Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Monoblokkos hőszivattyú és puffertartály szerelési, bekötési vázlatok

Felhívjuk a figyelmet, hogy az alábbi rajzok elvi vázlatok! És nem helyettesítik a tervezők, vagy a hőszivattyús rendszerek beépítésében jártas épületgépészek munkáját!

A hőszivattyú beépítésének helyszínét ismerő épületgépész tervezővel, vagy a hőszivattyú szerelő szakemberekkel minden esetben egyeztetni kell. Még a vásárlás előtt egyeztetni kell hőszivattyú típusáról és a kiegészítő anyagok méretéről, teljesítményéről, stb… Különös tekintettel a hőszivattyú és puffertartályok közötti keringető szivattyú (P1) és a puffertartályokhoz tartozó hőcserélők mérete és típusa kíván körültekintést.
Fontos alkatrész még a tágulási tartály, a térfogatnövelő tartály, a szűrők, valamint a visszacsapó szelep. A levegő-víz monoblokkos hőszivattyúknál a fagyálló folyadékról nem szabad elfeledkezni, kötelező adalék!

Hőszivattyú és puffer tartály szerelési, bekötési vázlatok
Monoblokk hőszivattyú szerelési vázlatok

1. Power World hőszivattyús rendszer és eszközei

A hőszivattyú közvetlenül egy PW Hydro Box kapcsolódik, így rengeteg helyszíni munkát lehet megspórolni.

A Hydro boxon keresztül fűthető (vagy igény szerint hűthető) a puffer tároló, és 3 járatú motoros szelepen keresztül a nagy hőcserélős HMV tartályt.
A teljes rendszer Westech fagyálló folyadékkal van feltöltve.

A pufferből osztó-gyűjtő osztja el a hőleadók felé a fagyállós folyadékot.
Fűtésre a padlófűtés, nagyméretű radiátor és fan coil használható.
Hűtésre a csendes Reverso 361° fan colt használhatjuk.

Hőszivattyú szerelési rajzok, vázlatok

2. Hőszivattyú beépítési vázlata, ha csak a fűtés (esetleg hűtés) biztosítása a feladat:

Mivel cégünk lakossági piacra kizárólag inverteres monoblokkos hőszivattyúkkal foglalkozik (Chofu, Power World), ezek beépítési vázlatait mutatjuk be:

Megjegyzés:
az F1 jelű alkatrész a flexibilis csatlakozást mutatja. Ez hivatott arra, hogy a legkisebb rezonancia is a fűtésrendszer épületen belüli részeitől el legyen zárva.
Javasoljuk, hogy a hőszivattyú és puffertartály közötti vízpumpa (a P1 jelű keringető szivattyú) a visszatérő ágba legyen kötve. Indoka, hogy a „hidegebb” víz kíméli a vízpumpát.

Figyelem!
A gondosan megválasztott csőátmérő, keringető szivattyú és hőcserélő biztosítja a gyári előírásnak megfelelő tömegáramot. Alulméretezés esetén az áramláskapcsoló letilt!
A rendszer tartozéka még a biztonsági csoport (automata légtelenítő, nyomásmérő óra, 2,5 bar-os biztonsági szelep, stb…

Hőszivattyú és puffertartály szerelési, bekötési vázlatok

3. Hőszivattyú és puffertartály beépítése, ha a fűtés és melegvízellátás a feladat:

Ezt a rendszert csak akkor ajánljuk jó szívvel, ha a napi melegvíz igény meghaladja a 200 litert!

Amire figyelni kell, hogy a tartályokba a hőszivattyú teljesítményéhez méretezett csőkígyós hőcserélő legyen. Az alulméretezett hőcserélő miatt a hőszivattyú kiáll hibára. Amennyiben ezt tapasztalják, nem a hőszivattyú a hibás, hanem a fűtésrendszer hidraulikája.

Megjegyzés: az NRV jelű alkatrész a visszacsapo szelep beépítésének helyét mutatja, a háromjáratú szelep mellett. Nagyon fontos, hogy a hőszivattyú zavartalan működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz, ami képes eltárolni a hőszivattyú által megtermelt meleget. „Ökölszabály”: legyen a fűtési rendszerben 35-50 liter víz leadott fűtőteljesítmény kilowattonként.

fűtés és melegvízellátás

4. Több hőszivattyú kaszkád beépítése: csarnok, hotel, iroda, sportközpont fűtés, melegvíz ellátás.

Kaszkádba akkor kötünk hőszivattyúkat, ha a fűteni kívánt terület akkora, amit már csak ipari – kereskedelmi teljesítményű hőszivattyú látna el.
Az meg ugye már a teljesítményéből, a több kompresszoros kiviteléből fakadóan hangos. Illetve hangosabb, mint az inverteres hőszivattyúk, amiből ha több dolgozik egyidőben, akkor is csendesebbek!

