Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Talajkollektoros hőszivattyú tapasztalatok megosztása...

Leírás a tulajdonos 6 év tapasztalásai alapján…

A hőszivattyú történetünk 2008 tavaszán kezdődött.

Családiházunk tervezésekor a talajkollektoros hőszivattyú beépítése mellett döntöttünk. Célunk az önálló fűtés megvalósítása hőszivattyúval. A házat 75%-ban padlófűtésre terveztük, és csak a hálószobákba tettünk – igaz nagyméretű – radiátorokat. A választásunk a Hiseer GHP15 víz-víz (geotermikus?) rendszerű hőszivattyúra esett. Laadott fűtési teljesítménye 15 kW elégségesnek tűnt, a felvett áramszükséglete 3,5kW.

(Kicsit ijjesztő volt, amikor a ház melletti területet felásták, de ma már csak mi tudjuk, hogy a bokrok és virágok alatt közel 400 négyzetméter területen műanyag csövekben kering a fagyálló glikolos folyadék.)

Talajkollektoros hőszivattyú tapasztalatok

Talajkollektoros hőszivattyú tapasztalatok

Mi történhetet a hőszivattyúval?

Kihívtuk a hőszivattyú beüzemelőjét
(A telefonban ígért 24 óra helyett majdnem 3 napot vártunk rá, igaz, ekkor még nem volt a hőszivattyú karbantartás munkáira szerződésünk vele. Most már van!)

A hőszivattyú burkolatának eltávolítás után kiderült, hogy olajos folt terjengett a kompresszor körül, és a szaki mérése is azt bizonyítja, hogy valahol elszökött a klímagáz.
A javítási költség nem volt túl magas, csak munkaigényes. (Lefejtették a klímagázt, vakuumoztak, feltöltötték R410A klimagázzal, nyomáspróbázták az egész rendszet, stb.). Azt nem hittük volna, hogy ennyi időt vesz igénybe a vákuumozás, de mint megtudtud, ez az előfeltétele a pontos gáz visszatöltésnek, ami meg előfeltétele a hőszivattyú működésének.

A szakember elmondása alapján még idejében vettük észre a napi fűtési idő megnövekedését, mert ha a kompresszor megy tönkre, az már húzósabb kiadással járt volna.
A hőszivattyú azóta is működik, mint az első években, igaz, hogy Sándort minden fűtés beindítás előtt hívjuk egy alapos ellenőrzésre.

Talajkollektoros hőszivattyú beépítési vázlat

Kulcsszavak: talajkollektoros hőszivattyú, víz-víz hőszivattyú, geotermikus hőszivattyú, hőszivattyú tapasztalat, hőszivattyú karbantartás, hőszivattyú működése, hőszivattyú karbantartás, költség, kompresszor

Energetikai tanácsadás 

Ezt is olvassa el, és mondja el véleményét. Köszönjük!

Top 5 hiba hőszivattyús beruházásnál

Tóba süllyesztett csövek adják a meleget, hideget