Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Mekkora levegős hőszivattyút vegyek?

Ha kicsi teljesítményűt veszek, fázom. Akkor inkább legyen nagy? Hőszivattyú méretezésnél nehéz pontosan számolni, de nem lehetetlen. És törekedni kell itt is az optimális választásra. (A bejegyzés 2016-os, az aktualizálást rövidesen megejtjük, addig is az arányok beszédesek.)

Mekkora levegős hőszivattyú vegyek egy 140 m2-es családi ház fűtéséhez?

A gépész tervezők egy része máig idegenkedve néz a hőszivattyúkra, emiatt az érdeklődők nekünk teszik fel a kérdést. Mekkora hőszivattyút érdemes venni a lakás fűtésére? Érdemes túlméretezni, vagy inkább alátervezzük a teljesítményt? Elégséges, ha csak hőszivattyú fűti a lakást, vagy mellette más fűtőberendezést is célszerű telepíteni? Kicsit nézzünk a számok mőgé.

Hírek Mekkora levegős hőszivattyút vegyek
Mekkora levegős hőszivattyút vegyek

A hőszivattyús rendszer tervezése eltér a hagyományos (gáz, szén, fa, olaj) kazános rendszerek tervezésétől.

A hagyományos kazánnál van egy adott teljesítmény, amelyet az épület legnagyobb hőigényére választunk. A kazánokat le lehet szabályozni, ha enyhébb időben kevesebb teljesítményre van szükségünk. (Ma már a Chofu és a Power World inverteres hőszivattyúk is így működnek.)

A levegő- víz hőszivattyúknál ez körülményesebb, jellegükből adódóan van egy rossz tulajdonságuk: a külső hőmérséklet esésével csökken a teljesítményük és romlik a hatékonyságuk.
Azt mondják, a baj nem jár egyedül: a fűtendő épületeknek is van egy rossz tulajdonsága, ahogy hül az idő odakinn, úgy nő a fűtési teljesítmény igénye a háznak. A legnagyobb hidegben a leggyengébb a teljesítménye a levegős hőszivattyúnak (de még ekkor is jobb, mintha közvetlenül villannyal fűtenénk).

Mi akkor a megoldás?

A példa illusztrálásaként vegyünk egy 150 m2 körüli, jól hőszigetelt, jó hőtartó képességű átlagos családi lakóházat, padlófűtéssel.

Számítások szerint ennek a háznak a fűtési igénye -15 C fokban 10 – 11 kW.
Vizsgáljuk meg, hogy mi történik, ha egy Meeting MD40D (16 kW) és egy MD60D (21 kW) hőszivattyúval akarjuk kifűteni a házat.

Az MD40D -15°C-ban kb 10 kW-ot.
az MD60D kb 14 kW-ot képes előállítani.

Tehát mekkora levegős hőszivattyút vegyek?

Hőszivattyú munkapont
Hőszivattyú munkapont

Mekkora levegős hőszivattyút vegyek?

Vegyünk egy jó nagy teljesítményű hőszivattyút?

Egy jó nagy hőszivattyút választottunk, amely -15 °C külső hőmérsékleten is önállóan ki tudja fűteni az épületet, és amelynek a névleges teljesítménye 7/35 °C-on 21 kW. Monovalens fűtési módon használva az MD60D Meeting hőszivattyút a lakás tökéletesen kifűthető!

Jól látszik, hogy az épület teljesítményvonala és a hőszivattyú teljesítményvonala a -15 °C körüli hőmérsékletnél metszik egymást. Ezek szerint komoly tartalékok maradnak a hőszivattyúban, mert ha -15 C foknál melegebb idő van, a hőszivattyú teljesítménye már „felesleges”, figyelembe véve a ház fűtési hőigényét. Vizsgálva a sokévi átlag téli hőmérsékletet, megláthatjuk, hogy alig-alig megy a hőmérséklet -15 °C fokra, vagy alá. Azt is inkább éjszaka, amikor a ház kevesebb hőt igényel (nincs nyitogatva az ajtó-ablak, alacsonyabbra állítják sokan a termosztátot). Ebben az esetben a hőszivattyú mindig jelentősen túlméretezett az igényekhez képest. Magyarország átlaghőmérséklete.

Ezzel a hőszivattyúval – monovalens módban – teljes biztonsággal tudjuk a házat fűteni, de tetemes többletkiadást jelent ez a biztonság. (Alul egy kis összehasonlítás a két hőszivattyú beruházási összege alapján.) Az MD60D 24 kW-ja mellett semmi egyéb kiegészítő fűtésre nincs szüksége, de nem ez a legjobb energetikai választás, mert a hőszivattyú működése 75-85% -ban a -5…+10 °C hőmérséklet tartományban zajlik, ahol a hőszivattyú 17-25 kW-ot tud leadni, míg az épület hőigénye 3-8 kW körüli. Vagyis az üzemeltetési időszak 70-80%-ában a berendezésünk háromszorosan túlméretezett! Ez gyakori ki/bekapcsolásokat okoz, a hatékonyság, illetve az élettartam-kilátások romlanak. Ezen ugyan egy – szintén túlméretezett – puffertartállyal, javíthatunk, de további kiadásokat generálunk vele.

Ezt a megoldást NEM javasoljuk, mégha látszólag nagy üzembiztonságot is jelent.

Számoljuk ki, melyik a megfelelő méretű hőszivattyú.

A hőszivattyúk teljesítmény diagramját tanulmányozva találunk rá az optimálisabb hőszivattyú típusra, a példánknál egy Meeting MD40D -re (16 kW).

