Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Inverteres vagy on/off hőszivattyú a korszerűbb megoldás?

Az ON/OFF hőszivattyúk megbízható technológiával, és kedvező árával a legtöbb megrendelőnek kitűnő választás.
De ha bonyolultabb fűtés-hűtés feladat ellátása a cél, nem fér a lakásba a puffertároló? Esetleg fontos a hőszivattyús tarifa és a havi villanyszámla sem közömbös, akkor kerülnek az inverteres hőszivattyúk előtérbe.

On/off vagy inverteres kompresszor?

Mit tud az inverteres hőszivattyú (ha japán, és/vagy, ha kínai) hogy megérheti a magasabb vételi árat az azonos teljesítményű ON/OFF rendszerű hőszivattyúval szemben? Valós a 25-30%-os előny az inverteres esetében?

Inverteres vagy on/off hőszivattyú?
Inverteres vagy on/off hőszivattyú?

A neten található magyarázatokat kissé leegyszerűsítve erről van szó:

A Chohu levegő-víz hőszivattyúval működő használati melegvíz és a fűtés-hűtés megoldása nagyon gazdaságos és biztonságos rendszer. A működési idő 95% -ában, a Chofu hőszivattyú részleges terhelésen is elégséges energiát szolgáltat az inverternek köszönhetően, azaz alacsony a fogyasztás a szokásos ON/OFF hőszivattyú fogyasztásához képest. Maximális teljesítményre és a legnagyobb áramfelvéterel a hőszivattyúnak csak akkor van szüksége, ha a külső hőmérséklet nagyon alacsony, és ez csak néhány napban fordul elő egy évben.
A+ 2 ° C-os külső hőmérséklet esetén a hőszivattyú áramfelvétele csaknem fele, mint mikor a külső hőmérséklet -15 °C-ra hül.

Chofu szabályozható fordulatszámú hőszivattyú

Az inverteres technológiával működő hőszivattyúktól eltérően a hagyományos, nem inverteres hőszivattyúk csak a kompresszor be- és kikapcsolásával „szabályozzák” a fűtési teljesítményt. Nincs más lehetőség a kompresszor frekvenciájának vagy változó sebességének működtetésére vagy változtatására. Azért, hogy fenn tudja tartani egy bizonyos hőmérsékleten a puffertartály vizét (vagy a lakás hőmérsékletét), az ON/OFF rendszerű hőszivattyú többször elindul és megáll (be / ki frekvencia), és ez a be / ki kapcsolgatás a kompresszort hosszútávon károsítja.

A modulált hőszivattyú technológia lehetővé teszi a fűtési teljesítmény pontos beállítását a pillanatnyi igényeknek megfelelően. Ebből a célból a változtatható sebességű inverter kompresszor (= frekvencia átalakító) vezérli folyamatosan, ami közvetlen hatással van a fűtési teljesítményre. A Chofu hőszivattyú részleges töltési üzemmódban működik. Ez kevesebb problémátt jelent a puffer hiányában, és a fűtési rendszer működési költsége alacsonyabb. Egy másik nagy előnye, hogy az inverteres rendszerben kevésbé zajos a kompresszor és a változtatható sebességű ventilátor, amely úgy van kialakítva, hogy a hőigény és a külső hőmérséklet figyelembe vételével változtassa a sebességét. INVERTER TECHNOLÓGIA

Inverteres hőszivattyú
Inverteres hőszivattyú

szürke autó (és görbe) az ON/OFF rendszerű hőszivattyú működési módját mutatja, A piros autó (és vonal) az inverteres technológia működését ábrázolja. Látható, az egyenletesebb áramfelvétel és energialeadás ez utóbbi vonatkozásában. (A képet a „Webklíma” oldalán találtuk, köszönjük!)

Néhány inverteres és ON/OFF hőszivattyú a kínálatunkból:

CHOFU levegő víz hőszivattyú 230V:
6 kW10 kW, 12 kW, 16 kW;
CHOFU levegő víz hőszivattyú 400V: 16 kW,

Power World Easylife hőszivattyú 8 – 35 kW között.

Power World ipari hőszivattyúk 42 – 288 kW között

Meeting levegő-víz hőszivattyú 230V:
6 kW, 9 kW, 12 kW, 15 kW, 18 kW
Meeting levegő-víz hőszivattyú 400V:
18 kW, 20 kW, 22 kW, 30 kW, 38 kW.

Megkérdeztük a BARD-ot:

Mi a különbség az inverteres és ON/OFF hőszivattyúk között?

Az inverteres és ON/OFF hőszivattyúk közötti fő különbség az, hogy az inverteres hőszivattyúk a kompresszor fordulatszámát szabályozzák, hogy a hűtőközeg hőmérsékletét a kívánt szinten tartsák. Az ON/OFF hőszivattyúk esetében a kompresszor csak be- és kikapcsol, ami nem olyan hatékony, mint az inverteres hőszivattyúk folyamatos szabályozása.

Az inverteres hőszivattyúk számos előnnyel rendelkeznek az ON/OFF hőszivattyúkhoz képest, többek között:

  • Jobb hatásfok: Az inverteres hőszivattyúk általában magasabb hatásfokkal rendelkeznek, mint az ON/OFF hőszivattyúk. Ez azt jelenti, hogy kevesebb energiát használnak a kívánt hőmérséklet eléréséhez.
  • Csendes működés: Az inverteres hőszivattyúk általában csendesebben működnek, mint az ON/OFF hőszivattyúk. Ez azért van, mert a kompresszor nem kapcsol ki teljesen, amikor nem szükséges.
  • Jobb hőmérséklet-szabályozás: Az inverteres hőszivattyúk pontosabban szabályozzák a hőmérsékletet, mint az ON/OFF hőszivattyúk. Ez biztosítja, hogy a helyiségben mindig a kívánt hőmérséklet legyen.

Az elektronikusan vezérelt hőszivattyúk hátrányai:

  • Magasabb ár: Az inverteres hőszivattyúk általában drágábbak, mint az ON/OFF hőszivattyúk.
  • Komplexebb szerkezet: Az inverteres hőszivattyúk összetettebb szerkezetűek, mint az ON/OFF hőszivattyúk. Ez azt jelenti, hogy nagyobb a meghibásodási esélyük.

Általánosságban elmondható, hogy az inverteres hőszivattyúk (Chofu, Power World) a jobb választás, ha a hatékonyság, a működési zaj és a hőmérséklet-szabályozás a legfontosabb szempontok. Az ON/OFF hőszivattyúk alacsonyabb árfekvésük miatt jó választás lehetnek azok számára, akiknek a költségvetés a legfontosabb szempont.