Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú vagy napkollektor telepítése az okosabb döntés?

Hőszivattyú vagy napkollektor készítse a használati melegvizet?

Sokszor feltett kérdés, abban az esetben, ha csak a melegvíz előállítása a feladat.
Amennyiben csak nyáron, egy nyaralóban kell sok melegvizet előállítani, akkor egyértelműnek tűnik a válasz. A napkollektor által előállított HMV-t szinte ingyen kapjuk a Naptól. Egy keringető szivattyú fogyasztása a rezsi összege, persze a beruházási költség azért tetemes.

A napkollektoros melegvíz készítést összehasonlítjuk a hőszivattyús melegvíz előállításával.
Számokkal alátámasztva vizsgáljuk a kérdést, és a végén megtudjuk, melyik beruházás az olcsóbb. És melyik üzemeltetése olcsóbb, vagy kerül többe.

Hőszivattyú vagy napkollektor? Melyik a gazdaságosabb?

A hőszivattyú és napkollektor rendszerek beépítési és üzemeltetési összehasonlításának igénye egy konkrét érdeklődés alapján lett kiszámolva, most ennek a leírása következik.

A feladat:

melegvíz készítése egy kizárólag nyáron használt balaton melletti családi üdülőben, ahol a család és barátai júniustól augusztus végéig 2-3 hetes turnusokban váltják egymást, alkalmanként 6-10 fő részvételével.

A tulajdonos kérdése az volt, hogy napkollektorral (azon belül vákuumcsöves legyen a rendszer) vagy hőszivattyúval oldja meg a melegvíz ellátást.
Mivel a három – általában – jó meleg, napos hónapban kell melegvizet készíteni, rávágtuk, hogy a vákuumcsöves napkollektor a javaslatunk.

Aztán átgondolva, hogy ezekben a hónapokban a hőszivattyú 5-6 COP értékkel is üzemelhet, elővettük a számológépet.

Hőszivattyú vagy napkollektor
Hőszivattyú vs napkollektor
Hőszivattyú vagy napkollektor Mikor használható

Hőszivattyú bekerülési összege (bruttó): 2.975.000,- Ft

– Power World PW030 + állvány
– 300 literes HMV tartály
– 40 l térfogatnövelő tartály
– 3in1 biztonsági csoport
– szűrős golyóscsap
– 24 l tágulási tartály
– 20 l Westech fagyálló koncentrátum -70°C
– csövek, idomok, csőszigetelés

  • munkadíj és beüzemelés

Napkollektor bekerülési összege (bruttó): 1.982.000,- Ft

– 2×30 db Westech cső WT-B58-1800-30
– Westech 3T1 szoláris telepítési automatika,  3 PT1000 érzékelő
– szolár keringető szivattyú Grundfos UPM3 15-75 + biztonsági csoport
– 35 l tágulási tartály napkollektoros Aqua rendszerhez
– 125 cm rugalmas csatlakozókészlet tágulási tartályához csappal együtt
– 40 liter napelemes fagyálló  -28° +250°C
– 500 – HMV tartály TWS-2W
– 1x rögzítőkészlet 180 C-ig ellenálló automatikus szellőzőhöz

  • munkadíj és beüzemelés

Hőszivattyú vs napkollektor?

A két összeg összehasonlítása alapján egyértelműnek látszik a napkollektor előnye.
Mind a beruházási összeg (közel egy millió forint árelőny), mind az üzemeltetés összege ezt mutatja. Ismételjük, itt most kizárólag melegvíz termelésről van szó, és csak a nyári hónapokban!
Mindenesetre azt gondoljuk, többnyire életszerűtlen a kérés, hogy csak ilyen rövid ideig, és csak nyáron kell a melegvíz.

„Szorgalmi feladatként” további szempontokat is megvizsgáltunk, amelyek megfordíthatják a döntésünket. Nézzük a további összehasonlítást, pro-kontra érvekkel: Melyik beruházás lesz kifizetődő?

Hőszivattyú vagy napkollektor ha nem csak a HMV készítés a (későbbi) cél

Észrevételek, és megjegyzések, amelyek segítik (?) a végső döntést:

Melegvíz biztosítás állandóan:

Hőszivattyú minden napszakban – Napkollektor napsütés idején
Emiatt a hőszivattyú nem igényel kiegészítő fűtést, a napkollektor esetében borús, esős időben és este szükség lehet rá.

Melegvíz hőmérséklete

Hőszivattyú max. 60 C – Napkollektor 80 C fok. Amennyiben nagyon hossú ideig és forrón süt a Nap, a napkollektor vízhőmérsékletének szabályozására hidegvizet kell keverni a tartályba. Esetleg egy „külső radiátor” egységet, amely megakadályozza a napkollektor túlmelegedését.

Üzemeltetési költség

A napkollektor az 500 literes HMV tárolót a Nap segítségével kb 4-8 óra alatt melegíti fel, általában 60-80 C fokra. Ez alatt a keringetőszivattyú áramfogyasztása minimális, kb 1.000,- Ft/hó. Felesleges plusz kiadás, ha a nagy melegtől jelentősen felforrósodik a tartályban a víz, a rendszer a túlnyomású szelepen elengedi a forró gőzt és hideg víz keveredik a tartályban. (Nem csak a vízszámla nő, de a csatorna díj is! Ha van lehetőség, ilyenkor le kell takarni a vákuumcsövek egy részét.)

A számításba vett hőszivattyú 2 óra alatt tölti meg 55 C fokos vízzel a 300 literes tartályt, és ha kell ismétli ezt, amíg a használók igénylik azt. Hogy az összehasonlítás pontosabb lehessen, vegyük úgy, hogy a hőszivattyúval is 500 liter melegvizet készítünk. Ennek havi  Hőszivattyú tarifás villanyszámla költsége cca. 6.000,- Ft/hó.

Végeredmény:

A fogyasztási számok alapján a hőszivattyú – kb. 1 m forintnyi beruházási többlete – több mint 13 év alatt olvad el. Tehát a napkollektor lenne a nyerő. De…

Azonban az üzemeltetési tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a hőszivattyúnál jóval kevesebb az időjárás okozta meghibásodás miatti javítási költség, ráadásul a hőszivattyú éjjel-nappal a rendelkezésünkre áll, ha melegvíz igényünk van.

A napkollektor kb. 5.000,- forintos havi üzemeltetési előnye a hőszivattyúval szemben mindössze 5 nap esős idő alkalmával semmivé válik, mert akkor a tartályba épített 5 kW-os hőpatronnak kell/kellene felfűteni a fürdővizet.

Még egy extrém kalkuláció. A fenti képen a hőszivattyú esetében „7 évszakot” számolunk, a napkollektornál „4 évszakot„. A napkollektoros rendszer bruttó ára:1.982.000 Ft. Ezt elosztjuk 4-gyel, és megszorozzuk 7-tel, az eredmény: 3.468.500 Ft. Így számolva már a hőszivattyús rendszer mutat gazdaságosabb eredményt, a maga 2.957.000 Ft-os összegével!

A fentiek alapján szerintünk a hőszivattyú a jobb választás!

Ezeket a blogbejegyzéseket is olvassák el:

Passzív -aktív hűtés hőszivattyúval.

Úszómedence fűtése gázzal vagy hőszivattyúval?