Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Győrt elhagyva a Vámosszabadi határállomás felé egy új lakópark elegáns, modern lakóházába a fűtést, hűtést és melegvíz ellátást egy HISEER geotermikus hőszivattyúra bízta a tulajdonos.

A talaj kollektoros hőszivattyú fűtés

primer köri lelke a 11 db 100 fm hosszóságú műanyag cső.
1100 méter KPE cső lett lefektetve az épület két oldalára. Innen nyeri a ház az energiát.
A modern fűtési-hűtési technológia – hála a precíz, még a gépészeti berendezések színére is ügyelő házigazdának – rendkívül magas színvonalú épületgépész szerelői munkához kapcsolódik.
Kivitelező: Trio Profi Kft. 9027 Győr, Csavargyár u. 25. amit a Galériába feltett képeken mindenki megtekinthet. Esetleg a You Tube-on.

Talajkollektoros hőszivattyú fűtés

Hogy készül a talaj kollektoros hőszivattyús rendszer?

Könnyen megérthető, hogy a vízszintes kollektorok telepítéséhez elég sok területre van szükség. (A lakás fűtött alapterületének 2,5 – 3 -szorosa.) 
Ez szükséges a kollektorcsövek megfelelő távolságának biztosításához, hogy maximalizálják a hatékonyságukat. A csöveket körülbelül 1,5 méterrel a talajszint alatt fektetik le, általában egymástól egyenlő távolságra elhelyezkedő árkokban. A hatékonyság és a biztonság maximalizálása érdekében nagy földmunkát végeznek, és a csövet padlófűtéshez hasonlóan lefektetik, biztosítva a hő egyenletes eloszlását. Ez a fajta feltárás nagy gépeket, időt és helyet és pénzt igényel.

Tudni kell azonban, hogy a gyűjtőterület a telepítés után a jövőben nem lesz használható faültetésre, tóépítésre, autófelhajtókra vagy bármilyen más építkezésre, mivel porózusnak és potenciális gyökérkárosodástól mentesnek kell lennie. Ez korlátozhatja az alkalmazását akkor, ha terveink vannak a területtel a jövőben.

Talajkollektoros fűtés hűtés

Helyi geológia

A kollektor fektetés esetében figyelembe kell venni a geológiát és a talajviszonyokat.
A vízszintes kollektorok számára a legjobb területek a telített vagy nedvesebb területek, hogy a legjobb hosszú távú hővisszanyerést biztosítsuk, és hosszú éveken át tartós hatékonyságot biztosítsunk. A telítettség kulcsfontosságú a vízszintes kollektorok legjobb teljesítményéhez. Tapasztalataink szerint az 1,5 m-re eltemetett kollektorokon belül a hőmérséklet 8ºC (hideg tél) és 14ºC (meleg nyár) között ingadozna 1,5 m mélységben, a szezonális ingadozásoktól függően.
Ez a hőmérséklet a fűtési szezon végére alaposan lecsökken, akár mínusz 1-2 fokra is.

Talajkollektoros fűtés élettartama

A kollektoros rendszer élettartama

A beépítéshez megfelelő anyagokat és tökéletes hegesztést használnak, mind akollektor rendszerkészítésekor.
A várható élettartam 50 évnél hosszabb, mivel a felhasznált műanyagok nagyon csekély mértékben bomlanak le, hiszen nincsenek kitéve napfénynek. A rendszer megköveteli a glikol (hőátadó folyadék) rendszeres cseréjét.

A kollektor rendszert évente, a hőszivattyú szervizelésekor ellenőrizni kell, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az összes kollektor kör megfelelően működik, hogy a fagyálló koncentrátum megfelelő.