Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Mond, te kit/mit választanál?

2023-ban érezhető volt a technológia terjeszkedése, 2024-ben viszont nincs már neves hőszivattyú gyártó, akinek ne lenne R290 propánnal töltött lakossági hőszivattyúja. A fantasztikus tulajdonságai miatt megkerülhetetlen lett ez a hűtőközeg.

Amit tudunk róla: „Az R290 egy szénhidrogén hűtőközeg, amelynek kémiai neve propán. Globális felmelegedési potenciálja (GWP) nagyon alacsony, mindössze 3. Ez azt jelenti, hogy nagyon kis hatással van az éghajlatváltozásra. Az R290 nagyon hatékony is, ami azt jelenti, hogy viszonylag kis hűtőközeg-mennyiséggel képes hűteni vagy fűteni egy helyiséget. Ugyanakkor az R290 gyúlékony, ezért fontos óvatosan kezelni, és olyan berendezést használni, amely kifejezetten erre a hűtőközegre tervezett.” További információ itt.

R290 propán az új messiás?
Mond, te kit/mit választanál?

Nagyon tudunk lelkesedni, ha új dolgokról hallunk, s amennyiben jó a PR, akkor könnyen elhitetik velünk, hogy eljött a megváltó! (Azért tudjuk, hogy a legtöbb messiásnak is vannak olyan tulajdonságai, amit nem is akarnak tudomásul venni a rajongók.)

Röviden összehasonlítjuk a Power World hőszivattyúgyár két típusát, az R290 Cleanlife, és az R32 Easylife család tulajdonságai. Megvizsgáljuk, melyik típust milyen fűtésrendszerbe ajánljuk.

R290 vs R32 hőszivattyú. Melyik hova és miért ajánlott?

Power World R290 propan hőszivattyú
R290 propán hőszivattyú család 8 és 22 kW között
Power World R32 hűtőközeg a biztonságos megoldás
R32 hőszivattyú család 8 és 35 kW között

Az összehasonlításban kettő, közel azonos teljesítményű gépet veszünk alaposabban szemügyre. Teljesítményük (7/35): R290 PW060 22 kW, R32 PW060 23 kW. Méretük szinte milliméterre azonos, a propán változat 168 kg, 3 kilóval nehezebb, mint az R32 Easylife változat.

Az R290 és R32 hűtőközegek közti két legfontosabb különbség a környezetre gyakorolt hatásuk és mennyire gyúlékonyak.

Környezetre gyakorolt hatás:

  • Az R290 propán igazán környezetbarát, összehasonlítva az R32-vel.
  • Az R290 globális felmelegedési potenciálja (GWP) 3, míg az ózonréteget lebontó potenciálja (ODP) pedig 0, azaz nulla!
  • Az R32 GWP értéke 675, ODP értéke mint a propáné, szintén 0. Félelem ennen az esetben, hogy az R32 hűtőközeg szivárgás esetén nagyobb a környezeti kárt okozhat.

Gyúlékonyság:

  • Az R290 propán alapú, ezért gyúlékony és robbanásveszélyes lehet. Emiatt az R290-es berendezésekre szigorú biztonsági előírások vonatkoznak, és lakossági kereskedelmi felhasználásra szántak.
  • Az R32 mérsékelten gyúlékony, azért az R290 propánnál biztonságosabb.

Megjegyezni való:

  • Az R290 környezetbarátabb, de nagyobb a gyúlékonysági kockázata.
  • Az R32 kevésbé környezetbarát, de biztonságosabb az R290-nél.
  • Az R290 propán gázzal töltött hőszivattyúk beépítése nagyobb odafigyelést igényel, és magasabb költségekkel kell számolni a beépítésnél.
R290 és R32 hőszivattyúk összehasonlítása

Szekunder oldal, hőleadók típusa. Melyik hűtőközeg ideális?

Melyik hűtőközeg megfelelő?

R290 legyen az új messiás, vagy még sokáig megfelelő az R32?

A fentiekből azt lehet kiolvasni, hogy az R290 propán sok tekintetben jó megoldás a Földünknek és persze nekünk, valamint az unokáinknak is. De…
Amíg nem teszik kötelezővé az R290-et, vagy nem tiltják be az R32-es hűtőközeget (várhatóan 2035-ig forgalmazható), addig nem feltétlen kell választani az „új messiást”!

Ha régi radiátoros rendszert kell fűteni, és magasabb, mint 50 fokos fűtővíz kell az ideális lakáshőmérséklet eléréséhez, ott a jó megoldás az R290 propán hőszivattyú! Ott is ezt kell választani, ahol sok HMV-re van szüksége a családnak.

De padlófűtés, vagy úgy általában az alacsony hőmérsékletű fűtővizet igénylő hőleadók ideális hőtermelője az R32-es hűtőközeggel töltött hőszivattyú. Még nagyon sokáig!

Amennyiben ideális a hőleadó, akkor jelenleg az R32 a jobban ajánlott típus!

Különösen most, amikor a raktárkészleten levő Power World R32 hűtőközeggel töltött hőszivattyúk
15%-kal olcsóbbak a listaárnál!

Folytatjuk…

R290 propán az új messiás?

R290 az új messiás?

2024-ben nincs neves hőszivattyú gyártó, akinek ne lenne R290 propánnal töltött lakossági hőszivattyúja. A fantasztikus tulajdonságai miatt megkerülhetetlen lett ez a hűtőközeg.

MCE nemzetközi hűtés-fűtéstechnikai szakkiálítás

MCE nemzetközi hűtés-fűtéstechnikai szakkiállítás

Milánóba gyűltek a legújabb épületgépészeti megoldásokat keresők 2024. március 12-15 között a nemzetközi hűtés-fűtéstechnikai szakkiállításra. Cégünket is meghívták beszállító partnereink: a Power World hőszivattyúkat, valamint a

Épületgépész találkozó

Épületgépész megoldások

Egy rendkívül jó hangulatú találkozót szervezett a Gépész Holding 2024.03.19-én. A késő délutáni időpont ellenére nagyon sok szakember – közöttük több, aki a hőszivattyúk szerelésében is

Hőszivattyú Európában

Hőszivattyú Európában

2022-es esztendő arany betűkkel kerül bele minden hőszivattyú gyártó és kereskedő életébe. A hőszivattyú Európában jelentős mértékben vette ki részét a fűtési rendszermegoldások között.

Radiátor fűtése R290 hűtőközeggel

Radiátor fűtése hőszivattyúval

Radiátor fűtése R290 propán hűtőközeggel töltött hőszivattyúval
Amennyiben eddig 60-65 fokos vízzel fűtötte a gázkazán a radiátorokat, minden különösebb átalakítás nélkül beépíthető a hőszivattyú.