Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Aktív passzív hűtés

Hőszivattyúval a hűtés gazdaságos

szeretjük a hőszivattyút, mert…

a téli hidegben fűt, meleg és barátságos tőle a lakás. Kánikulában pedig kellemes hűvöset készít: ez is lehetséges hőszivattyúval, ráadásul a hűtés aktív – pl. monoblokkos klíma – és passzív módon is lehetséges.

Ha már eldöntötte – helyesen – hogy hőszivattyút használ fűtésre, akkor egy kis felár ellenében hűtésre is használható gépet tud vásárolni.

(Mekkora ez a felár? Pl. a Meeting Trinity, amely fűt – hűt – HMV-t készít a hőszivattyú alapáránál 10-12%-kal kerül többe, kiváltva így a splites klímákat a lakásban. Bejegyzés: 2018.06.20.)
Ma már azonban minden inverteres hőszivattyúnk „alapban” fűt és hűt is, ráadásul a HMV igényt is képes kiszolgálni. Árlistában megtekinthetőek.

Aktív passzív hűtés hőszivattyúval
Aktív passzív hűtés hőszivattyúval

Aktív passzív hűtés hőszivattyúval

Hogyan használja a hőszivattyút hűtésre?

Azért is szeretjük a hőszivattyút, mert…

Két féle módon is lehet használni: passzív, vagy aktív módon. A különbséget alább részletezzük

Elöljáróban kijelenthetjük, hogy minden hőszivattyú alkalmas hűtésre is, de ha melegvizet is a hőszivattyú készíti, akkor pl. a Meeting Trinyti a megfelelő típus.
A hőszivattyús hűtésnél, mint a klímák esetében is fontos, hogy ne akarjunk a lakásból jégkunyhót csinálni, mert az rendkívül egészségtelen. Optimálisan 6-8 C fokkal hűvösebb lakás a nagy nyári melegekben már konfortos létet biztosít a lakóknak.

Amire felhívjuk a figyelmet: a padlófűtés nem jó megoldás lakáshűtésre, mert a talpunkon keresztül könnyű felfázni, és a padlón kicsapódhat a levegő párája!

Tapasztalatból tudjuk, hogy a talajkollektoros hőszivattyúkat kifejezetten ajánlatos nyári hűtésre is használni, mert a megfordított rendszer fel tudja “fűteni” azt a területet, amiről a téli hónapokban elszívattyúztuk a meleget. Így tárolhatjuk még jobban a nyári meleget télira a talajban, közben a lakásunkat hűtjük!

Megkülönböztetünk passzív és aktív hűtési módokat a hőszivattyúknál. Figyelem! Passzív hűtésre a levegő-víz hőszivattyúkat nem tudjuk használni.

Passzív hűtés

Azt megfigyelheti mindenki, hogy a nyári melegben mind a kútvíz, mind a talaj lényegesen hidegebb, mint a környezetünk levegője.
Ezt kihasználva egy kis energiaigényű keringető szivattyúval a lakásban használatos hőleadó felületeket – és rajtuk keresztül a lakást – hűtjük. (Mennyezet hűtés, Fan Coil.)
A módszer energiaigénye alacsony, emiatt rendkívül olcsó. Azt, hogy milyen mértékben tudjuk lehűteni a lakást, függ a hőforrás méretétől, hőmérsékletétől és attól az időtől i, hogy mennyi ideig van kánikula.

Aktív hűtés

Úgy tudjuk alkalmazni, ha megfordítjuk a hőszivattyús fűtési folyamatot Ahogy fent írtuk, szerencsére a meglevő technológiához elég néhány plusz alkatrész: egy négy utas szelep, és egy második expanziós szelep a hűtőkörben. Az aktív hűtési módot jellemzően nagyobb épületekben (hotel, sporcsarnok, ipari üzem) használják.

Mindenesetre azt leszögezhetjük: amennyiben jó az épület hőszigetelése és hőtartó képessége, „okosan” használjuk a nyílászárókat, az árnyékolási lehetőségeket kihasználjuk, a passzív hűtés elégséges lehet még a legmelegebb kánikulában is.

Hűtés aktív passzív módon
Hűtés aktív passzív módon

Van személyes tapasztalata aktív – passzív hűtés hőszivattyúval témában?

Kérjük, ossza meg velünk