Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Amennyiben ipari területre keresünk megbízható hőszivattyút, akkor a Meeting nagy teljesítményű hőszivattyúknál eddig a 100 kW volt a plafon. Mostantól viszont itt van az E-Backs hőszivattyú család, ahol a 4 kompresszoros hőszivattyú maximális teljesítménye 115 kW.
(Időközben megérkezett az ASH208 kWos hőerőgép, és a legnagyobb fűtőteljesítményre képes Power World PW1000 288 kW-os ipari-kereskedelmi hőszivattyú is.)

E-Backs ASH-115 levegő-víz hőszivattyú 1000 m2-nél nagyobb épületeket képes fűteni.

Az ipari hőszivattyúk nagy teljesítményének leadásához a megfelelő méretezés elengedhetetlen. Ha nem alkalmazunk hőcserélőt (SWEP lemezes hőcserélő), akkor a teljes rendszert fagyállós folyadékkal kel feltölteni.
Rendkívül fontos a megfelelő csőátmérő a puffertárolóig, hogy akadálymentesen juttassuk el a hőszivattyúval felfűtött (vagy hűtött) folyadékot a hőleadókhoz.

Ugyan ilyen fontos, hogy a megfelelő méretű keringetőszivattyú legyen beépítve, mert ebben a hőszivattyúban óránként 35.000 liter vizet kell megforgatni.
Figyelni kell rá, hogy a hőszivattyú környezetében szabad legyen a légmozgás, mert a hőtermeléshez rendkívül nagy mennyiségű levegőt szívnak be a ventillátorok, és a külső levegő hőmérsékletét 5-10 fokkal alacsonyabbra hűti a hőszivattyú. Nem lenne szerencsés, ha egyre hidegebb levegőt kellene „visszaszívni” a gépnek.

E-Backs ASH-115 levegő-víz hőszivattyú

Az ipari hőszivattyúnak az elektromos betáplálásánál meg kell határozni a tápkábel „vastagságát”, ami a 3 x 58A-es kismegszakítóktól minimum 5 x 10mm2 sodrott rézvezeték.

A hőszivattyút vasalt betonlemezre kell felállítani (3,00 x 2,00 x 0,15m), ügyelve rá, hogy a hőszivattyú elpárologtatójáról lecsepegő nagy mennyiségű kondenzvíz szabadon lefolyhasson a betonlemezről, és ne fagyjon rá még nagy hidegben sem.

Figyelem!

Az ajánlott beépítés nem helyettesíti a gondos tervezést.
Szükséges a működéshez megfelelő csőátmérő, min.50-es karimás keringető szivattyú, aminek a teljesítménye 35 m+/óra.

Gondosan kell megválasztani a hőcserélő típusát, a lemezek méretét és darabszámát. A puffertartály térfogata min. 1500 liter.
Ugyan ilyen fontos a hőleadó kiválasztása (tökélestes az ipari felületfűtés).
Ennek elmaradása esetében a hőszivattyúra garanciát nem vállal a gyártó.

E-Backs installációs vázlat
E-backs ipari hőszivattyú adatlap

Az E-Backs ASH115 ipari-kereskedelmi hőszivattyú

adatlapjáról legvashatóak a fontos információk:
teljesítmény, áramfelvétel,. A szükséges amper mennyisége pl.: 3 x 58 (63A).
A befoglaló méretnél minden irányban legalább 50 cm-t nyúljon ki a vasalt alaplemez. A súlya (750 kg) is azt bizonyítja, itt egy komoly tőtermelővel van dolgunk.

Az E-Backs ASH115 működési tartománya: -20°C és +45°C közé esik. Fontos tudni, hogy a névleges teljesítményi helyzetben max 60°C vizet tud előállítani.

Az E-Backs115 4 kompresszor R417A hűtőgázt forgat, COP értéke 4,5.