Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú a pincében

Kísérletező kedvű – fizikus – vevőnk különleges beépítési módot választott a Meeting MD50D levegő-víz hőszivattyúnak. Olyat, amit – ha előre egyeztet velünk – biztosan lebeszéljük róla.

A levegő-víz hőszivattyú beépítése az épületen kívül történik!

Budakalászi vevőnk mást gondolt erről…
Úgy döntött, hogy a hőszivattyúnak jobb helye lesz a pincében. Az épület sarkánál jobbra a levegő beömlést biztosító angolakna rácsa látható. Bal oldalon pedig a levegő szabad távozását biztosító – ráccsal lezárt – angolakna helyezkedik el.

Ha beválik az elképzelése, akkor a tulajdonos szívesen megmutatja a rendszert az érdeklődőknek!

Levegő-víz hőszivattyú beépítése
Levegő-víz hőszivattyú beépítése

Levegő víz hőszivattyú beépítése

Nem tudjuk mi lesz, ha nagy hidegek lesznek…

most viszont (a beüzemeléskor 15 fok volt a külső levegő hőmérséklete) az MD50D hőszivattyú kiválóan működik!

Gyári ajánlás:
A levegő-víz hőszivattyút az épületen kívül kell elhelyezni.  Oka, hogy a működéséhez szükséges levegőt szabadon átszívhassa az elpárologtatón, és akadály nélkül tudja kifújni az elején. Így a szél minél előbb el tudja fújni a gép elől az 5-10 C fokkal hidegebb levegőt, mint ami a hőszivattyú környezetében van.

Úgy tudtuk, és hirdettük eddig…

Még 2017-ben vásároltak tőlünk egy Meeting MD50D 18 kW-os (7/35) levegő-víz hőszivattyút. Terv szerint azzal, hogy a beépítését a tulajdonos maga kívánja elvégezni, és majd csak a beüzemeléskor hív bennünket. Tanulmányozta a honlapunkat, de – gyakorló fizikusként – egyéni elképzelései voltak.
Március elején aztán csengett a telefon, és kérték a gép beüzemelését.

A helyszínre érve azt hittük tréfálnak velünk, mert a hőszivattyút nem találtuk a szokásos helyén, az épületen kívül.

Levegő-víz hőszivattyú beépítése, de hol?

Hamar kiderült, hogy a Meeting MD50D hőszivattyút a pincében kell keresni.
Ott, ahol a tulajdonos úgy biztosította a hőszivattyúhoz szükséges levegőt, hogy két, viszonylag nagyméretű „nyitott ablakot” hagyott szabadon…

MD50D beépítése
Budakalász hőszivattyú

a levegő elvezetését pedig 2 db 50 cm átmérőjű alumínium csövön keresztül oldotta meg. (Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy a beszívás és kifújás az épület sarkánál, de két különböző oldalon történjen.)

Hőszivattyú és puffertartály egy helyiségben:

Beüzemelés után feltűnt a meglepően csendes működés. 
Egyáltalán nem hallatszott a földszinti helyiségekben, hogy a pincében levegő-víz hőszivattyú dolgozik. És az épületen kívül is csak a kifúvásnál lehetett érezni a légmozgást.

A puffertartályokból két darabot (500-500 literes) kellett beépíteni, mert az elképzelt 1000 literes tartály nem fért be a pincelépcső ajtaján.
Viszonylag közel vannak a hőszivattyúhoz, a fagyállós körben a folyadék mozgatását Grundfos Alfa 1 keringető szivattyú biztosítja. A tartályokban egy-egy belső hőcseréló „dolgozik”, párhuzamosan kötve.

Munkavégzés:

A szerelést házilag végezte a tulajdonos (ezért is húzódott a beüzemelés a vásárláshoz képest). Gondosan méretezte a csövek átmérőjét, a szivattyúk teljesítményét. (Az hamar kiderült, hogy a szivattyúkat nagyobbra kell cserélni.)

A beüzemelés után a házat „kizártuk” a fűtési körből, így „csak” 1000 liter víz felfűtésével kellett foglalkozni, a hőszivattyú pedig intenzív fűtésbe kezdett. Gyorsan elérte az 54 C fokot, majd 55 C foknál a gép protokol szerint kikapcsolt.

Levegő-víz hőszivattyú beépítése puffertartály
Meeting kezelőpanel

Éppen időben, mert a klímagáz nyomásmérő óra szerint közel volt a magasnyomás miatti gép leállás. Néhány paraméter átállításával ez a veszély megoldódott, és a hőszivattyú protokoll szerint dolgozott.

Véleményünk szerint a csődimenzió a jelenlegi hőmérsékleti tartományban még megfelelő (bár a hőszivattyú nem „jár” 100%-on). Kíváncsian várjuk a nagyobb hideget, és majd elválik milyen a működési kultúra, hogy nagyobb kinti mínuszoknál elégséges lesz, vagy fel kell bővíteni.

Abban maradtunk a tulajdonossal, hogy a rendszer működését hidegben is teszteljük, és annak tapasztalatai alapján változtat szükség esetén a hidraulikus blokk összeállításán.

Alacsony és magasnyomású óra

Amit a Meeting ON/OFF rendszerű hőszivattyúról tudni kell:

MEETING MD50D – R407C

A Meeting MD50D levegő-víz hőszivattyú egy statikus scroll hőszivattyú teljesítményszabályozás nélkül, maximális teljesítménye 18 KW. Egy egyszerű vezérléssel rendelkezik, amelyet a házon belül kell felszerelni, majd a célhőmérséklet beállítására szolgál. A hőszivattyú bekapcsol, és addig működik, amíg a puffertartályban el nem éri a beállított hőmérsékletet. Kikapcsolás után a hőszivattyú csak a hiszterézis hőmérsékletének túllépése esetén kapcsol be újra. Azaz az a hőmérséklet, amellyel a tárolótartály eltérhet a beállított célhőmérséklettől.

A beállítási lehetőségekről bővebb információt a kézikönyvben talál. Kérje tőlünk itt

Az MD50D eredeti Copeland Scroll kompresszorral van felszerelve. Ez képezi a hőszivattyú szívét, ezért a legfontosabb alkatrésze. Csak egy hatékony kompresszor működik zavartalanul folyamatos üzemben, és segít csökkenteni a fűtési költségeket. A Copeland kompresszorokat tartósságuk és hatékonyságuk jellemzi, milliókat telepítenek belőlük hűtőgépekbe, például hőszivattyúkba és légkondicionáló rendszerekbe.

Meeting MD50D méretek
MD50D hőszivattyú méretek