Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Hőszivattyú Magyarországon:

15 ezer értékesítés, csak 2022-ben.

A levegő-víz hőszivattyúk értékesítése Magyarországon 2022-ben duplájára emelkedett az egy évvel korábban telepített kb. 7500 megújuló energiát hasznosító berendezésekhez képest.
Mivel a hőszivattyúk közül a levegő-víz rendszerű a legolcsóbb, beruházási költséget nézve, a tömeges elterjedését is ennek a típusnak várjuk.
(Ehhez képest Európában 7,5 millió hőszivattyú került beépítésre, ez 40%-os emelkedést mutat 2021-hez képest.)
Ezek az adatok a Magyar Hőszivattyú Szövetség konferenciáján hangzottak el Thomas Nowak, az Európai Hőszivattyú Szövetség főtitkára előadásán.
Kiss Pál, a Magyar Hőszivattyú Szövetség elnöke a konferencián elmondta, hogy Magyarországon a lakóingatlanok 15 százalékában alkalmaznak valamilyen hőszivattyút. És bár támogatás jelenleg nincs, továbbra is szárnyal a hőszivattyúk magyarországi piaca.

Hőszivattyú Magyarországon
Hőszivattyú Magyarországon

Tavaly Európában - becslések szerint - 3 millió hőszivattyú talált gazdára...

A hőszivattyúk mintegy felét három országban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban adták el, a megnövekedett igények miatt gyakran több hónapot is várni kell egy-egy berendezésre. A legnagyobb értékesítés-növekedést 124 százalékkal Belgium könyvelheti el, de Csehországban is 106, Lengyelországban pedig 94 százalékkal több hőszivattyút adtak el, mint egy évvel korábban. A legtöbb készüléket – mintegy 600 000 hőszivattyút – Franciaországban értékesítették. (Az adatok a Magyar Hőszivattyú Szövetség április 19-i konferenciájáról származnak.)
Ez is érdekelheti: Hőszivattyúk Európában.

A hőszivattyú nem csak a használójának hoz hasznot (kevesebb tőle az energia számla), de a tavaly Európában eladott 3 millió hőszivattyú becslések szerint mintegy 40 terawattóra (TWh) fosszilisenergia-megtakarítást jelent, és csaknem 8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátástól mentesíti a légkört. 

Hőszivattyú Magyarországon és a világban

Elektromos fűtést használók a világban. Szerencsére egyre több a zöld

Mennyi hőszivattyú vanMagyarországon és a világban

Van elég hőszivattyú Magyarországon?

2022-ben felbolydult a világ. Európában háború kezdődött, az energia árak az egekbe szültek, és nagyon sokan megértették az idők szavát…

A hőszivattyú az igazi rezsistop!

Ezzel egyidőben kiderült, hogy a gyártók kapacitása – néhány alkatrész hiánya miatt – kevésnek bizonyult. A hőszivattyú eltűnt Európából, így hazánkból is. A megnövekedett igényeket csak hosszú hónapok után tudtuk kielégíteni.
Persze megjelentek új gyártók és kereskedők a “hőszivattyúhiányos” piacon, de amikor a beruházási érték több millió forintra rúg, nem elég csak (minőségi) hőszivattyút vásárolni, de meg kell találni azokat a szakembereket (tervezők, gépészek, energetikusok), akik a beszerelést és üzembehelyezést garanciával vállalni tudják.

Cégünk közel 20 éves hőszivattyús tapasztalattal a háta mögött jelenleg két gyártó hőszivattyúját értékesíti:

A piacon az egyik legjobb, a  100%-ban japán CHOFU  hőszivattyú a családi- és, lakóházak fűtését-hűtését (igény szerint a használati melegvizet is) biztosítja 6 és 16 kW fűtési teljesítmény között (7/35°C).

A nagyon magas műszaki színvonalat képviselő kínai POWER WORLD hőszivattyúk között nem csak a lakossági felhasználásra készült inverteres levegő-víz hőszivattyúk találhatók meg (6-35 kW között), de az ipari hőszivattyúk is: 19 – 335 kW között.

Jó tanács az eladótól:

Ne csak a hőszivattyúk árait hasonlítsák össze vásárlás előtt, de keressenek fel referenciákat, érdeklődjenek a már hőszivattyút használóktól a gépek, és a kivitelezési munka minőségéről is

Nálunk többszáz referenciát talál:

CHOFU hőszivattyúk referenciája

POWER WORLD hőszivattyúk referenciája

Azt látjuk, és tapasztaljuk, hogy az új építésű lakásoknál nincs valós alternatívája a hőszivattyúknak, amely fűti és hűti igény szerint az életterünket. (Biztosan olcsóbb a beruházási érték, mintha gázkészüléket és klímaberendezést vásárolnak.)

Sokkal érdekesebb a felújításra váró lakóépületek gépészeti megoldás lehetősége, mert ma már radiátorokhoz is ajánlható hőszivattyú, persze csak akkor ha a megfelelő feltételek adottak. Erről bővebben itt. És közben megérkezett az új messiás: PW R290 propán, már 75°C fűtővizet képes előállítani.

Persze radiátorokon keresztül nem lehet hűteni. Amennyiben szükség lehet rá, akkor jöhet szóba a fan coil.

A mi ajánlatunk egyértelműen a REVERSO 361° fan coil, amely amellett, hogy nagyon szép, még rendkívül csendes is. Tökéletes választás hőszivattyúk mellé.

Hőszivattyú Magyarországon 2022-ben?

Arra a kérdésre, hogy 2022-ig hány darab hőszivattyút építettek be Magyarországon, becsült adat áll rendelkezésre. Nagyjából 68.000 darabot értékesítettek  az elmúlt 22-25 évben.
(Annak tükrében, hogy a “némileg hidegebb” Svédországban a 2020-as évek előtt is 100-130.000 darab kerül beüzemelésre évente, rendkívül kevés.)

De a tendencia jó!
Egyre több és több korszerűtlen kazánt cserélnek hőszivattyúra. Azért még van hova fejlődni!