Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Meeting MD300D hőszivattyú szállítása

Nem a Meeting MD300D 88 kW-os hőszivattyú beépítése volt a kihívás – ekkora teljesítményű hőszivattyút már többet beépítettünk – hanem a hőszivattyú helyszínre szállítása! A feladat elsőre nem tűnt bonyolultnak, mégis több fuvarozó cég és daruzó társaság utasította vissza a megbízást, mondván, hogy Budapestnek erre a meredek hegyoldalas részébe nem lehet felvinni ezt a 650 kg-os hőszivattyút. Végül találtunk egy céget, kinek nem csak a szlogenje volt hangzatos. Konrád daru, a súlyos problémák megoldása.

Budapest II. kerületében valóban találunk néhány olyan utcát, amit terepjáróval sem könnyű elérni. Megrendelőnk címére a hőszivattyút darus autóval csak útvonal engedély beszerzése után lehet kiszállítani. Az útvonalengedélyt a Konrád Kft viszonylag gyorsan beszerezte, és a feladat elvégzéséhez nem kellett a helyszínre sem kijönniük. Elég volt a Google térképén beazonosítaniuk a helyszínt, és megadták a vállalási árat.

Meeting MD300D hőszivattyú szállítása
Meeting MD300D hőszivattyú daruzása

(Annyian utasították vissza a kiajánlott szállítási és daruzási munkát, hogy elkezdtük szervezni a helikopteres szállítást, szerencsére a „forgószárnyas” szállítók sem kapkodnak a munka után).

Azután az interneten megtaláltuk a Konrád daru Kft-t, akinek a tulajdonosa büszkén említette, hogy a mogyoródi Forma 1-en is dolgoznak a megbízók megelégedettségére, és bizonyosan célba tudják juttatni a hőszivattyúnkat is. Mikor megnéztük az egyik referencia videójukat, már tudtuk, a hőszivattyú biztosan a helyére kerül.

A hőszivattyú szállítás napja:

Szerencsére eső napok óta nem esett, így a sárral már nem kellett számolnunk. Már csak a számunkra még ismeretlen társaságon múlik, hogy mi lesz a hőszivattyúnk sorsa…

A megbeszélt helyen és időben megérkezett a Konrád daru Kft. autódaruja, és a darut irányító fiatalember is. A becsomagolt hőszivattyút könnyedén tette az autó platójára a közel 30 méteres kinyúlást esetén is közel egy tonnát emelő daru, és elindultunk a szállítási címre.

A helyszín nem volt ideális a daruzáshoz, és a távolság – ahova a hőszivattyút be kell emelni – is több volt, mint a daru kinyúlása. De a lényeg, hogy mindössze 5 méter maradt el a 100%-os sikerhez. Ekkora távolságot kellett még legyűrnünk, hogy a végső helyére kerüljön a Meeting 650 kg-os hőszivattyúja. Mivel a piramisokat is felépítették, csak megfelelő mennyiségű emberkéz kellett, és a 650 kg-os MG300D hőszivattyú nem foghatott ki rajtunk.
Végül eloszlott minden kétely, a levegő-víz hőszivattyú a helyére került!

MD300D hőszivattyú beépítése

Ahogy ígértük, az egyik legnagyobb hőszivattyúnk (MD300D) beépítéséről, beüzemeléséről teszünk fel képeket

Különlegessége a hőszivattyúnak, hogy egy angolakna tetején áll, amely egy több száz négyzetméteres alagsor szellőzését és bevilágítását segíti elő. További előnye itt az angolaknának, hogy a hőszivattyú egy kicsit mindig melegebb levegőt kap télen, mint a környezete, kismértékben javítva így a hatásfokát.

Megjegyzés: a szerelést a KRIZSÁN épületgépész Kft vállalta, a munkájukat dícséri a hőszivattyú határidőre történő beépítése!

Update!
Angolakna tetejére nem szabad hőszivattyút telepíteni. Ez a beüzemelés első hetében világossá vált (át is lett helyezve a hőszivattyú, de ez már egy másik történet). A lényeg, hogy az akna a hőszivattyú alatt, mint egy „dob” működött, sokszorosára növelve a rezgések, kompresszor, és ventillátor hangját. Nagy tanulság volt! 

Meeting MD300D ipari hőszivattyú

MD300D hőszivattyú beüzemelés

Sokadik hőszivattyút üzemelte be Szabó Ernő kollégánk, de még Őt is érheti meglepetés, ha a dolgok úgy adódnak össze, mint ennél a háznál…
Azt tudjuk, hogy ekkora teljesítményhez (88 kW) nagy áramerősség is tartozik (az indító áram 50A). Érdekesség képpen: a biztosíték táblától a hőszivattyúig a betápkábel 5 x 10 mm2 keresztmetszetű!
Az előzetes tájékoztatás szerint a házban 65 A-os biztosítékok vannak. De mint kiderült, majd csak lesznek.

Így hát a beüzemelt és elindított hőszivattyú fél óra működés után megadásra kényszerítette a 35A-os biztosítékot. (Ennyi idő alatt is megmutatta az MD300D hőszivattyú, hogy mit várhatunk tőle. A 2 köbméteres puffertartályban levő 20 C fokos vizet 38 C fokra melegítette.)
A hőszivattyú és a ház elektromos vezetékeinek védelme miatt a beüzemelés befejezése a házba bejövő áram felbővítése után folytatódik…