Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Chofu a XVIII. kerületben:

Budapest XVIII. kerületébe került – kissé kanyargós úton – egy Chofu 12 kWos inverteres hőszivattyú.
Napelemet szereltetett a tulajdonos a ház tetejére. Eredetileg villanykazánnal szeretett volna fűteni, és split klímákkal hűteni. Járai Attila a Tiszta Energiáktól viszont a hőszivattyús megoldást javasolta, amivel fűteni és hűteni is tud. Padlófűtés, és mennyezetre fűtés-hűtés lett kiépítve. A háztartási melegvizet Ariston Velis Evo 100 okos bojler biztosítja

A köztudatban néha még hangosnak tartott hőszivattyú volt a következő, ami izgatottá tette a tulajdonost, de a Chofu beüzemelése után kiderült számára is: csak akkor tudja meg a szomszéd, hogy hőszivattyú lett beépítve, ha eldicsekszik vele.

Chofu hőszivattyú a XVIII. kerületben

Hőszivattyú a XVIII. kerületben és mellette villanybojler?

Biztosan jó megoldás ez?
Nem először teszik fel ezt a kérdést, és néha nehéz meggyőzni a kérdezőt az álláspontunkról. Természetesen a vevő dönt róla, hogy mivel készíti a háztartási melegvizet. De ennél a háznál nem sokat kellett győzködnünk a megrendelőt.

Érveink a következők voltak:
– fiatal lakó, egyedül használja – egyenlőre – a melegvizet. Nem érdemes e miatt többszázezer forintos HMV blokkor kialakítani.
– mivel villanybojler készíti a melegvizet, az év jelentős hányadában – mikor sem fűteni, sem hűteni nem kell – a hőszivattyút ki lehet kapcsolni. Így az élettartama jelentősen megnőhet.

Ezek után a vevő az Ariston Velis Evo 100 okos bojler mellett döntött. Részletesebb okfejtést itt lehet olvasni.

Chofu hőszivattyú a XVIII. kerületben

A gépészeti szerelés előtt elmaradt a helyiség festése, és még hiányzik a csövekről a szigetelés, de legalább az látszik, hogy a hidrováltóig  35-ös presszes szénacél csövekkel dolgozott a kivitelező, és csak a szekunder körben használt ötrétegű csöveket.

Chofu és hidraváltó a XVIII. kerületben

A jobb oldali rajzon az ennél a háznál kialakított fűtésrendszer vázlata látható. (További vázlatrajzok itt.)

A legegyszerűbb fűtésrendszer kialakítása:

Chofu hőszivattyútól a hidraulikus váltón keresztül, egészen a padló fűtő és mennyezet fűtő-hűtő csövekig bezáróan fagyállós folyadék kering.
(A Chofu hőszivattyúkhoz a Westech fagyálló koncentrátumot írja elő a gyári utasítás.)

Itt is hangsúlyozzuk, hogy a vázlatrajz nem helyettesíti gépésztervező munkáját!

Megjegyzés!
Létrehoztunk egy oldalt, ahol a hőszivattyú tulajdonosai egy leegyszerűsített beállítási útmutatót kapnak. Így nem kell fellapozni a 154 oldalas Chofu kezelési kézikönyvet, ha pl. a fűtési hőmérsékletet szeretnének változtatni.