Megjegyzés: kaszkád kötésben szerelt hőszivattyúk rendkívül nagy tereket is képesek fűteni, hűteni. Nagyon fontos, hogy a hőszivattyú zavartalan működéséhez elengedhetetlen a jól méretezett hőcserélő, keringető szivattyú, puffer és HMV tartály.

Ökölszabály„: puffertartályban levő hőcserélő hőleadó felülete = a hőszivattyú teljesítménye x 0,3. Ha külső hőcserélőt alkalmaznak, akkor a számtan így alakul: hőcserélő hőleadó felülete = hőszivattyú felvett villamos teljesítménye x 0,5.

Kaszkádba kötött hőszivattyúk

5. Hőszivattyú, napkollektor és kombi puffertartály (fűtés és HMV) beépítési vázlata

Ebben az összeállításban kihasználhatjuk maximálisan a Nap erejét a HMV (háztartási melegvíz) készítésénél.
A hőszivattyú télen fűt és melegvizet készít, amennyiben hosszabb ideig ragyogó napsütés van – bár lehet hideg – mégis van kicsi „nyereség” a melegvíz termelésben. A napkollektoros rendszerek közül mi a Westech vákuumcsöves megoldását javasoljuk, mert nagyobb „nyereséget” biztosítanak a sík kollektorral szemben.
Nyáron pedig lehet el sem indul a hőszivattyú, mert a napkollektor elkészíti a melegvizet az esetek 80-85%-ában. (Ha rossz idő van, akkor meg ott van a hőszivattyú.) 
Figyelem!
– Ha így készül a hidraulikai rendszer, a hűtésre nincs mód!
– Meeting ON/OFF tips hőszivattyúkat már nem forgalmazunk, mert nem kaphatnak hőszivattyús tarifát.

Hőszivattyú és puffer tartály szerelési, bekötési vázlatok

6. Hőszivattyú és hidrováltó (hidraulikus váltó) beépítésének vázlata

A hidrováltót abban az esetben javasoljuk, ha nincs megfelelő méretű hely a puffertartály részére. Igazából ezt az indokot lehet elfogadni, mert a puffertartály – mint már több helyen is leírtuk – lényeges az ON/OFF rendszerű hőszivattyúk esetében az energiatakarékosság miatt!
A hidrováltó esetén figyelni kell, hogy a megfelelő tömegáramot biztosítania kell a hőszivattyú részére, tehát fontos a méretezése! Ugyan így méretezni kell a keringetőszivattyúkat is. Ebből kettő kell, egy a hidrováltó előtt, egy pedig utána.
A hidrováltós megoldásnál ügyelni kell, hogy a teljes fűtési rendszert fagyálló folyadékkal kell feltölteni.

Hőszivattyú és puffer tartály szerelési, bekötési vázlatok

7. CHOFU - Jpán - inverteres hőszivattyú szerelési vázlat rajza:

Hőszivattyú és puffer tartály szerelési, bekötési vázlatok

A Chofu hőszivattyús rendszer vázlatrajz elemei:
1. Hőszivattyú; 2. Rezgéscsillapító betét; 3. Háromjáratú motoros szelep; 4. HMV tároló; 5. Elektromos kazán (bivalens mód); 6. Puffertároló (hidraulikus váltó); 7. Háromjáratú motoros szelep; 8. Keringető szivattyú; 9. Hőmérő szenzor; 10. Pára érzékelők; 11. távirányítók, kezelők.

8. Egyszerűsített Chofu hőszivattyú beépítési vázlat

Chofu hőszivattyú:
(figyelem, a rajzról hiányoznak egyéb gépészeti elemek.)

Hőszivattyú, 3 járatú motoros szelep, kombi puffer tároló (fűt, hűt az alsó részben, HMV-t tárol a felső részében), keverőszelep, keringető szivattyúk, padlófűtés, és Fan Coil fűtés-hűtés.

Chofu beépítési vázlat

Víz-víz rendszerű hőszivattyús rendszer szerelési rajza itt


A fenti szerelési rajzok alapján a hőszivattyú és puffertartály összekötése egyszerű, de hangsúlyozzuk, a tervező és/vagy hőszivattyú szerelő bevonása a helyi installációba elengedhetetlenül fontos! Kiemelten fontos, hogy megfelelő méretezésű hőcserélő, keringetőszivattyú, fagyálló és csőtmérő kerüljön a rendszerbe!

(Hőszivattyú beépítése saját kezűleg

Amennyiben van Önnek hőszivattyús rendszerhez hasonlóan jó megoldást bemutató rajza, kérjük küldje el, és a forrás megnevezésével közkinccsé tesszük. Hisszük, hogy van még rengeteg információ, amivel a hőszivattyús fűtési rendszereket ismertebbé lehet tenni.

Mennyibe kerül a hőszivattyús rendszer kialakítása? Kérjen tőlünk árajánlatot, és nézze meg a hőszivattyú árlistát

Ismételten felhívjuk a figyelmet rá: a hőszivattyú beépítésének helyszínét ismerő épületgépész tervező, vagy a hőszivattyú szerelő szakemberek véleményét minden esetben kérjék ki!