Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

A legtöbben

a legolcsóbb hőszivattyús rendszert keresik.

Hiába a jó ár érték arányú hőszivattyú, ha a hozzá tartozó hidraulikai blokk megdrágítja a beruházást. Sokféle terv alapján megépítve a hőszivattyús rendszereket, a hidrováltós megoldásnál tapasztaltuk, hogy nem csak kedvező áron készült el, de a működésben sem tapasztaltunk hiányosságokat. A hőszivattyú hiba nélkül működött.

A hidraulikus váltó beépítése a megoldás kulcsa

A FixTrend hidrováltók 1, 2, 3 és 4 körös kivitelben, készülnek, szigetelve. 6/4″ os csatlakozó idomokkal. A hidraulikus váltót abban az esetben használjuk, ha a lakásnak sugárzó hőleadó rendszere van. Padló, fal, vagy mennyezet fűtés, esetleg hűtés.
Ezekben az esetekben a teljes fűtési rendszert (primer s szekunder) fagyálló folyadékkal töltjük fel.

FixTrend hidraulikus váltó
FixTrend hidraulikus váltó hőszivattyúhoz

A legolcsóbb hőszivattyús rendszer

A hőszivatyús rendszerek sajátossága, hogy alacsony energiafelhasználás esetén rendkívül gazdaságos az üzemeltetésük, és hosszú éveken át biztosítja – olcsón – a fűtést és hűtést.
A hőszivattyú elterjedésének akadálya lehet a beruházási költségek viszonylag magas összege. (Persze új építésű lakásoknál, ahol a hűtés is opció, nincs a hőszivattyúnál olcsóbb megoldás, de mi szeretnénk, ha egyre több felújításnál is elérhető alternatíva legyen a hőszivattyú.)
Hiába adunk rendkívül jó ár-érték arányú hőszivattyút, ha a hozzá kapcsolódó hidraulikus alkatrészek (hőcserélő, puffertartály, stb…) viszonylagosan magas ára visszatántorítja az érdeklődőket.

Hidraulikus váltó
Hidraulikus váltó

Az elmúlt időszakban több helyen is a hidraulikus váltó beépítése mellett döntöttünk, és a vásárlók megelégedése a kedvezőbb ár miatt kölcsönös előnyöket biztosít mind az eladó, mint a vevő részére.

Mi az a hidraulikus váltó?

A hidraulikus váltó fő része a kiegyenlítő kamra, melyhez csatlakoznak az egymástól független hidraulikus körök. Alkalmazása olyan esetekben szükséges és lehetséges, amikor a fűtési rendszerben megtalálhatóak a primer illetve szekunder köri keringető szivattyúk egyaránt.

Hidrováltó működése
Hidrováltó működése

A hidraulikus váltók alkalmazásával elkerülhetők a primer illetve szekunder kör térfogatáram különbségéből adódó problémák. A hidraulikus váltó felszerelhető vízszintesen, vagy függőlegesen egyaránt, függőleges felszerelés esetén légelválasztóként is funkcionál.

A szakirodalmi meghatarozást kicsit körülírva a következőkről van szó:

Amennyiben inverteres (Chofu, Power World) hőszivattyút építünk be a fűtési (hűtési) rendszerbe, és az elfagyás veszély elkerülése érdekében fagyálló folyadékkal töltjük fel a teljes fűtési rendszert (tehát pl. a padlófűtést is), akkor nem kell hőcserélő, puffertároló, nem kell keringető szivattyú, hanem egy jól megválasztott méretű hidrováltó lehetővé teszi a hőszivattyú működését és megoldja a lakás fűtési körének összekapcsolását a hőszivattyúval, egyszerűen.

Akár egy körös rendszer (pl. padlófűtés), akár 2-3-4 körös rendszer készíthető hidrováltóval, ahol a ház több szintjét lehet egyszerűen fűteni. A Hidraulikus váltóhoz kapcsolódó keringető szivattyúkat a szinteken elhelyezett termosztát / termosztátok vezérli(k).

A szekunder oldalon (lakás fűtése) is rendkívüli odafigyeléssel kell készíteni a tömítéseket a csövek csatlakozásánál, mert a fagyálló folyadék a legkisebb rést is megtalálja (persze ez fagyálló folyadék nélkül is alap!).

Mi kell tehát a Chofu, vagy Power World  inverteres hőszivattyún kívül egy ilyen olcsó rendszerhez? 

Megfelelő átmérőjű csövek, idomok, egy jól méretezett és a fűtési köröknek megfelelő számú csatlakozással rendelkező hidrováltó, visszacsapó szelep(ek), keringető szivattyú(k), biztonsági csoport, méretezett szolár tágulási tartály (a fagyálló folyadék miatt szolar!), iszapleválasztó, golyóscsapok és Westech fagyálló folyadék (-15°C-ra beállítva).
Az inverteres hőszivattyúk jelentős tartományban tudják szabályozni a teljesítményüket (pl. a Chofu 16 kW-os hőszivattyú 6-16 kW között, vagy a Power World PW050 6-18 kW között), így mindig a hőigénynek megfelelő tartományban fog dolgozni, és a szükséges hőátadó közeg mennyisége a hidrováltó miatt mindig rendelkezésre áll.

16KW-os Chofu hőszivattyú FixTrend hidraulikus váltó
16KW-os Chofu hőszivattyú FixTrend hidraulikus váltó

A lakás oldalon pedig a termosztát kérésére meginduló keringető szivattyú a hidrováltóban „forgó” fűtővízből a megfelelő mennyiságű folyadékot szállít a padlófűtésbe, Fan Coil-okba, fal- vagy mennyezet fűtéscsövekbe, esetleg megfelelő hőleadást biztosító radiátorokba.

A legolcsóbb hőszivattyús rendszer kiépítése

Egy gyakorlati példa

Adott egy 90 m2-es padlófűtéses lakóház (kiváló vagy jó tőtartással), szigeteléssel. A következő alkatreszekkel számolva, a hidraulikus blokk nettó ára kb. 420.000,- Ft.

FixTrend hidrováltó egy körös; iszapleválasztó 1″;  35 literes szolár tágulási tartály; biztonsági csoport (automata légtelenítő, nyomásmérő óra, biztonsági szelep 3 bar). 10 fm hosszú szigetelt dupla inox cső, csatlakozó idomokkal; keringető szivattyú a hidrováltó után; 6 db golyóscsap 1″; 40 liter Westech fagyálló koncentrátum -70°C.

Hírek A legolcsóbb hőszivattyús rendszer
A legolcsóbb hőszivattyús rendszer

A ház hőszigeteltségétől függően két, különböző teljesítményű Chofu inverteres hőszivatyú jöhet szóba:

    1.)  kiváló hőszigetelés esetén Chofu 6 kW, 230V, 
    2.)  jó hőszigetelés esetén Chofu 10 kW, 230V.

Figyelem!
A bejegyzés 2019-ben készült. Az aktuális hőszivattyú árak mindig itt