattyú, amelyet valóban Japánban szerelnek össze!)

A családi ház kertjébe a fenyők és pálmák közé beragyog a Nap, és a szembe tűző fényben csak alig látszik a Mecsek Tubes (612 m) és Misina (535 m) csúcsa.
A tulajdonos úgy döntött, hogy ebbe a csendes, nyugodt környezetbe tovább már nem illik a füstölgő kémény. Így egy Chofu 12 kW-os hőszivattyú váltja a gázkazánt és a vegyestüzelésű kazánt. A rendkívül csendes – és 100%-ban japán – hőszivattyú nem csak a téli fűtést, a nyári temperáló hűtést, de a háztartási melegvizet is elkészíti.

A meglevő fűtőelemekből a legtöbbet felhasználva, Kertész Tamás és Kálmán Attila szerelők építették be ezt a megújuló energiát felhasználó gépet. Néhány kép később a Galériában.

Pécs 12 kW-os hőszivattyú

Pécs, 12 kW-os Chofu hőszivattyú, Miskolc 16 kW-os hőszivattyú

Pécs kivételezett helyzetben van. Az országos átlagtól min. 5 fokkal mindig kellemesebb az idő, így télen kisebb hőszivattyú is elégséges a fűtésre, mint pl. Miskolcon.
Egy ugyan ekkora, azonos adottságokkal rendelkező miskolci házba a 16 kW-os Chofu hőszivattyút ajánlottuk volna.

A japán hőszivattyúk közül is kiemelkedik a Chofu a gép belső hidraulikai rendszerének kialakításával. Nagyon csendes, rendkívül takarékos, és a japán munka kultúra azonnal észrevehető, ha megbontjuk a burkolatot. 
Szerencsére erre ritkán van szükség, leginkább csak a kétéves kötelező garanciális felülvizsgálat során.

Pécs, 12 kW-os Chofu hőszivattyú

Néhány információ, hogy miként lett összeállítva a Pécs, 12 kW-os Chofu hőszivattyú épületen kívüli és belüli hidraulikája.

  • A hely szűke miatt a Chofu itt falra szerelt konzolokra lett elhelyezve. (Ebben az esetben még fontosabb az apró vibrációt is kiszűrő gumibak, valamint a csöveket összekötő kompenzátor beépítése.
  • Az ajánlott csőátmérő min 32 mm, ez vonatkozik valamennyi alkatrész belső átmérőjére is!
  • A hőszivattyúban beépítve a keringető szivattyú és az áramláskapcsoló, ezzel tehát a szerelőknek nem kell foglalkozni.
  • Fontos viszont az automata légtelenítők beépítése, a vízszűrők, és a megfelelő mennyiségű golyóscsapok elosztása.
  • Kétkörös hidraulikus váltó, 2 db DAB keringető szivattyú.
  • A teljes rendszerben Westech fagyálló folyadék kering.
  • Méretezett tágulási tartály, a biztonsági szelep, és a töltő-ürítő csap.
  • Rádiós termosztát indítja, vagy állítja meg a lakásfűtő keringető szivattyúkat.
Pécs, Chofu 12 kW-os hőszivattyú

A beépítési vázlat 3 körös hidraulikus váltót ábrázol, Pécsen “csak” két körös rendszer lett kialakítva.
Felhívjuk itt is a figyelmet, hogy a vázlatrajz csak segítség! Nem helyettesíti a tervező, vagy gyakorlott – a hőszivattyúk szerelésében jártas – épületgépészt!

Megjegyzés!
Létrehoztunk egy oldalt, ahol a hőszivattyú tulajdonosai egy leegyszerűsített beállítási útmutatót kapnak. Így nem kell fellapozni a 154 oldalas Chofu kezelési kézikönyvet, ha pl. a fűtési hőmérsékletet szeretnének változtatni.