Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyús fűtés kiegészítés

Budapest, III. kerületi családiház tulajdonosa – a napelemes rendszer telepítése után – úgy döntött, hogy a fűtési idény nagy részében hőszivattyúval fűti a házát.
Többségében túlméretezett radiátorok vannak a házban, és ha szükséges, további radiátorfelület növelésétől sem zárkózott el a tulajdonos. Így nem volt akadálya a hőszivattyú telepítésének.
A gázkazánt, biztos ami biztos alapon benn hagyták a fűtésrendszerben. A rendkívül tapasztalt fűtésszerelő pedig némi átalakítás után egy rendszerré integrálta a hőszivattyúval.

A Chofu 10 kWos japán inverteres hőszivattyú csendes működése meglepte a fűtésszerelőt, és a sokféle programozhatósága a tulajdonost.
Előzetes egyeztetés után a tapasztalatairól örömmel ad felvilágosítást az érdeklődőknek.

Hőszivattyús fűtéskiegészítés
Hőszivattyús fűtés kiegészítés radiátoros rendszernél

További hőszivattyú

Nem először fordul elő, de nagyon jóleső az érzés:

Oly annyira jól sikerült a „hőszivattyús fűtéskiegészítés radiátorral” projekt, hogy a tulajdonos a házának más részébe egy 6 kW-os Chofu hőszivattyút szereltetett. 

Köszönjük a bizalmat!

További referencia munkák

Hőszivattyús fűtéskiegészítés radiátoroknál

Felújításoknál a legtöbbször radiátoros fűtésrendszerekkel találkozunk. A sok éves tapasztalat óvatossá tett bennünket, és csak oda ajánlunk hőszivattyút, ahol az gond nélkül működik. Itt járjuk körül alaposabban a témát: van az a radiátor…

Az ajánlatkérő űrlapon megadott radiátorokba előremenő fűtővíz hőmérsékletének ismerete után a következő irányt vehet a hőszivattyús beruházás:

  • Amennyiben az előremenő fűtővíz hőmérséklete kisebb, mint 45°C, a hőszivattyú beépítésének nincs akadálya.
  • 45°C feletti fűtővíz hőmérséklet esetén a hőszivattyú „csak” bizonyos külső hőmérséklet felett ajánlható és még gazdaságos. Vagy radiátor felület növelésével törekszünk arra, hogy minél közelebb kerüljünk a 45 fokos „álomhatárhoz”.

Hőszivattyús fűtés kiegészítés: mire elég 10 kW-os hőszivattyú

(Feltételezve, hogy a hőszigetelés és a hőtartó képesség a mai előírásoknak megfelelő.)

  • padlófűtés esetén 120 m2
  • fan coil fűtésnél 90 m2
  • radiátor 45-50 fok között 65 m2

A Chofu 10 kW-os hőszivattyú önállóan képes kifűteni a fenti alapterületű lakásokat.
Amennyiben kiegészítő fűtésként használják a hőszivattyút, akkor a fűtött alapterület lényegesen magasabb lehet. Úgy, hogy egyébként nulla fok alatti hőmérséklet rendkívül ritkán fordul elő. Tehát a gázkazánt ritkán kell visszakapcsolni!

Megjegyzés!
Létrehoztunk egy oldalt, ahol a hőszivattyú tulajdonosai egy leegyszerűsített beállítási útmutatót kapnak. Így nem kell fellapozni a 154 oldalas Chofu kezelési kézikönyvet, ha pl. a fűtési hőmérsékletet szeretnének változtatni.