Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Levegős hőszivattyút rendeljek

vagy kihasználható a meglévő kutam?

Visszatérő hiba az árajánlatkérő űrlapunkon (rövidesen javítjuk, illetve már javítottuk is), hogy nem kérdezzük meg az érdeklődőt: milyen típusú hőszivattyú vásárlása érdekli? Mivel a levegő-víz hőszivattyú beruházási költsége lényegesen alacsonyabb mint a víz-víz rendszerű (talajkollektoros, vagy szondás hőszivattyú), ezért – megszokásból – a levegő-víz rendszerre adunk előzetes ajánlatot.

Néha viszont a megrendelő van elég türelmes, és visszakérdez: tudunk-e ajánlatot adni víz-vizes hőszivattyú rendszerre?
A mostani blogbejegyzésünk is ebből az esetből merít példát, és készítünk egy rövid összefoglalót a címben megjelölt témában: “Levegős hőszivattyút rendeljek, vagy kihasználható a meglévő kutam?”

Levegős hőszivattyút vegyek?

István nevű érdeklődőnk még a 2015-ös évben kérte az ajánlatot a következő alapadatokkal:

Mit kíván a megrendelő

Fűtendő alapterület m2: 70
Belmagasság m: 3m
Falazat típusa, vastagsága: vályog 75 cm
Hőszigetelés fajtája, vastagsága: nincs
Nyílászárók típusa (fa, műanyag, réteg): fa 2 rétegű
Fűtésrendszer típusa: falfűtés, mennyezetfűtés
Éves gázfogyasztás (ha van) mennyisége m3: nincs
Radiátoros fűtésnél az előremenő és visszatérő víz hőmérséklete:
Hány fokot kell a lakásban biztosítani: 23
A háztartás melegvíz igénye (liter/nap): 60 l
A lakás villamos áram ellátottsága (220 vagy 380 V): 220

7 kW-os levegős hőszivattyút ajánlottunk:

Az árajánlatunkban a Meeting MD20D levegő-víz hőszivattyút ajánlottuk. 7 kW-os teljesítménye elegendő az év 95%-ában. A hőszivattyús rendszer eleme ebben az esetben egy 300 literes szigetelt, két hőcserélős puffertartály. A hiányzó 5%-nyi éves energia mennyiséget (mínusz tíz fok alatti hőmérsékletnél) a puffertartályba épített 3 kW-os elektromos fűtőpatron biztosítja. A hőszivattyú és puffertartály közötti hidroblokkra nem adtunk árat, mert nem ismertük a helyi adottságokat. Így a beüzemelési költséggel együtt a levegő-víz hőszivattyús rendszer ajánlati nettó ára 913.000,- Ft.

Eltelt néhány hónap, és a következő levelet kaptuk:

Mit kíván a megrendelő
Tisztelt Uram!
Köszönjük az árajánlatát, de most jutottam odáig, hogy átgondoltam a lehetséges változatokat.
 
Van egy 8 m mély ásott kút az udvaron 1 méter átmérővel, amiben kb. 2-3 köbméter víz van.
 
Kérném a szakvéleményét, hogy víz-víz hőszivattyúval HMV nélkül megoldható lenne-e a fűtés, és mennyibe kerülne?
Tisztelettel: István
Ásott kút víz-víz hőszivattyú

Mivel a meglevő kút előnyt jelent a beruházási költség vonatkozásában, bennünket is érdekelt, hogy mennyiben változik az összeg a levegő-víz hőszivattyúhoz képest. Milyen plusz munkák és alkatrészek kellenek, mennyi ennek a hozzávetőleges bekerülési ára, és mennyit lehet spórolni az üzemeltetés közben. Azaz megéri, vagy sem a többlet költséget a beruházás.

Lássuk a tényeket, számokat:

Víz-víz hőszivattyú szükséges teljesítménye az ajánlatban szereplő 70 m2 alapterületű háznál 6,3 kW. Ezt a hőszükségletet a Meeting MDS20D 7 kW-os hőszivattyúja biztosítja, a puffertartályba már nem kell fűtőpatron. Ez – 20 ezer forint előny.

Amire pluszban szükség van, hogy működjön az MDS20D víz-víz hőszivattyú:

– 2 m3 víz óránként. Az érdeklődő szerint ez rendelkezésre áll. Kérdés, hogy folyamatosan? Mert a hőszivattyú téli hideg napokon kb 8-10 órát működni fog.

egy megfelelő teljesítményű búvárszivattyúra, ami a rendkívül alaposan megszűrt vizet a hőszivattyú hőcserélőjébe szállítja. (Az igazán jó megoldás a leválasztó hőcserélő lenne, de ez további kb 200 ezer forintos kiadást jelent, igaz a hőszivattyú belső hőcserélője és ezzel összefüggésben a kompresszora tökéletes védelemben lenne.)

– egy nyelető kútra, ahova a hőszivattyú által (3-5 C fokkal) lehűtött óránként 2 m3 víz visszakerül. A nyerő kúttól 10-15 m távolság kötelező.
Ez a “nyelő” kút jelenleg nem áll rendelkezésre, kialakításának költségét csak megbecsülni tudjuk, nem ismerve a helyszín adottságait. (Tapasztalatunk, hogyha fúrt kutat készítenek, akkor egy kút nem képes elnyelni a felhasznált vizet, legalább kettőre szükség van.)

– csövek, fittingek, hőszigetelés, egyéb “apró” alkatrészek, és a munkadíj.

Amennyiben minden optimális, (van víz elégséges; megfelelő a szűrés; a lehűtött vizet elnyeli a kút/kutak) úgy a várható nettó ár 600.000 Ft  körül alakul. És ugye itt már rendelkezésre áll a víznyerő kút!

Most már látható, hogy a beruházási költség mennyivel magasabb. A következő megválaszolandó kérdés, hogy mennyivel olcsóbb a víz-víz hőszivattyú várható éves fűtési költsége, mint a levegősé?

Mennyivel olcsóbb a rezsi?

Erre van egy profi energiakalkulátor az ÉZSÉ kft gondozásában, amelybe ha beírjuk az érdeklődőnk által megadott adatokat (70 m2-es családiház; kitűnő szigetelés; elvárt 23 °C) megkapjuk, hogy a várható éves energiafelhasználás 4105 kWh.
Ez levegő víz hőszivattyúval kb.: 40.000 Ft-ba, víz-víz hőszivattyúval kb 25.000,- Ft-ba kerül. (Csak érdekességként: gázzal ez a hőszükséglet 92 ezer, villannyal 184 ezer forintba kerülne.)

Az évente 15 ezer forintos különbségből adódik, hogy a beruházási költség nettó hatszázezer forintjából 40 évig fizethető a többlet villanyszámla költsége.

Ezek után már a megrendelő döntése, hogy melyik mellett teszi le a voksát. Kedves István. Ön melyiket választja?

Könnyítésül (vagy ellenkezőleg) még néhány információ itt.

Kérdése van? Tegye fel. Tapasztalata van valamelyik hőszivattyú rendszerről? 
Írja meg nekünk, és továbbadjuk mindenki okulására. Köszönjük!
Sulyok Tibor