Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Úszómedence tisztítás

tapasztalatok…

A család kedvelt kikapcsolódási helye a kerti úszómedence, de a tisztításból nem nagyon akarják kivenni a részüket a gyerekek…

Ezzel a „panasszal” kezdte egyik – medence fűtő hőszivattyút – vásárlónk, akinél az „erősen javallott” éves karbantartáskor jártunk.
(A valamennyivel több mint 65 m3-es úszómedencét egyébként egy Meeting MDY50D 19 kW-os hőszivattyú fűti márciustól október végéig, most már a harmadik éve.)

Vásárlónk tapasztalatait szívesen osztotta meg velünk, és kaptunk engedélyt, hogy a honlapon a beszélgetésünk lényege megjelenhessen a Hírek között.

Hírek. Medence tisztítás tapasztalatok

Medence mechanikai tisztítása

Az elsődleges tanácsa az volt, hogy a télen a medencében levő vizet a „strandszezon” előtt mindig engedjük le, mert bár a csatornadíj (és a víz felhasználása) megnő, de egyszerűbb és olcsóbb a vegyszerek adagolása a friss, tiszta vízhez. (Amikor a családjuk elkezdi a medence használatát, akkor még 12-15 C fokos a víz hőmérséklete, amit a Meeting hőszivattú kb 50 óra alatt melegít fel már kellemesen használható 26-28 C fokosra).
Az újbóli feltöltés előtt gondosan megtisztítja a medence falát és alját a rárakódott szennyeződésktől, majd alaposan leöblíti a tisztító anyagot.

Teljes vízcsere a tanácsa arra az alkalomra is, amikor valami medence tisztító egység technikai problámája miatt a 6 napos távolltükben 12-15 cs vastag barnás hab borította be a vízfelületet. (Megpróbálták vegyszerrel megoldani a problémát, de végül egyszerűbbnek bizonyult a teljes vízcsere.)

Fontos és energiatakarékos megoldás a medence letakarása. A hőszigetelő fóliával – a használati időn kívül – letakart úszómedencének a fűtésére jóval kevesebb energiát használ el az MDY50D hőszivattyú. Ezen kívül lényegesen kevesebb szennyező anyag hullik bele a csillogó kék vízbe.
Személyes tapasztalata a tulajdonosnak, hogy a víz tisztítását nem csak a vízforgató berendezésre kell bízni, jó ha kéznél van a medence fölöző háló. (Különösen szereti a tulaj az „önjáró” medence takarító robotot, ami sok munkát levesz a válláról.)

Rendkívül fontosnak tartja a tulajdonos  a vízforgató szűrőjének tisztítását. A homokot évente 2-3-szor tisztítja, a szűrő filtert évente cseréli.

Medence vegyszeres tisztítás

A medencéhez a következő beruházás az automata vegyszeradagoló lesz, ezt a medence építésekor még nem tartotta fontosnak, de már látja, kár volt kihagyni a megrendelőlapról.
Jelenleg tehát kézi vegyszeradagolás folyik. Elsőnek a PH értéket állítja be, a szakirodalom szerint 7,2-7,6 közötti értékre. (Létezik PH értéket növelő, illetve PH csökkentő adalékszer.)
Ezután a klórtartalmat nézi meg és állítja be 0,3 és 0,6 közötti értékre. Az erős klórszagot a család nem szereti, de szükséges a vízminőség fenntartása végett. Jelenleg a klórt tabletta formában használják, egy úszó adagolóba téve. Nem a legelőnyösebb megoldás, de ezt a fürdési szezont még így oldják meg, jövőre már az automatikára bízzák a feladatot.

Medence vegyszeres tisztítása

Medence tisztítási tapasztalatok

Házigazda tapasztalata és elmondása alapján az úszómedence karbantartása munkás feladat, nem is olcsó a vegyszerek miatt, de a mechanikai védelem sokat enyhít a kiadásokon: medence takarása fóliával, és a belehullott szennyeződés gyors eltávolításával. Viszont a Meeting MDY50D medence fűtő hőszivattyút dícséri. Halk, jó teljesítményű, gyorsan felfűti a medencét, és a vízhőmérséklet szinten tartásakor már csak nagyon ritkán indul el a hőszivattyú.