Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Nem szokványos feladat egy

budai villa épület fűtése hűtése

elsősorban a műemlékvédelmi hatóság előírásai miatt.
A II. kerületi ősfák között leromlott állapotában is csodás villaépület felújítása során a hőszivattyús fűtés-hűtés mellett döntött a tulajdonos.
A feladat: kb 1000 m2 fűtött alapterület, 3,6 m átlag belmagasság, és fan coil-os fűtés-hűtés kialakítása, hőszivattyúkkal.
Az épülettől meglehetősen távol a két Meeting MD200D (2 x 72 kW) számára kialakított beton talapzaton építették fel a hőerőműveket. A gépek elhelyezését, és a belső kazánház kialakítását végző Müller Dániel és Szabolcs épületgépész szakemberek rendkívül precíz munkát végeztek. A hőszivattyúkhoz használt, egyenként 5 x 10 mm2-es elektromos kábel 3 db 43 A-es biztosítékok védelme mellett táplálja energiával a Meeting levegő-víz hőszivattyúkat.

Budai épület fűtése hűtése

A villát Fan Coil-okon keresztül fűtik a hőszivattyúk télen, és hűtik nyáron. A hőszivattyúkhoz tartozó gépészeti munkákról fel kép a galériában.

Hőszivattyú gépészet
Meeting MD200D 72 kW

A fotón nem látható 2 db 2000 literes tárolót (fűtési és HMV tartályok) Grundfos keringető szivattyúk töltik fel . A nem szokványos távolság miatt vált szükségessé a nagyobb átmérőjű csövek, és nagyobb kapacitású keringető szivattyúk használata.
A munkák során folyamatos egyeztetés volt nem csak a tulajdonos, a hőszivattyúkat szállító cég és a gépészek között, de a műemlékvédelmi előírások betartását is többször ellenőrizték. (A szomszédok aggodalma, hogy esetleg hangosak lesznek a hőszivattyúk, a későbbiek során bebizonyosodott, hogy felesleges volt. Az ipari hőszivattyúk „szél zaja” a családi házas hőszivattyúknál természetesen magasabb, de a sűrű ősfák, és a viszonylag nagyobb távolság az épületek között, elnyelték a zajokat.)

Budai villa épület fűtése hűtése:

A kivitelezési munkák 2018 végén és 2019 első hónapjaiban folytak.
Megjegyeznénk, ha ma kérnének hasonló paraméterekkel árajánlatot – budai villaépület fűtése hűtése – , lényegesen korszerűbb hőszivattyúkra tudnánk ajánlatot adni. A hőszivattyús technológia elve 200 évre nyúlik vissza, azóta folyamatos a fejlesztés, napjainkban inkább a „finomhangolás”. A Power World ipari hőszivattyúk kevesebb energiát vesznek fel, és nem elhanyagolható szempont, hogy csendesebbek is.