Egy diagramra másolva a teljesítményeket, a zöld színnel jelölt görbe azt mutatja, hogy a hőszivattyú teljesítménye és a ház hőigénye valahol a -8 C foknál metszi egymást. Tehát a 8 kW-tal gyengébb teljesítményű hőszivattyú is kitudja fűteni a 140 m2-es lakást, egészen -8 C fokig. És csak ezalatti hőmérsklet tartományban kell kiegészítő fűtést használni. Praktikusan a puffertartályba beépíthető kiegészítő elektromos fűtőbetétet javasoljuk (hőpatron). Részben mert beruházási szempontból ez a legolcsóbb, másrészt teljesen automatikus, kényelmes, a legnagyobb hidegben sem kell más rendszerű kazánt begyújtani, fát vágni, szenet lapátolni vagy hamuzni. Plusz kellemes érzés töltheti el a tulajdonost, hogy lényegesen olcsóbb hőszivattyú beépítése ellenére kellemes meleg van a lakásban.

Varga Csaba hőszivattyús szakértő kolléga egy hasonló okfejtésben kiszámolta, hogy melyik megoldás a célszerűbb, és arra a megállapításra jutott,  hogy nem érdemes túlméretezni a hőszivattyú teljesítményét. Mint alább látható lesz, mi is erre az eredményre jutottunk:

Tegyük fel, hogy egy hétig van -15 °C, a példa épületünk hőigénye ekkor 13 kW. Az MD40D (16 kW) zöld színű diagramjából látható, hogy a hőszivattyút -15 fokban még 6 kW elektromos fűtéssel kell „megtámogatnunk”. Ez kb. napi 10 óra üzemidővel számolva napi 60 kWh, amelynek díja nappali árammal számolva sem több, mint 2.500,- Ft, vagyis egy hét alatt kb 17 500 Ft.
Ha az MD60D (24 kW) hőszivattyúval fűtenénk, ugyanezt a fűtési teljesítményt (2,5-es COP-vel) elérhetjük, a költségünk ekkor ugyanerre az időszakra kb. 5.500 Ft lesz, és megtakarítottunk 12.000 Ft-ot. Nem túl sok, ahhoz képest, hogy csak a hőszivattyúk nettó ára között kb. negyedmillió forint különbség van.

Mekkora levegős hőszivattyút vegyek?

És most az összehasonlítás, kizárólag a beruházási összegeket figyelembe véve:

(2015. májusi árakkal)MD40D (16 kW)MD60D (21 kW)
Hőszivattyú nettó ár890.000,- Ft1.150.000,- Ft
Puffertartály  750 / 1000 l. 2 hőcserélős222.000,- Ft280.000,- Ft
Fűtőpatron 6 kW (2 x 3 kW 220 V)28.000,- Ft 
Összesen (csak a fő tételek vizsgálva):1.140.000,- Ft1.430.000,- Ft

 (Az összegasonlító példa 2015-ben készült, azóta a hőszivattyú árak jelentősen változtak, kérjük ezt vegyék figyelembe.)

A különbség nettó 290 ezer forint (nem vállalkozóknak 368 ezer!), ami a hőszivattyús beruházás méretéhez képest minimum 20%. Amivel pluszban számolni kell a nagyobb teljesítményű hőszivattyúnál, a kissé magasabb zaj (55 / 60 Db(a)); a gyakoribb indulás – leállás; a keringető szivattyú magasabb teljesítményen működik, és még néhány apróság, ami összegszerűségében már elhanyagolható.

Megpróbáltuk jól körüljárni a témát. Sem erről, sem arról a hőszivattyúról nem akarjuk lebeszélni, annál inkább rá! Amennyiben hőszivattyút vásárol, biztosan jól jár.

Mi magunk azonban a kisebb teljesítményűt választanánk!

Mi határozza meg, hogy mekkora levegős hőszivattyút vegyek?

  • A fűtendő lakás mérete: beleértve az alapterületet és a belmagasságot.
  • A ház kialakítása: A hő felfele száll, így a vízszintes házak nagyobb hőszivattyút igényelhetnek, mint a többszintes házak.
  • Ablakok. Az ablakok minősége erősen befolyásolja a szükséges hőszivattyú teljesítményt.
  • Szigetelés: hőszigetelés nélkül csak a „klímatéglák”-ból épített házakhoz ajánlunk hőszivattyút.
  • Éghajlat: kisebb hőszivattyú szükséges azonos adottságú házhoz Pécsen, mint Miskolcon.
  • Lakók száma és hőtermelő készülékek. Minél több ember van a házban, annál több testhőt bocsátanak ki. A készülékek és az elektronika felmelegíti otthonát is.
  • Hány fokon éljük az életünket: minden egyes fokkal 6%-ot növeljük, vagy csökkentjük az elvárt hőszivattyú teljesítményt.
Mekkora levegős hőszivattyút vegyek?
Mekkora levegős hőszivattyút vegyek?

A fenti pontok is megmutatják, hogy a hőszivattyú méretezése komoly odafigyelést követel. Ne bízza amatőrökre, kérjen több helyről ajánlatot! Tőlünk is 🙂

A fenti példákban ajánlott hőszivattyúk: Meeting MD40D és Meeting MD60D levegős hőszivattyúk. Garancia 3 év.

Tájékoztatás:
Mivel az ON/OFF rendszerű hőszivattyúk 2021-től nem kaphatnak hőszivattyús tarifát, a Meeting típus forgalmazását befejeztük. A garancia időn beül és kívül a karbantartás zavartalan.

Ezek a hírek is érdekesek lehetnek:

– medence fűtése gázzal, vagy hőszivattyúval?

– talajszonda fúrása hőszivattyúhoz családi ház mellett?