Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Ipari alkalmazású hőszivattyú

fűti Gárdonyban az Aranybárka Egyesület közösségi házát. A meglévő gázfűtés mellett dolgozik a 72 kW-os PW250 hőpumpa. A kirívóan nagy mennyiségű melegvíz készítésére is rásegít a Power World ON/OFF rendszerű ipari hőszivattyú.

Gárdonyban – egy másik közösségi háznál – már beépített egy kisebb teljesítményű ipari hőszivattyút a Kelemen Generál Bt. Ott egy  PW150 42 kW-s hőszivattyú dolgozik. 

A PW250 72 kW-os hőszivattyú teljesítménye a fűtési idény 80-85%-ában önállóan fűti a 3 szintes épületet. Két – már használatban lévő – szinten padlófűtés biztosítja a komfortos hőmérsékletet. A tetőtérben kialakított helyiségekbe a későbbiekben fan coil-okat építenek be. Ezek a hőleadók télen fűtenek, nyáron – a kánikulában – hűtenek.

Hőszivattyú beépítés
Ipari teljesítményű hőszivattyú

PW250 72 kW ipari célú hőszivattyú

Az alábbi fotókon megmutatjuk, hogy a Power World nagyteljesítményű hőszivattyúja hova került, hogy néz ki, és milyen tökéletes műszaki felépítésű:

PW250 72 kW-os hőszivattyú
PW250 72 kW-os ipari hőszivattyú
ipari hőszivattyú

A PW250 nagyteljesítményű hőszivattyú kialakítása megmutatja, hol tart ma a Power World gyártó a hőszivattyús piacon. Robosztus felépítmény, óriási elpárologtató, két hatalmas – egyenként 36 kW-os – kompresszor, és ventillátor, óriási szívóerővel, mégis kultúrált szélzajjal.

ipari célú hőszivattyú
PW250 elektronika
PW250 cső a csőben hőcserélő

A Power World ipari hőpumpa belső felépítése átgondolt és rendezett. A szükségszerű ellenőrzésekkor és – esetleges – javításkor könnyen elérhetőek a hidraulikai alkatrészek. Óriási – cső a csőben – hőcserélő játszi könnyedséggel adja át a felforrósított hűtőközeg által előállított meleget a fűtővíznek. 
Az elektronikus vezérlés viszont nem lett túlgondolva. Egy erős alaplap, néhány relé, tekercs, termisztor, nyomáskapcsoló, valamint védelmi egységek, és kész.
A hőszivattyú kezelőhát a gépészeit helyiségben helyezte el a kivitelező.

fűtésrendszer gáz és hőszivattyú
Grundfos keringető szivattyú
gáz és hőszivattyú fűtésrendszer

A kazánházban kapcsolódik a hőszivattyú a meglévő fűtési rendszerhez. A padlófűtést eddig kizárólag gázkazánok biztosították. Ez mától megváltozik, mert a hőszivattyú teljesítményét úgy számolta ki a tulajdonos, hogy plusz hőfokban a megújuló energiát használó hőpumpa dolgozik egyedül. A teljes rendszert fagyállóval töltöttük fel, a „régi” kazánokat hőcserélővel választottuk le a glikolos oldaltól.

A működési tapasztalatokról a fűtési idény végén beszámolunk…

Az ipari hőszivattyúk egyre népszerűbbek az ipari környezetben, mivel egyre több vállalat keres megoldásokat az energiahatékonyság és a környezetvédelem javítására.

Az ipari hőszivattyúk olyan hőszivattyúk, amelyeket ipari alkalmazásokban használnak. Ezek a hőszivattyúk általában nagyobb teljesítményűek, mint a háztartási hőszivattyúk, és szélesebb hőmérsékleti tartományban működnek. Az ipari hőszivattyúk számos célra használhatók, beleértve a következőket: fűtés, hűtés, melegvíz készítés.